Echitatia este destul de putin promovata in Romania, in ciuda faptului ca este un sport nobil si benefic pentru sanatate. Fie ca este vorba despre tonusul muscular pe care-l capeti, fie ca este vorba despre increderea in propriile forte, calaria te ajuta foarte mult.
In plus, daca esti mamica, gandeste-te la beneficiile pe care echitatia le poate avea asupra dezvoltarii copilului tau. Ca orice sport, disciplineaza. In plus, prezenta unui animal in viata copilului este extrem de importanta. Ce-ar fi ca acest animal sa fie chiar un cal?
Pentru a afla mai multe informatii despre acest sport, dar si despre ce inseamna o baza de echitatie, am stat de vorba cu Francisc Petrovici, managerul Bazei de echitatie Corbeanca.
Ce face echitatia pentru tine...
Care sunt beneficiile pe care le aduce echitatia asupra sanatatii?
In primul rand tonusul pentru organism. Poate ca din afara nu-ti dai seama, dar se depune un efort considerabil. Mai mult decat atat, faptul ca interactionezi tot timpul cu animalul, iti da incredere in tine si, pe masura ce avansezi si incepi sa cunosti comenzile, calul iti raspunde pe masura si atunci vin satisfactiile.
Toata lumea crede ca este un sport scump. Cat costa de fapt un curs de echitatie?
Pentru o persoana care vrea pur si simplu sa cunoasca echitatie, exista lectii cu instructor. Orele se desfasoara conform programului nostru de activitate, de marti pana duminica, intre 10 si 18. O lectie costa 50 de lei pentru un adult si 45 de lei pentru un copil. Exista si variante de abonament, de exemplu pentru 10 sedinte primesti una gratuita.
Ca si echipament, de ce avem nevoie pentru a incepe cursurile de echitatie?
In prima faza nu ai nevoie de un echipament special. Nu poti veni pe tocuri, trebuie sa ai niste pantaloni lungi. O pereche de ghete, protectii, o toca, niste manusi... cam acesta este minimul de echipament. Daca este sa ne gandim la costuri: ghetele costa intre 40 si 100 lei, sunt ghete normale, nu speciale, iar toca costa intre 100 si 150 lei.
Exista un program stabilit pentru fiecare cursant?
Nu exista un program. Majoritatea cluburilor sunt in afara Bucurestiului, iar timpul pe care trebuie sa-l aloci unei sedinte este destul mare. Asadar, fiecare vine in functie de programul care-l avantajeaza. Important este sa-ti faci o programare in prealabil, ca noi sa stim. Este important pentru ca dureaza ceva timp pana se pregateste un cal si atunci e bine ca omul sa nu stea sa astepte prea mult.
Cat dureaza o sedinta?
Pentru amatori, acum dureaza 30 de minue. Pana acum 6 luni o sedinta dura 45 de minute insa, din cauza efortului depus pe cal, s-a constatat ca unii dintre clienti se plangeau de febra musculara. Si atunci l-am micsorat. Sunt, insa, persoane care vin si iau 2 sedinte.
Cei care vor sa faca sport de performanta vin de 3 ori pe saptamana. Insa nu exista o regula. Antrenamentul este strict legat de capacitatile calaretului. In plus, daca vrei sa faci performanta trebuie sa ai si niste resurse. Te gandesti ca mergi la concursuri si trebuie sa ai in vedere si cheltuielile. Este adevarat ca mare parte dintre concursuri se tin in jurul Bucurestiului, insa sunt unele care se desfasoara si la Piatra Neamt, la Sibiu, la Slobozia. Atunci trebuie sa-ti aloci si fonduri si timp.