Horatiu despre Malaele: "Nu am astampar"

Vorbeste despre filmul si cartea sa foarte insufletit, explicand ca acestea sunt modalitatile lui de a comunica, de a atinge mai usor publicul. Si, desi nu a urmarit o anumita finalitate atunci cand s-a decis sa publice volumul autobiografic, spera sa "prinda" in randul tinerilor actori - "apropo de scrierile mele vizavi de aceasta meserie, in care 'locuiesc' de circa 35 de ani si care se numeste 'actorie'", dupa cum a explicat.

Noi modalitati de a comunica cu publicul...

Despre noua sa pasiune si indeletnicire, Horatiu declara ca, atunci cand scrii "te descoperi pe tine, esti mult mai tu, pentru ca ai si posibilitatea selectiva, sa zici ca nu, e mai bine asa. Esti ca un pictor care stie complementaritatea culorii si e bine ca din prima sa puna o pata de culoare.

Dar nu, el o testeaza de sase ori, pana zice asa, tabloul asta e al lui, tabloul asta se numeste 'Baba' sau 'Van Gogh' si asta este perso­nalitatea lui. Altfel, daca ar face-o din prima, s-ar putea sa deseneze ca nea Guta din colt, care deschide pictura de gang. Da, evident, n-ar mai fi el."

O atentie deosebita, slefuita pe parcursul celor peste 20 de ani de cand este membru al Uniunii Artistilor Plastici, a acordat-o graficii volumului, pe care o considera "inedita in peisajul graficii romanesti", o parte din ea "aflandu-se deja in colectia unor iubitori de arta".

Carcotasii ar putea trage o linie intre filmul si cartea aflate sub semnatura lui Horatiu Malaele, stabilind o conexiune intre cele doua lansari, destul de apropiate una de cealalta, ca perioada de timp.

Horatiu, insa, insista ca este vorba despre o coincidenta: "Nu am planificat sa lansam cartea la scurt timp dupa aparitia filmului. Scopul a fost acela de a o prezenta in cadrul Targului de Carte Gaudeamus. Faptul ca am reusit a fost, intr-un fel, o performanta pentru noi."

Un nou roman, cu mai multi "afluenti"...

Nu am aptitudini speciale pentru a face pe cineva sa rada, insa, gandindu-ma la stilul natural, firesc, cu care Horatiu Malaele reuseste sa destinda si sa amuze publicul pot spune, in avanpremiera, urmatorul lucru: daca prin "Horatiu despre Malaele" ai avut cireasa de pe tort, pentru viitor ti se pregateste o intreaga... cofetarie.

Artistul are in plan publicarea, cu sprijinul aceleiasi edituri, a unui roman-fluviu, care va beneficia de adaugiri ulterioare; astfel incat, ar putea aparea, de-a lungul timpului, mai multe editii semnate de Malaele.

"Mi s-a parut o idee buna aceea de a publica o carte-fluviu, cu mai multi 'afluenti', si de fiecare data cand vom avea ceva de spus, ceva imbogatitor pentru cititori, sa putem completa.

Dorim sa surprindem prin temele abordate in noile carti publicate, insa daca vom observa ca nu e bine sau coboara sub inteligenta cititorilor, ne vom opri", a explicat el.

Si la nivel cinematografic, Horatiu va continua sa surprinda publicul, dupa succesul inregistrat cu "Nunta muta", neexistand insa, cel putin deocamdata, planuri concrete pentru realizarea unui nou lungmetraj.

In cadrul primului sau film, a folosit elemente de tragic-comic, totul fiind inspirat de un caz real, petrecut in anul 1953, anul mortii lui Stalin. "Orice sistem dictatorial naste situatii caraghioase sau, alteori, chiar tragice. Cum e si cazul de fata, pentru ca pare un film hazos pana la un moment dat, insa are un substrat tragic. E ca viata insasi.", a replicat Malaele.

Asa cum si-a obisnuit publicul de-a lungul prodigioasei sale activitati, Malaele surprinde de fiecare data, cu fiecare nou proiect in care se implica.

Si mereu are grija sa lase o portita deschisa, pentru ca noi, admiratorii sai, sa asteptam cu nerabdare ca omul, actorul, regizorul, caricaturistul si scriitorul sa ne ofere mai mult...

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ingrid pe 4 Dec 2008, 14:21
    Un mare actor...

    ... un ''Titan'' al scenei romanesti, despre care voi citi intotdeauna cu placere.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod