Mult timp acest gen de colaborare a functionat de minune pentru ambele parti. Ei erau multumiti, iar noi la fel. Este adevarat ca si atunci eram huliti din cauza cersetorilor sau hotilor de buzunare, insa totul a luat amploare in momentul in care un compatriot de-a nostru, Romulus Mailat, a ucis-o pe Giovanna Reggiani, sotia unui oficial italian.
Preocupata de soarta romanilor care muncesc in strainatate, europarlamentarul Adina Valean a decis sa faca un documentar in care personajele principale sa fie tocmai ei. Timp de trei saptamani, Adina Valean impreuna cu cei de la Indie Studio (producatorii documentarului) a stat printre ei, a adunat nu mai putin de 50 de ore de interviu dupa ce a vorbit cu peste 40 de personaje. Rezultatul final: 55 de minute de film.
Personaje
"Sute de mii de romance sunt interne in casele italienilor"
Aceasta este si povestea Rodicai Lupu care lucreaza in Roma. A plecat din cauza problemelor financiare pe care le avea in tara. Pentru cei trei copii din tara, femeia a ales sa ingrijeasca o batrana in Italia, 12 ore pe zi, iar suma pe care o primeste in schimbul acestui serviciu este de 500 de euro.
Omul de afaceri
Exista o categorie de oameni care au reusit sa-si cladeasca o afacere si care spun despre ei ca sunt italieni. De obicei, sunt casatoriti cu o localnica sau un localnic, copiii lor s-au nascut in tara de adoptie, iar Romania a ramas pentru ei doar locul in care traiesc parintii batrani.
Pentru ei, campania impotriva romanilor starnita de autoritatile italiene a fost o adevarata tragedie. Dupa ce au trait ani de zile respectati in comunitate s-au trezit intr-o zi ca sunt inamicul public numarul unu.
Cityboys
Sunt romani care au plecat din Romania nu pentru ca aveau nevoie de mai multi bani, ci pentru ca se aflau in cautarea de job-ului perfect. Lucreaza in companii-gigant si au ales Londra pentru ca Londra inseamna "big businesses". Nu le pasa daca au casa in Londra, Bucuresti, Moscova sau Tokyo atata timp cat la serviciu, zilnic, fac afaceri de sute de milioane de euro. Pot fi numiti, fara retineri, "cetateni ai lumii".
Constructorii
O strada din East-Ham, Londra, e locuita in proportie de 90% de romani. Aproape toti sunt barbati si lucreaza in constructii. Incredibil e ca toti vin din acelasi sat: Grumazesti, Neamt. Au ajuns in Marea Britanie acum cinci-sase ani, ilegal. Acum au acte si salarii uriase. De-abia stiu cateva cuvinte englezesti, dar viata lor oricum se petrece intre alti constructori din Grumazesti. Chiar daca si-au ridicat case in Romania, nu prea se dau dusi din East-Ham.
Cazul Castellon
O treime dintre locuitorii orasului Castellon, Spania, sunt romani. Au venit aici in anii '90 si au ajutat la explozia pe care a trait-o regiunea din 2000 incoace. Cei mai multi nu se mai gandesc sa se intoarca acasa. Copiii lor vorbesc spaniola mai des decat romana, parintii au o situatie, si-au adus si rudele apropiate. In Mica Romanie din Castellon exista o combinatie intre nostalgiile nationale si o identitate spaniola incerta.
Aventurierii
Romanii din Berlin sunt aproape obsedati de "integrare". Au venit aici cautand noi oportunitati, nu neaparat bani, si ani de zile s-au luptat sa devina nemti. Cum se poate adapta un balcanic modului de viata nemtesc? Printr-o serie de compromisuri. De ambele parti, insa.
Posteaza comentariu