Echitatia, un sport nobil pentru parinti si copii

Ce se intampla la o sedinta pentru amatori?


In prima faza ti se explica cum trebuie sa incaleci, ce trebuie sa faci, care sunt comenzile de baza, apoi, in functie si de capacitatea ta, inveti pas, galop, trap, sau inveti sa opresti calul. In mare, se invata toate comenzile de care ai nevoie ca sa-l stapanesti.

In general, caii de agrement sunt foarte usor de stapanit, insa tu trebuie sa ajungi sa-l cunosti. El stie deja toate comenzile pe care, la final, le inveti si tu, dar asta dureaza ceva timp. Ca si masinile, nu exista doi cai la fel. Daca saptamana asta lucrezi pe un cal, saptamana viitoare pe alt cal, apar diferente pe care nu le poti acoperi decat din practica.

Exista contraindicatii medicale?


Exista. De exemplu, tu ca si client, trebuie sa stii daca ai avut afectiuni ale coloanei. Daca este asa, nu ai voie sa te urci pe cal.
In rest, in privinta celorlalte afectiuni, ai instructiuni de la medic pe care trebuie sa le respecti.

Cine vine la cursuri de echitatie? Mai mult femei sau barbati?


Raportul este cam acelasi in ceea ce priveste femeile si barbatii. Atunci cand vine vorba de copii, lucrurile stau altfel. Eu sunt impresionat de priza pe care o au caii la copii. Ma gandesc ca este totusi un efort pentru ei sa vina la cursuri. De exemplu, copiii trebuie sa fie aici la ora 9 pentru lectii. Calculand, ne dam seama ca dureaza o ora pana ajung la baza, cu alta ora pana se trezeste copilul si pana se pregateste. Deci, totusi, este un efort.

Pe de alta parte, acest sport este foarte important pentru copii, pentru ca astfel ei sunt conditionati si se disciplineaza.

De la ce varsta pot veni copiii?


Noi avem si de la 4 ani, si de la 5 ani. Pentru copii avem ponei.
A nu se confunda lectiile de echitatie cu lectiile luate in diverse locatii, vezi plaja, vezi munte, in care presupusii instructori te urca pe cal si te plimba. Echitatia o intelegi in momentul in care te urci pe un cal intr-un club profesionist.

Ce inseamna un club profesionist?


Aici sunt cai speciali de agrement, sunt cai de sport care se preteaza la obstacole, sunt ponei care sunt antrenati special pentru sedintele de agrement. Multa lume nu stie ca un cal tanar nu poate face agrement. El este incepator si daca este incalecat tot de un incepator, nu are cum sa iasa ceva bun.
Avand in vedere acest lucru, caii care sunt folositi pentru lectiile de echitatie si agrement sunt cai mai in varsta, care se preteaza la astfel de ore. Sunt linistiti, nu au reactii neprevazute, cunosc toate comenzile. Practic si calul te scoleste.
El stie anumite comenzi si, chiar daca tu gresesti, el nu greseste niciodata.

Despre concursuri...

Mai devreme vorbeam despre cheltuielile necesare participarii la un concurs.  Ce inseamna ele mai exact?


Se platesc niste taxe pentru inscriere si trebuie sa-ti asiguri trasportul, si al tau si al animalului. Un concurs tine 3 zile. Insa trebuie sa ajungi cu 2, 3 zile inainte, ca sa faci niste antrenamente, ca sa se obisnuiasca si calul cu terenul. In total, trebuie sa-ti aloci cam 5 zile dintr-o saptamana atunci cand mergi la concurs.

Ce se intampla propriu-zis la un concurs?


In Romania sunt doua ramuri: de obstacole si dresaj. Din pacate, in ceea ce priveste dresajul, lucrurile nu stau foarte bine pentru ca nu prea sunt cai instruiti si nu prea se tin concursuri. Un concurs de obstacole este alcatuit din 10 probe, pe parcursul a 3 zile, in functie de participare.
Caii sunt impartiti pe grupe, in functie de capabilitatile fiecaruia.

