Crescut in Sheffield, Anglia, unde si-a luat diploma in Arte Frumoase, DAVID SLADE (regizor) a fost intotdeauna un autodidact.
Slade s-a mutat in Statele Unite in 2002, pentru a-si urma cariera cinematografica. In anul 2003, a colaborat la scenariul lui Brian Nelson, "Hard Candy/ Capcana fatala". Cu un buget de sub un milion de dolari si realizat in doar 18 zile, filmul a avut doua interpretari uluitoare din partea a doi actori in ascensiune: Ellen Page si Patrick Wilson. Succesul filmului "Hard Candy" l-a consacrat pe Slade ca cineast de urmarit. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film, in 2005, si s-a intors acasa cu trei dintre cele mai importante premii de la Festivalul de Film Sitges din Spania: pentru "Cel mai bun film", "Premiul Publicului" si pentru "Cel mai bun scenariu".
In continuare, a atacat lumea horrorului, cu filmul cu vampiri "30 Days Of Night". In film apar Josh Hartnett, Ben Foster si Danny Huston, realizat de Columbia Pictures, avandu-l ca producator pe Sam Raimi. "30 Days of Night" a ajuns pe locul intai la lansare in America. Slade locuieste in prezent in Los Angeles cu logodnica lui si cu cainele lui rasa Dachshund.
Tranzitand pe nesimtite de la televiziune la marele ecran, MELISSA ROSENBERG (scenarista) se dovedeste a fi una dintre cele mai cautate si mai versatile scenariste de la Hollywood.
Rosenberg a scris scenariile povestilor de dragoste cu vampiri "Twilight/ Amurg", "The Twilight Saga: New Moon/ Saga Amurg: Luna noua" si "The Twilight Saga: Eclipse/ Saga Amurg: Eclipsa". O adaptare dupa bestsellerurile scrise de Stephenie Meyer, seria "Twilight" spune povestea unei liceene pe nume Bella care isi gaseste sufletul-pereche in vampirul Edward.
Primul film, "Twilight", regizat de Catherine Hardwicke si lansat de Summit Entertainment, a avut lansarea pe 21 noiembrie 2008. Continuarea, "The Twilight Saga: New Moon", in regia lui Chris Weitz, a avut lansarea in noiembrie 2009, cu incasari-record la deschidere, de 142 de milioane de dolari. Impreuna, cele doua filme au avut deja incasari de peste un miliard de dolari in toata lumea.
Rosenberg a incheiat de curand al patrulea sezon atat ca scenarista, cat si ca producatoare la serialul marca Showtime, "Dexter". Munca ei la serial a ajutat la obtinerea prestigiosului Premiu Peabody, a unei nominalizari la Emmy si a uneia la Premiile Writers Guild of America. Rosenberg a scris scenariile unora dintre cele mai memorabile episoade, intre care Born Free, Finding Freebo, Dex Takes a Holiday si The Getaway.
Rosenberg si-a inceput cariera de scenarista odata cu filmul cu succes de casa "Step Up/ Dansul dragostei". Dansatoare profesionista ea insasi, Rosenberg a fost perfecta pentru acest film, o poveste de dragoste dintre un scandalagiul cu un talent innascut (Channing Tatum) si o dansatoare din clasa superioara (Jenna Dewan). Filmul a avut incasari de peste 114 milioane de dolari in toata lumea si l-a lansat pe Tatum la Hollywood.
Rosenberg n-a fost straina de scenariile pentru un platou de adolescenti. Inainte de a scrie "Step Up", Rosenberg a scris mai multe episoade din serialul marca Fox "The O.C./ Rebel in California". Inspirandu-se din proiecte axate pe personaje, palmaresul lui Rosenberg include "Ally McBeal", "Party of Five", "Boston Public", "The Outer Limits" si "Dr. Quinn", "Medicine Woman".
Cu scopul de a ajunge coregrafa, Rosenberg si-a obtinut diploma in dans si teatru la Colegiul Bennington din Vermont. Cand s-a mutat la Los Angeles, Rosenberg a urmat o alta cale: scrisul. Pe cand lucra ca asistenta unui producator de televiziune, Rosenberg a obtinut o diploma de masterat in Arte Frumoase de la Universitatea din California de Sud, prin intermediul programului de productie Peter Stark de la Scoala de Arte Cinematice.
STEPHENIE MEYER (autoarea romanului) era in anul 2003 o mama casnica a trei fii, pana in momentul in care a avut o viziune asupra povestii pe care nu si-a mai putut-o scoate din cap. Lasand tot ce putea pe planul doi, Meyer inventa actiunea in timpul zilei si o scria pe computer noaptea tarziu, cand era liniste in casa. Trei luni mai tarziu, si-a terminat primul roman, "Twilight".
Selectat de catre Writer's House, manuscrisul a ajuns repede pe mesele publicistilor. Megan Tingley de la Little Brown Books for Young Readers i-a facut o oferta de sase cifre pentru cele trei carti. Dupa cateva saptamani de la lansarea din 2005, cartea a debutat pe locul cinci pe lista bestsellerurilor intocmita de New York Times. Drepturile de traducere ale seriei Twilight au fost vandute in aproape 50 de tari din lume.
