Nicoleta Luciu, tripleţi în eprubetă!

Una dintre cele mai dorite femei din România, fostă Miss şi vedetă Playboy, a făcut zilele acestea un anunţ bombă. Va deveni mămică pentru a doua oară şi, mai mult decât atât, "barza" îi va aduce trei copii. Modelul, care afirma chiar zilele trecute, că-şi doreşte o familie numeroasă şi că are de gând să se oprească abia când va face patru copii, se poate considera împlinită... patru copii din două lovituri.
Una dintre cele mai dorite femei din România, fostă Miss şi vedetă Playboy, a făcut zilele acestea un anunţ bombă. Va deveni mămică pentru a doua oară şi, mai mult decât atât, "barza" îi va aduce trei copii. Modelul, care afirma chiar zilele trecute, că-şi doreşte o familie numeroasă şi că are de gând să se oprească abia când va face patru copii, se poate considera împlinită... patru copii din două lovituri. După ce în ianuarie anul trecut a pierdut o sarcină care s-a oprit în evoluţie, Nicoleta Luciu disperată că nu rămâne însărcinată şi-a convins medicul să-i facă o stimulare ovariană. Rezultatele au fost cele scontate: Nicoleta Luciu va avea tripleţi.

Tripleţii: sarcină pe cale naturală sau inseminarea artificială?


Chiar dacă nu se aşteptau la un asemenea dar, Nicoleta Luciu şi partenerul său, Zsolt Cergo, sunt în al nouălea cer. În ciuda faptului că vedeta a declarat că partenerul său a ştiut când a rămas însărcinată, existau suspiciuni că, din dorinţa de a avea mai mulţi copii, Nicoleta Luciu a apelat la inseminarea artificială.  Fapt dovedit ieri seară, în cadrul emisiunii "Happy hour", când vedeta a declarat că a apelat la ajutorul medicului ca să rămână însărcinată. În concluzie, declaraţia făcută de iubitul său, ”Vezi că te-am lăsat însărcinată'"!, a fost uşor hazardată. 

 

Naşterea tripleţilor e un fenomen destul de rar.

În mod natural, medicii se întâlnesc cu astfel de situaţii la 8000 de sarcini, dar datorită procedurilor de inseminare artificială,  numărul acestora este de 100 de ori mai mare. Prin inseminare artificială, medicul poate implanta mai mulţi embrioni, existând şanse ca toţi "să se prindă".

"Datele noastre arată că în jur de 15 ovule ar putea fi numărul perfect într-un ciclu de fertilizare in vitro pentru a maximiza şansele de a da naştere şi a minimaliza riscul sindromului de hiperstimulare ovariană, care este asociat cu recoltarea unui număr mare de ovule, de regulă peste 20. Protocoalele de stimulare uşoara ţintesc recoltarea de 6-8 ovule, protocoalele de stimulare standard vizează 10-16 ovule, iar noi credem că acestea sunt asociate cu cele mai bune rezultate ale fertilizării; când numărul ovulelor depăşeşte 20, riscul de apariţie a sindromului de hiperstimulare ovariană este foarte mare”, a spus dr. Arri Coomarasamy, citat de Dailymail.co.uk.

Există, însă, şi alte elemente determinante pentru o sarcină multiplă, iar unul dintre acestea este vârsta mamei. Cum în zilele noastre femeile fac copii destul de târziu, şansele ca aceştia să fie gemeni sau tripleţi este mai mare.

Gradul de risc


O bucurie imensă şi un risc la fel de mare. Sarcinile multiple expun mama la mult mai multe riscuri, decât sarcina cu un singur copil. Diabetul gestaţional, preclampsie sau hipertensiunea sunt numai o parte dintre ele, de aceea regimul de viaţă pe care trebuie să-l ducă mămica este cu totul şi cu totul diferit faţă de cel cu care a fost obişnuită.

Nici pentru cei mici lucrurile nu sunt mai bune.
În general, aceştia se nasc prematur şi cu greutate foarte mică. În plus, în cazul tripleţilor, mortalitatea neonatală sau paralizia celebrală sunt pericole de gard zero.

