Denumit "dumpster diving", un termen folosit in mod obisnuit de cei care cauta mancare si diverse obiecte in ghenele de gunoi, acest concept original a fost pus in practica pe un teren viran din Brooklyn. Dar locul unde se afla "mini-plaja New Yorkului" este pastrat intr-un secret absolut, fiind cunoscut doar de locuitorii din vecinatate care, de altfel, profita la maxim de noua posibilitate de distractie.
Benele (parte a autocamionului, in care se transporta gunoiul) nu sunt pline de reziduuri menajere, ci cu apa limpede si curata, asa cum trebuie sa fie la o piscina. Pentru a etanseiza ineditul bazin de inot, "se toarna nisip la fundul benei, se adauga un strat protector, se inveleste totul cu folie de plastic si se umple cu 300 metri cubi de apa", explica Jocko Weyland, director artistic la Macro Sea, firma de design urban ce a initiat originalul proiect.
Iar rezultatul depaseste asteptarile. Zona industriala abandonata s-a metamorfozat ca prin farmec, iar copiii din imprejurimi vin in numar tot mai mare sa profite de noua insula de racoare.
Cele trei bene de culoare rosie, unite printr-o structura din lemn, vopsita in gri, sunt mai degraba elegante. Terenul ocupat de piscine este impartit in doua. Intr-o parte se afla sezlongurile si prosoapele de baie intinse direct pe beton, de cealalta se intinde vechiul depozit industrial, plin cu materiale defecte. Un profesor de inot ii supravegheaza in permanenta pe copiii care sar, se imbrancesc si se zbenguie in piscine.
"Dumpster diving" face parte dintr-un proiect mai amplu de revalorizare a zonelor urbane abandonate, mentioneaza David Belt, directorul companiei Macro Sea. "In Statele Unite, explica el, sunt numeroase localuri si centre comerciale parasite si incercam sa gasim o modalitate de revalorificare a lor. In aceasta vara, ne-am decis sa experimentam un proiect ce poate fi amplasat intr-o parcare sau intr-un mare centru comercial abandonat sau inchis din cauza crizei economice".
Experimentul din Brooklyn a presupus cheltuieli rezonabile. Chiria pentru terenul viran este accesibila, iar benele noi au fost imprumutate de constructorul acestora pana la sfarsitul verii. A fost nevoie sa se cumpere lemn, folii de plastic si trei pompe. Mai costisitoare a fost apa: 1.300 dolari.
Urbanistii de la Macro Sea nu se afla la primul lor proiect, dar pana in momentul de fata si-au facut simtita prezenta numai in zonele abandonate de la periferie. Daca va fi canicula la New York si in alte mari orase, ideea ar putea da roade pe tot cuprinsul Statelor Unite.
© Copyright:
La scaldat in... bena de gunoi
Denumit "dumpster diving", un termen folosit in mod obisnuit de cei care cauta mancare si diverse obiecte in ghenele de gunoi, acest concept original a fost pus in practica pe un teren viran din Brooklyn.
De Alic Mirza
6 August 2009
Posteaza comentariu