Pentru inceputul de an, destul de intunecat din cauza vremii, am ales dintre spectacolele de teatru care ne incanta in viata artistica a Bucurestiului, doar pe cele menite sa ne smulga un zambet la sfarsitul fiecarei zile.
Teatrul de Comedie prezinta 8 premiere in cinci luni, un efort repertorial demn de lauda, mai ales ca interpretii sau regizorii sunt nume de marca ori tineri cu un mare potential. De la readucerea pe scena a vietii legendarei Marlene Dietrich, la hilara paralela pe care un mecanic auto o face intre viata sa si cea a Printesei Diana, in care gaseste nenumarate similitudini pana la confundarea cu personajul imaginar si pana la "Stand-up Comedy" - show de divertisment nascut acum 20 de ani in Statele Unite si pe care Radu Gheorghe il va aduce pe scena clubului "La Scena", ne dam seama ca spectacolele comice sunt la mare cautare si tind sa satisfaca gusturile diferite ale spectatorilor sai.
"Marlene", de Pam Gems, in regia Catalinei Buzoianu, le ofera actritelor Emilia Popescu si Aurora Leonte posibilitatea de a sustine un recital despre zbuciumul unei legende, cum a fost Marlene Dietrich. Emilia Popescu afirma ca nu a incercat sa joace un mit, ci a vrut sa aduca pe scena "singuratatea, angoasele unui artist de talent - responsabil si dependent de dragostea publicului, puterea de a fi propriul director de imagine, luciditatea de a privi adevarul in fata, de a-ti accepta varsta, de a-ti transforma defectele in calitati".
Un efort imens facut in aceasta piesa este interpretarea live de catre Emilia Popescu a nu mai putin de 14 partituri cantate de Marlene Dietrich. Caietul program ofera celor interesati si CD-ul cu melodiile adaptate si orchestrate de Petru Margineanu.
Aurora Leonte, cea de-a doua actrita prezenta in piesa, sustine ca "a acceptat acest rol, ce ar putea parea de plan doi" pentru ca si-a dorit sa colaboreze cu regizoarea Catalina Buzoianu. "Cu ajutorul domniei sale (Catalina Buzoianu, n.n.) incerc sa vorbesc in acest personaj despre atat de actuala problema a dimensiunii dintre conditia vanata de actor - vedeta si cea de actor-ratat (care este personajul meu). Dimensiunea exista pentru ca, de cele mai multe ori, actorul-vedeta nu are si valoare, care poate exista in schimb in actorul-ratat".
Regizoarea spectacolului, cea care a riscat incercand sa aduca in fata publicului un personaj celebru si controversat, recunoaste ca a pus piesa pentru Emilia Popescu. "Merita sa joace acest rol. Mai exista un personaj in dialog cu Marlene, Vivian Hoffman, secretara ei. Actrita ratata care are curajul de a risca pentru noutate. E un personaj complementar, cealalta fata a Marlenei... Vivian si Mutti sunt interpretate de aceeasi actrita, Aurora Leonte. E un act de mare curaj sa rezisti aproape doua ore in confruntarea cu un mit si cu o actrita dotata cu toate atuurile pentru a sugera forta de soc a acestui mit".
Piesa a fost lucrata indelung, avand in vedere ca numai productia muzicala a durat ceva mai mult de un an. Exigentele au fost impuse mai ales de sotul Emiliei Popescu, Ionut Bogdan Stefanescu care interpreteaza la flaut si flaut bas.
Premiera oficiala a piesei are loc vineri si sambata (23 si 24 ianuarie), iar piesa dureaza o ora si 45 de minute. Foaierul teatrului gazduieste in lunile ianuarie si februarie si o expozitie fotografica Marlene Dietrich, apartinand Muzeului de Film din Berlin.
Tot pana la sfarsitul lunii ianuarie, Teatrul de Comedie prezinta o alta premiera, cu un alt personaj celebru: "Lady Di", de Tomislav Zajec, in regia Andreei Vulpe. Jucata la nou inaugurata Sala Studio, piesa il are in rolul principal pe Sandu Pop, alaturi de Mihaela Teleoaca, Serban Georgevici, Mihai Bendeac si Dan Morariu.
Alexandru Pop joaca rolul mecanicului auto care vrea sa-si depaseasca timiditatea printr-un univers imaginar, o personalitate secundara. Gaseste un model in mediatizata Lady Di, cu succesele careia se identifica, dar si cu suferintele ei (insomnie, bulimie, lipsa fericirii, tentativa de sinucidere). Subiectul poate fi desigur controversat, ca si abordarea piesei de catre regizoare. Actorii garanteaza insa o piesa interesanta, la care s-a muncit cu mult entuziasm. Autorul descrie cum a ajuns la acest subiect: "La inceput am gasit ideea neinteresanta, chiar ridicola, apoi am decis sa scriu o comedie despre toate astea. Am transformat-o intr-o comedie neagra despre un om trist si singur, prins in capcana atat de universul sau sters, cat si de lumea stralucitoare a unei vedete media, asa cum era Printesa Diana. Astfel piesa a devenit o poveste despre cautarea identitatii de sine intr-o lume in care totul arata mai mare, mai stralucitor si mai bun in paginile jurnalelor sau la televizor".
In repetitii la Teatrul de Comedie se mai afla "Auditia" de Alexandr Galin in regia lui Mircea Cornisteanu, care va avea premiera in luna februarie, comedia "Poker" de Adrian Lustig, in regia lui Alexandru Tocilescu, cu premiera in luna martie, precum si "Chirita of Barzoieni" dupa Vasile Alecsandri in regia Iarinei Demian, pe muzica semnata Vama Veche, "Petitorii" dupa A. P. Cehov, in regia lui Horatiu Malaele si "Iarna" de Jon Fosse, regia Felix Alexa.
Printre noutatile anuntate de George Mihaita, directorul teatrului, se numara si proiectele regizorilor Tompa Gabor, Gelu Colceag, Vlad Massaci si Festivalul National de Comedie romaneasca care a fost decalat in luna aprilie.
Tot in zona Pietei Unirii din Bucuresti, mai exact la intersectia strazii Mantuleasa cu Calea Calarasilor, in ambianta placuta a clubului "La Scena", cu saloane care amintesc de "tigancile" lui Eliade, Radu Gheorghe ne provoaca si ne invita in fiecare seara de joi, incepand cu ora 21,00, sa spunem lucrurilor pe nume. Invitatia le este adresata spectatorilor dornici de o comunicare sincera si directa cu artistul si cu scena, tuturor celor care doresc si pot sa dezvolte o idee, in mod liber, coerent si cu umor. Iata ce scrie si pe fluturasul care sigur ii va incita pe multi: "daca poti completa spatiile libere din textul mai jos cu ceva interesant...Esti bun! Vino sa te cunoastem si noi:
1. Ce credeti despre...
2. Parerea mea este...
3. Un prieten de-l meu insa...
4. Femeile, de cele mai multe ori...
5. Intotdeauna barbatii...
6. Eu insumi (insami)...
7. Cel mai rau lucru este...
8. Ar trebui sa...
9. Cu toate acestea...
10. Asa ca..."
Acest gen de spectacol de improvizatie a cunoscut o mare amploare in ultimii 5 - 10 ani, in Statele Unite ale Americii, unde s-a ajuns ca aceste reprezentatii sa aiba loc in sali cu 3 - 4000 de locuri, iar trei dintre cei mai buni improvizatori sa obtina un contract pentru un turneu timp de trei ani. Este o forma de expresie artistica, un mod de a comunica; show de divertisment in care se stabileste un contact direct si autentic cu spectatorii, care au posibilitatea, la randul lor, sa se exprime liber pe o scena. "Stand-up Comedy" cuprinde trei parti: in prima parte, in jur de cinci improvizatori pregatiti isi vor prezenta fiecare momentul de improvizatie ales, cu o tema necunoscuta chiar si pentru Radu Gheorghe si care se va schimba de la o seara la alta, incercand sa se foloseasca de toate mijloacele de expresie de care dispun pentru a transpune in forma artistica ideea pe care si-au ales-o. Aceasta prima parte are menirea de a stimula comunicarea sincera venita ca raspuns din partea spectatorului si in masura in care acesta va considera ca are ceva de transmis, in partea a doua, ei avand posibilitatea de a urca pe scena pentru a gusta un pic din mirajul acestei arte. In a treia parte, in fiecare seara, va fi invitat un actor care isi va sustine propriul sau show - pe text invatat sau nu. De asemnea, cel care va fi nelipsit si care va avea propriile sale interventii cu momente de improvizatie, va fi actorul Radu Gheorghe, cel care a contribuit la intreaga organizare a acestui gen de spectacol si mai ales la antrenamentul improvizatorilor - studenti la facultatea de actorie din cadrul Universitatilor Hyperion si Spiru Haret. Daca la inceput acestia au fost in numar de 40, pe parcursul celor cateva saptamani de pregatire au ramas doar 12, ceilalti autoeliminandu-se, iar in prezent, la actualul spectacol participa doar trei studenti alaturi de tineri actori care s-au alaturat acestei echipe. Antrenamentul acestora a constat in eliberarea de tema, de text dinainte invatat; tehnicile de a improviza fiind aceleasi cu tehnicile de a vorbi liber si sincer despre orice. Scopul acestui gen de spectacole este formarea unui val de artisti tineri, din punct de vedere spiritual, care sa se poata exprima liber despre orice subiect si mai ales folosind umorul. Aceeasi echipa prezinta spectacole de "stand-up comedy" si la Cafe Deko, in fiecare vineri si sambata, de la ora 23,00. Locurile fiind limitate, in jur de 35-40 la clubul "La Scena", este nevoie de rezervare prealabila, politica clubului impunand si o consumatie minima solicitata, in jur de 100 de mii de lei. Durata spectacolului este de o ora si jumatate.
Comedie clasica pe scena clasica de teatru pentru spectatori care gusta finetea unui text dramaturgic valorificat de maestrii ai actoriei si regiei la Teatrul de Comedie si improvizatori non conformisti care provoaca la umor sincer pe o tema aleasa spontan, pe scena de teatru underground, unde noutatea este cuvantul de ordine, menita sa multumeasca spectatori indrazneti si deschisi. Toate acestea la cativa pasi de noi.
© Copyright:
Posteaza comentariu