Istoria, mărturia cea mai de preţ


În ciuda riscurilor şi a pericolelor aflate la tot pasul, există cazuri de tripleţi, cvadupleţi sau octupleţi care au demonstrat că orice este posibil. Catherine, Marguerite şi Frances, spre exemplu, sunt triplete care s-au născut în 1920 în New York, trăiesc şi astăzi, şi sunt cele mai în vârstă din toată lumea. În 1915 s-au născut, tot în SUA, primii cvadrupleţi, însă cel mai recent şi mediatizat caz este cel al Nadiei Suleman care, în 2009, a adus pe lume 8 copii.

Inseminarea artificială şi fertilizarea in vitro, o modă printre vedete


Din dorinţa de a avea mai mulţi copii deodată sau poate de teamă că anii au trecut şi nu mai pot avea moştenitori, multe vedete apelează la aceste proceduri medicale. Sanda Ladoşi, spre exemplu, a devenit mămică după 7 ani de tratamente, de inseminări artificiale şi fertilizări in vitro. Regretata Mădălina Manole este un alt exemplu de femeie care a încercat de nenumărate ori să rămână însărcinată astfel. Dacă în România aceste cazuri nu sunt făcute publice, vedetele din străinătate nu se feresc să dezvăluie că sarcina lor s-a instalat cu ajutorul medicilor.
Christie Brinkley, Helena Bonham Carter, Marcia Cross, Nicole Kidman, Jennifer Lopez, Brooke Shield, Angelina Jolie, Celine Dion sau Julia Roberts sunt o parte dintre aceste exemple. În plus, Courteney Cox şi David Arquette au vorbit mult despre problemele lor de infertilitate. După mai multe avorturi, cei doi au apelat la fertilizare in vitro şi, în cele din urmă, au conceput-o pe Coco. "Fertilizarea in vitro este un lucru minunat pe care oamenii îl pot face în aceste vremuri şi sunt destul de norocoasă că mi-o pot permite", spunea la acea vreme Courteney Cox.

5 clinci unde se fac astfel de tratamente în România:


Giuleşti:

Fertilizare in vitro 5740 lei (dacă este nevoie de injectare/puncţie intracitoplasmatică a spermatozoidului nu există costuri suplimentare; transfer de embrioni inclus în preţ).
La puncţie, cuplul se prezintă cu 4510 lei şi cu 1230 lei (în cazul în care nu se va efectua transfer de embrioni, din lipsă de embrioni, cei 1230 lei se returnează)
La al doilea fertilizare in vitro, se face o reducere 1230 lei, la al treilea şi următoarele se face o reducere de 2460 lei.
Congelarea embrionilor: 615 lei.

Med New Life:

Consultaţie 410 lei
Control 205 lei
Ecografie Sarcină 410 lei
Fertilizare In Vitro 5.330 lei
Fertilizare In Vitro 9.635 lei
Embriotransfer 3.690 lei
Puncţie Testiculară 820 lei

Medlife:

Fertilizare in vitro clasic – 7.580 lei
Fertilizare in vitro cu injectare intracitoplasmatică a spermatozoidului – 8.670lei
Fertilizare in vitro fără ovocite (puncţie "albă") – 825 lei
Fertilizare in vitro fără embrioni – 1.700 lei
Inseminare intrauterină cu 1 procedură – 1.045 lei
Inseminare intrauterină cu 2 proceduri – 1.265 lei
Transfer de embrioni decongelaţi - 1.705 lei
Crioprezervare embrioni - 1.775 lei (din care 510 lei congelarea şi 1265 leistocarea pe 1 an); 700 lei – prelungirea stocării cu ½ de an.

Gynatal Timişoara:

Consultaţie sterilitate-infertilitate – 100 lei

Ecografie ginecologică – 70 lei
Monitorizare ovulaţie – 150 lei
Spermogramă - 100 lei
Spermocultură - 51 lei
Test post-coital – 150 lei
Instilaţie utero-tubara – 150 lei
Inseminare intrauterină – 650 lei
Fertilizare in vitro cu embriotransfer – 5.500 lei
Injectare intracitoplasmatică a spermatozoidului  - 6.400 lei

Dacia Medical:


Fertilizare in vitro sau injectare intracitoplasmatică a spermatozoidului – 10.250 lei
Cultura Blastocist – 1.230 lei
Congelare embrioni – 2.870 lei
Embriotransfer cu embrion decongelat – 3.690 lei
Inseminare Intrauterina cu sperma sotului – 2.460 lei