"În niciun caz nu vreau ca acest site să fie confundat cu unul din care poţi afla sfaturi competente, păreri de specialitate şi soluţii miraculoase. Este o pagină personală a unui om care a aflat că are diabet în 2002 şi de atunci trăieşte şi munceşte ca orice altă persoană perfect sănătoasă... cu câteva mici excepţii.".
Dragoş Bucur a aflat că e bolnav la 24 de ani. A fost un şoc! Boala s-a declanşat într-o perioadă foarte stresantă în care, după cum singur declară, nu mânca sănătos, nu dormea, fuma şi consuma alcool. "Diabetul a fost ca o palmă care m-a dezmeticit, am realizat că nu sunt invincibil, că lucrurile nu pot funcţiona aşa la nesfârşit deşi înca vreo 2 ani am continuat cu acelaşi stil de viaţă. Eu spun despre diabet că m-a liniştit, că m-a făcut să fiu atent şi pregătit pentru lucrurile bune care au venit. Acum mă gândesc că poate să plece...", declara Bucur într-un interviu ceva timp, pe desprecopii.com.
Este cu adevărat foarte atent la modul de viaţă pe care îl duce acum. Indiferent de activităţile pe care le are, de planuri, de job-uri, Dragoş Bucur ştie una şi bună. Trebuie să-şi monitorizeze constant glicemia, să fie atent la ce mănâncă, să se odihnească şi, mai ales, să nu-i lipsească pompa de insulină. "Monitorizarea glicemiei este cel mai important lucru, mai important decât respectarea regimului alimentar ca la carte!".
Actoria şi diabetul
"Eu, diabetic fiind (deşi cred că uneori asta e doar o scuză) nu vreau să mai filmez pentru cine ştie ce film american de clasa C sau D, pentru jumătate din onorariul unui figurant american, nu vreau să stau pe scaune de plastic aşezate la 2 metri de rulota actorilor străini, să mănânc mâncare rece pe brânci şi să mă încălzesc noaptea în jurul unui radiator în rulota de costume.
Eu vreau pauză de masă normală pentru a avea timp să îmi cântăresc hidraţii şi să îmi schimb insulina dacă e nevoie, eu vreau rulotă pentru intimitate şi odihnă între cadre, vreau over-time şi respect.", explică actorul pe site-ul amdiabet.com.
La început, declară că a ascuns că are diabet, pentru că în România încă există proasta convingere că un om bolnav nu este un om care poate da randament maxim. Dragoş Bucur a demonstrat, însă, că această regulă nu se aplică, iar diabetul nu este o piedică în cariera lui cinematografică. Acest lucru este demonstrat şi de premiile pe care le-a luat de-a lungul timpului pentru rolurile pe care le-a interpretat. Selectează foarte bine propunerile care-i vin, acceptă numai roluri care i se potrivesc cu adevărat, iar acest lucru nu are legătură cu diabetul, ci cu nivelul profesional la care a ajuns.
"Cand eşti în hiperglicemie vrei să spui 'te iubesc' şi iese 'te urăsc'"
Nu este uşor, însă cei din jurul lui, familia, a învăţat să trăiască, la rândul ei, cu diabetul. În blog-ul pe care scrie, Dragoş Bucur încearcă să le vorbească direct oamenilor care trec prin aceeaşi poveste ca şi el.
"Verifică ÎNTOTDEAUNA penurile ('rezerva' de insulină) înainte de a pleca de acasă şi eventual păstrează o rezervă în geantă", acesta este primul sfat pe care îl dă.
"1. Hipo-ul vine seara întodeauna DUPĂ ce te-ai spălat pe dinţi; 2. Când eşti în hiperglicemie vrei să spui 'te iubesc' şi iese 'te urăsc, pleacă din faţa mea, lăsaţi-mă toţi în pace, idioţilor, cretinilor'; 3. Trebuie să ai grijă mereu să ai o ciocolată lângă pat (masă, cadă, maşină, covor etc.) dacă ai chef de o partidă de sex; 4. Toţi ospătarii cred ca eşti de la OPC când îi întrebi cât cântăreşte mâncarea... 8. Dacă intri în hipo în timpul unei discuţii, te transformi brusc într-un retard", acestea sunt o parte dintre experienţele prin care a trecut, neplăcute ce-i drept, dar pe care le face publice, tocmai pentru a le arăta celorlalţi că şi el este la fel.
