Intr-o lume a desenelor animate cu eroi care mai de care mai violenti, exista un loc in care copiii pot intra pe un taram magic al povestilor "curatate" de aspectele negative. Asa se pot defini spectacolele sustinute de grupul "Paiata" la Clubul Taranului Roman din Bucuresti. "Incercam sa imbunatatim textele, pe cat se poate de mult. Acest lucru inseamna cat mai putina violenta, pentru ca, fie vorba intre noi, chiar daca sunt povesti, unele dintre ele sunt destul de violente", mi-a explicat actrita Monica Gheorghe.
Ea, impreuna cu Zina Fedorov, Cristina Ioachimescu si Dan Stefan au cel putin doua lucruri in comun: sunt actori papusari si impreuna au infiintat grupul "Paiata", un proiect de teatru independent.
Am fost la unul dintre spectacolele lor la Clubul Taranului Roman, cel de sambata trecuta si urmarind piesa, mi-au venit in minte o sumedenie de intrebari. Mi-a raspuns la toate, cu multa rabdare, asemenea unui copil, actrita Monica Gheorghe.
In timpul spectacolului pe care tocmai l-am urmarit, am observat ca incercati sa-i educati sau sa-i invatati cate ceva pe copii. De exemplu, in momentul magiei cu batista (n.r. Paiata trebuia sa faca o magie, transformand o batista roz in una galbena) ati tinut sa subliniati exact culorile obiectului pe care-l tineati in mana, repetand de mai multe ori culorile.
Este adevarat. Acesta este un alt motiv pentru care uneori schimbam povestile. Cei mici trebuie sa invete lucruri bune, folositoare in viitor. Este important pentru noi ca, in momentul in care parasesc sala, sa fi ramas cu ceva. In plus, aducem actorul in fata, astfel pastrandu-se relatia cu cei mici.
De cat timp dati spectacole pentru copii?
Am inceput in octombrie si deja am avut surpriza ca in decembrie si ianuarie sa avem sala plina. In decembrie, ni s-a intamplat de foarte multe ori sa vina oameni pe care sa nu-i mai putem primi, din lipsa de spatiu. Stateau oamenii la usa si ne rugau sa intre. Fiind in perioada Sarbatorilor de iarna a prins foarte bine povestea cu Mos Craciunul adevarat. Pe 20 decembrie am avut un eveniment foarte frumos care, in ciuda faptului ca mai toata lumea era plecata de sarbatori, a avut destul de mult succes.
Cum s-a nascut acest proiect, independent inteleg?
Da, este un proiect independent. Intamplator Adi Darabana, managerul Clubului Taranului Roman, ne-a oferit aceasta sansa de a face, in fiecare sambata, cate un spectacol aici, in sala mica. Speram sa crestem si sa ajungem in sala mare "Horia Bernea", unde sunt mult mai multe locuri. In aceasta stagiune o sa functionam aici si poate ca din toamna o sa evoluam si o sa ne mutam intr-un spatiu mai mare. Momentan ne este bine, este adevarat ca locul este intim, mult diferit de Tandarica, dar pana la urma este un lucru bun. Datorita salii mici, copiii au posibilitatea sa se urce pe scena si sa descopere diferite secrete.