Concursul de obstacole automat inseamna un parcurs de 12 sau 13 obstacole, cu o anumita inaltime, care se sar intr-o anumita ordine stabilita de la inceput. Sunt cai care merg pe o anumita inaltime. Evolutia calului in concursurilor de obstacole inseama posibilitatea lui de a sari obstacole cat mai inalte. Amatorii incep undeva la 50 de cm, dupa care incep categoriile. Se poate ajunge undeva la un 1,40 m pe sportivii de performanta.
Concursul se desfasoara in doua manje. Daca exista baraj, ori se ridica obstacole, ori se cronometreaza si cel care are cel mai bun timp este invingator.

19 Februarie 2009
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • moni pe 20 Feb 2009, 10:39
    Nu sunt rea

    Zambiluta, nu am vrut sa fiu rea, dar am uitat sa pun ghilimele la :bucatareasa si a iesit pe invers. Apreciez acest sport, mai ales ca am un copil care-l practica si l-a schimbat foarte mult in bine. A inceput prin a-si iubi calul, a-l ingriji si apoi sa-l calareasca.Refuza sa foloseasca pintenii si cravasa.Spune ca nimic nu se face in forta.El a reusit in timp sa stabileasca o relatie de parteneriat cu calul sau pe care-l idolatrizeaza. Sie eu il iubesc pe Master One.

    1
    0

  • zambiluta pe 20 Feb 2009, 10:21
    !!!!!!!!!!!!!!

    Echitatia este cu adevarat un sport nobil!nu stiu de ce sunteti asa de rele si va legati de tot felul de fleacuri .Sunt convinsa ca toata lumea a priceput esenta articolului-este un sport frumos care ajuta la dezvoltarea armonioasa a corpului si la mentinerea tonusului in general.Iti solicita o multime de grupe musculare si te ajuta sa ai o tinuta frumoasa.Am citit anul trecut un articol in UNICA si am vazut ca nu este nevoie neaparat de un echipament special.Trbuie sa ai o pereche de pantaloni care sa-ti permita sa te misti in voie,o pereche de ghete sau cisme cu toc lat si de3-4 cm. inaltime.Manusile nu sunt obligatorii.este bine sa ai protectii.Cowboy-ii poarta echipament special?!

    0
    0

  • moni pe 20 Feb 2009, 10:02
    critici prea aspre

    Picpoc, esti tare aspru cu acest articol.Trebuia sa apreciezi faptul ca cineva, fie ea si o bucatareasa a incercat sa vorbeasca despre acest sport. Din pacate prea putini il practica.In Germania daca ai un copil si nu stie sa calareasca se considera ca nu are o educatie completa, asta in situatia in care iti doresti asta pentru copilul tau.

    0
    0

  • ileana.voicu pe 20 Feb 2009, 08:07
    @picpoc

    Buna dimineata. Au fost corectate greselile de litera si iti multumesc penntru atentia pe care ai acordat-o materialelor mele de ieri. Chestia cu "bucatarea eva.ro" a fost, insa, putin cam mult... Sa ai o zi buna si... pofta mare!!!!

    0
    0

  • picpoc pe 20 Feb 2009, 00:19
    "lumne, lumne, soro lumne"

    "Toata lumnea traieste cu impresia ca este o activitate foarte scumpa". Toata lumnea? Serios?

    0
    0

  • picpoc pe 20 Feb 2009, 00:14
    dudem, dudaem

    "In Romania sunt doua ramuri: de obstacole si dresaj". Asta cam asa este. Vreascul de obstacole. Si jordia cu care faci dresajul. :) Acum, serios. cine a scris materialul? bucatareasa redactiei eva.ro?

    0
    0

  • picpoc pe 20 Feb 2009, 00:03
    rad cu lacrimi

    "Este important pentru ca dureaza ceva timp pana se pregateste un cal si atunci e bine ca omul sa nu stea sa astepte prea mult." Am ras minute in sir citind aceasta fraza. Trebuie sa recunosc. Si mie imi ia mult pana ma pregatesc, in special dimineata.

    0
    0

  • picpoc pe 19 Feb 2009, 23:58
    din ciclul o duda, doua dude

    "O pereche de ghete, protectii, o toca, niste manusi... cam acesta este minumul de echipament" minumul de echipament?!? minumul de stiinta a scrierii :)

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod