Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse a luat in calcul fie impunerea unei sume fixe pentru indemnizatia de crestere a copilului, fie acordarea unui procent mai mic de 85%, cat este in prezent, potrivit Mediafax.
Varianta agreata ar fi insa revenirea la suma fixa de 600 de lei, asa cum a fost pana la inceputul anului 2009.
I-am rugat pe fanii Eva.ro de pe Facebook si Twitter sa ne spuna pararile lor in legatura cu aceasta posibila modificare. Iata ce au declarat:
"Va scadea rata natalitatii si vor creste si avorturile; desi logic ar trebui sa creasca folosirea contraceptivelor. Si asa foarte multe femei de cariera nu se gandesc la copii... avem motiv in plus sa nu o mai facem nici de acum inainte", este de parere Cristina.
"Poate asta se vrea... se gandesc ca suntem prea multi. Parca ne-ar da din buzunarul lor, nu din munca noastra", crede Alina.
"Natalitatea va scadea grav! Ce mi se pare interesant este ca la inceputul lunii aprilie se discuta un proiect de lege pentru cresterea natalitatii. Incurajarea ratei natalitatii in cadrul acestui proiect se facea printr-o serie de facilitati fiscale precum scutiri de impozite si subventii de la bugetul de stat, pentru parintii care au cel putin trei copii. Trist, foarte trist ce se intamapla!", spune Cristina
"E clar ca nu e corect ca persoanele care castiga mult si dau la stat mai mult( la impozite si taxe ma refer) sa beneficieze de aceeasi indemnizatie ca a unei mamici care a muncit pe minim pe economie timp de un an de zile. Insa trebuie sa ne gandim ca statul nu are bani, mi-e clar ca nu e vina mea ca nu are statul bani, eu mi-am platit luna de luna contributiile insa ei nu au stiut sa ii administreze. Si mi-e si mai clar ca orice partid/persoana ar fi fost la guvernare tot aici s-ar fi ajuns".
In comparatie cu alte tari europene, se pare ca Romania sta foarte prost la capitolul indemnizatiilor pentru copii.
"Statul ar trebui sa ajute mamele mult mai mult. Eu traiesc in Italia, am doi copii si statul ne ajuta foarte mult in comparatie cu statul roman. Aici femeile casnice primesc in jur de 1500 de euro la nastere, bonus pentru copil, iar dupa asta alocatia copilului lunara de 80 de euro pana la 3 ani. Medicamentele si vaccinurile pentru mame si copii sunt gratuite, la fel si vizitele medicale".
Implementarea unei astfel de modificari le-a determinat pe unele mame sa ia atitudine. Una dintre ele a deschis o petite online pentru a lupta impotriva acestei decizii.
Tu ce parere ai? Iti poti creste copilul cu 600 lei?