"Să nu vă fie frică de diabet. E bine să nu-l ai, dar dacă îl ai, nu trebuie să fii un nimeni", declară un alt personaj public Johnny Răducanu, care suferă de diabet şi care, culmea, i-a fost coleg de salon lui Dragoş Bucur în urmă cu ceva ani.
Totul despre Dragoş Bucur
Sursă: Cinemagia.roDragoş Bucur este cel de-al treilea român, după Maria Popistaşu (2007) şi Anamaria Marinca (2008), selecţionat în cadrul prestigiosului program internaţional Shooting Stars, din cadrul Festivalului de Film de la Berlin. Motivaţia juriului pentru nominalizarea lui Dragoş Bucur în 2010 a fost: "Actorul ne aminteşte de cântăreţul vrăjitor din Hamelin, cel cu fluier fermecat; el se dedică cu atâta intensitate interpretării, încât publicul nu are de ales şi trebuie să-l urmeze. Cu enorm de multă precizie, el dă viaţă conflictelor interioare ale personajelor sale şi efectul este fascinant.".
Dragoş Bucur joacă un rol secundar în filmul "Marţi, după Crăciun", în regia lui Radu Muntean. În 2009, actorul a încheiat filmările la "The Way Back", în regia lui Peter Weir, peliculă care îi are în distribuţie pe Colin Farrell şi Ed Harris.
Dragoş Bucur a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Actorie şi a început să joace la teatrul Podul, al profesorului Cătălin Naum. Timp de cinci ani, Bucur a jucat în numeroase piese şi a predat actoria în facultăţi de teatru şi film. Primele roluri de film au fost în "Marfa şi banii", regizat de Cristi Puiu (selectat în secţiunea Quinzaine des Realisateurs, Cannes, 2001) şi "Furia" lui Radu Muntean, pentru care a primit Premiul pentru cel mai bun actor, din partea Uniunii Cineaştilor. Dragoş a jucat şi în următoarele lungmetraje ale lui Radu Muntean, "Hârtia va fi albastră" (2006) şi "Boogie" (selectat în secţiunea Quinzaine des Realisateurs, Cannes, 2008), unde deţine rolul principal.
Dragoş Bucur a jucat rolul principal din filmul "Poliţist, adjectiv", în 2009, regia lui Corneliu Porumboiu (Premiul Juriului şi Premiul FIPRESCI în cadrul secţiunii Un Certain Regard, Cannes, 2009), film ce reprezintă propunerea României pentru categoria Cel mai bun film străin, Oscar 2010. Tot în regia lui Corneliu Porumboiu, Dragoş a mai jucat în scurtmetrajele "Visul lui Liviu" (2003) şi "Post telefonic suspendat temporar" (2002), urmate de "Apa" (2006), în regia lui Constantin Popescu şi de filmul de debut al regizoarei Cristina Ionescu, "După e" (2007).
În televiziune, după câteva emisiuni pe care le-a realizat sau le-a produs, Dragoş a jucat în serialul poliţist "Băieţi buni" (PRO TV, 2004), urmat de filmele TV "Contratimp" (2008) şi "Contratimp 2" (2009), în regia lui Jesus del Cerro.
Dragoş Bucur s-a căsătorit în secret cu Dana Nălbaru, pe 4 august 2005, iar pe 13 ianuarie 2007 s-a născut fetiţa lor, Sofia.
Trailer: "Polţist, adjectiv"
Comentarii (2)
Inca de cand era copii si n-e jucam in gradina bunicilor, DRAGOS isi execrcita rolul de actor in fiecare zi. Astazi era gunoier, maine cersetor, poimaine templier si asa mai departe, dar niciodata nu am sa uit cand ne-au fugarit viesparii prin toata gradina bunicilor.dar mai sunt multe alte nasbitii pe care l-e faceam, dar toatea astea raman la inaginatia cititorului. Cu stima si respect MIKI cea pitica din ALEXANDRIA.
Imi plac oamenii care sunt ambitiosi..ma inspira.Tot ce pot spune e ca admir ce face Dragos...e un luptator..si a iesit castigator.Chiar nu stiam prea multe despre diabet...e super articolul asta:)great:X
Posteaza comentariu