Iubitorii de muzica clasica au de ce sa se bucure. In perioada 30 august - 26 septembrie 2009, la Bucuresti, va avea loc cea de-a XIX-a editie a Festivalului si Concursului International "George Enescu". Evenimentul va include concerte simfonice si camerale, recitaluri, spectacole de opera si balet in salile principale ale Bucurestiului si in alte orase istorice care au legatura cu viata compozitorului roman.
Conferinta de presa care a anuntat acest eveniment s-a tinut astazi, 7 octombrie, iar printre participanti au fost Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu si presedintele festivalului, Ioan Holender , care este directorul Operei din Viena, de 19 ani.
"Editia din 2009 va fi lasata la cheie, cadou pentru viitorul ministru"., a declarat Adrian Iorgulescu, apropo de aceasta editie a Festivalului si Concursului International "George Enescu".
Importanta acestui festival este recunoscuta international, acest lucru fiind intarit si de Ioan Holender, care spune ca in strainatate muzicienii romani sunt foarte apreciati si prezenti peste tot. In plus, in editia din 19 septembrie 2008 a ziarului "The Guardian", se facea urmatoarea afirmatiei: "The mighty Salzburg festival now has a rival" ("Festivalul de la Salzburg are acum un rival").
"Includerea Bucurestiului pe lista marilor orase culturale ale Europei si ale lumii, faptul ca semnificativ acest festival este deja un rival al Festivalului de la Salzburg ne obliga pe noi bucurestenii, si mai ales pe edilii Capitalei, sa contribuim ca acest eveniment sa se ridice la nivelul exigentelor internationale impuse de o asemenea manifestare culturala", a declarat primarul capitalei, Sorin Oprescu.
Pe langa festivalului propriu-zis, asa cum sunt obisnuiti iubitorii acestui gen de muzica, va exista si Concursul International "George Enescu". Acesta se desfasoara intre 30 august si 6 septembrie 2009, iar sectiunile incluse in competitie sunt: pian, vioara si compozitie. Juriul concursului este format din muzicieni din Romania, dar si din strainatate. Gala de premiere va fi urmata de cateva zile de concerte sustinute in Bucuresti si in alte orase precum Sibiu, Brasov, Iasi, Timisoara si Cluj.
Cei prezenti la intregul eveniment vor putea vedea peste 280 de lucrari dintre care: 24 de opusuri enesciene, peste 80 de lucrari ale unor compozitori romani contemporani, 10 spectacole de opera si balet. De asemenea, vor participa: 13 orchestre mari din Europa, 14 orchestre de camera din lume, 19 formatii camerale, 6 coruri, 41 de solisti in concerte, 6 solisti in recital.
"Participarea unui numar de peste 3000 de invitati romani si straini la Festival si Concurs, includerea Bucurestiului in circuitul turismului cultural sunt motive pentru care va asigur de implicarea Primariei Municipiului Bucuresti in buna desfasurare si organizare a acestui eveniment", a mai spus Sorin Opprescu.
Editia din 2009 se va desfasura pe scenele a 8 sali de spectacol si concerte (Sala Mare a Palatului, Ateneul Roman, Opera Nationala din Bucuresti, Teatrul National "I.L. Caragiale", Aula Muzeului National de Arta, Sala "Mihail Jora" a Societatii Romane de Radiodifuziune, Sala Mica a Ateneului Roma) si in Piata Festivalului.
Editia de anul viitor inregistreaza si cateva premiere. Dintre acestea fac parte: seria de concerte reunite sunt genericul "Enescu si contemporanii lui", ce include lucrari camerale in interpretarea unor tineri solisti si ansambluri de renume international (Hallynk, Tiberghien, Ugorski, Lifschitz, etc.) precum si seria de concerte "Teme clasice in prelucrari moderne", la care vor participa Yo-Yo Ma, Swingle Singers, Uri Caine, Jacques Loussier. La acelasi capitol intra multe alte nume mari din muzica clasica mondiala care, pana la editia din acest an, nu au acceptat sa vina la Bucuresti din cauza locatiei in care se desfasura festivalul. "Multi dintre muzicinii buni ai lumii au refuzat sa vina pana acum la Festivalul si Concursul International "George Enescu" din cauza faptului ca Sala Palatului beneficia de amplificare. Acest lucru este in detrimentul artistilor, insa anul acesta am primit promisiunea ca nu se va mai intampla acest lucru", a declarat Ioan Holender, directorul festivalului.
© Copyright:
Festivalul si Concursul International "George Enescu", editia a XIX - 2009
Iubitorii de muzica clasica au de ce sa se bucure. In perioada 30 august - 26 septembrie 2009, la Bucuresti, va avea loc cea de-a XIX-a editie a Festivalului si Concursului International "George Enescu".
Posteaza comentariu