Continuarea mult asteptata, "New Moon", a fost lansata in septembrie 2006 si a stat timp de 31 de saptamani pe locul intai pe lista bestsellerurilor de la New York Times. Cartea atat de asteptata de fanii lui Meyer a fost vanduta mai intai pe eBay la pretul de 380 de dolari bucata. Cea de-a treia carte din "Saga Amurg" a lui Meyer, "Eclipse", a fost lansata pe 7 august 2007 si s-a vandut in 150 000 de exemplare din prima zi. Cartea a debutat pe primul loc pe lista bestsellerurilor din tara, inclusiv la USA Today si la The Wall Street Journal. A fost tot pe primul loc si in Bulgaria, Germania, Spania si Argentina.
A patra si ultima carte din "Saga Amur", "Zori de zi", a fost publicata pe 2 august 2008, tiparindu-se initial in 3,2 milioane de exemplare - cel mai mare numar.
de exemplare tiparite la primul tiraj din istorie. Breaking Dawn s-a vandut in 1,3 milioane de exemplare in prima zi, ajungand pe primul loc pe toate listele de bestselleruri.
2008 a fost un an hotarator pentru Meyer. Pe 3 mai, Little Brown and Company a lansat "The Host", primul roman pentru adulti al lui Meyer, care a debutat pe primul loc in lista intocmita de The New York Times si de Wall Street Journal a bestsellerurilor. in plus, USA Today a declarat-o pe Stephanie "Autorul anului", spunand ca "A facut ce n-a mai facut nimeni - nici macar JK Rowling - in 15 ani de cand intocmeste USA TODAY lista bestsellerurilor" si a luat primele patru locuri in anul 2008. Meyer a reusit acest lucru fara precedent in 2009, cand "Saga Amurg" a dominat din nou lista bestsellerurilor.
Stephenie Meyer a absolvit la Brigham Young University, la specializarea engleza. Locuieste in Arizona, impreuna cu sotul si cu fiii ei.
WYCK GODFREY (Producator) si-a inceput cariera ca director de creatie la New Line Cinema dupa ce a absolvit la Universitatea Princeton in 1990 cu o diploma in limba engleza. In timp ce era acolo, a lucrat la filme de succes precum "The Mask/ Masca", "Dumb and Dumber/ Tantalaul si gogomanul" si la alte filme populare precum "House Party" si franciza "A Nightmare on Elm Street/ Cosmar pe Elm Street". In 1995, s-a mutat la compania de productie a lui Paul Schiff si a lui Michael London, Horizon Pictures, ca vicepresedinte de productie, unde a supravegheat dezvoltarea proiectelor lor si personalul de la 20th Century Fox.
I s-a alaturat lui John Davis la Davis Entertainment doi ani mai tarziu, ca vicepresedinte executiv, primul proiect fiind filmul de actiune "Behind Enemy Lines/ in spatele liniilor inamice", regizat de John Moore, cu Owen Wilson si pe Gene Hackman in distributie. A fost promovat la pozitia de presedinte in anul 2001, iar mai tarziu in acelasi an a dezvoltat si a produs pentru Revolution Studios comedia de familie "Daddy Day Care/ Gradinita lui taticu", in regia lui Steve Carr si avandu-l in rolul principal pe Eddie Murphy. In 2003, a produs blockbusterul estival "Robot/ Eu, robotul", cu Will Smith si in regia lui Alex Proyas, si aventura "Flight of the Phoenix/ Pasarea Phoenix", al doilea lui film impreuna cu regizorul John Moore. A dezvoltat si a fost producator executiv la "Alien vs. Predator", in regia lui Paul W.S. Anderson. Godfrey a fost producator la "When A Stranger Calls/ Apel misterios pentru Screen Gems" si la filmul mult promovat produs de 20th Century Eragon, avand la baza bestsellerul cu acelasi nume. In total, intre 2002 si 2006, a fost producator sau producator executiv la opt filme.
In februarie 2006, Godfrey a parasit compania de productie Davis Entertainment si, alaturi de prietenul lui si fostul partener de la United Talent Agency, Marty Bowen, a creat propria companie de productie, Temple Hill Entertainment. Au facut o intelegere cu New Line Cinema si au intrat imediat in productie cu primul lor film, "The Nativity Story/ Povestea nativitatii", in regia lui Catherine Hardwicke. Filmul cu tematica de Craciun si cu un buget redus a avut incasari de aproape 40 de milioane de dolari pe plan local, in decembrie 2006. In continuare, cei doi au produs comedia romantica finantata de Sydney Kimmel Entertainment, Management, avandu-i in distributie pe Jennifer Aniston si pe Steve Zahn. Au continuat cu "Amurg", avand la baza seria de bestselleruri scrise de Stephenie Meyer. Filmul regizat de Catherine Hardwicke, "Amurg", a fost lansat pe 21 noiembrie 2008, si a batut recordul, cu incasari de 69,6 de milioane de dolari in weekendul de deschidere.
Filmul regizorului Chris Weitz "The Twilight Saga: New Moon/ Saga Amurg: Luna noua" a avut o lansare exploziva similara cand a ajuns in cinematografe in noiembrie 2009 si a avut incasari de peste 700 de milioane de dolari in toata lumea. Filmul regizorului David Slade "The Twilight Saga: Eclipse/ Saga Amurg: Eclipse", va fi lansat pe 30 iunie 2010.
Pe langa "The Twilight Saga", Temple Hill Entertainment a produs de curand adaptarea regizata de Lasse Hallstrom dupa bestsellerul lui Nicholas Sparks Dear John, care a fost lansat in cinematografe pe 5 februarie 2010 si lucreaza in prezent la filmul Everything Must Go, o drama independenta, ce-l are in distributie pe Will Ferrell.
© Copyright:
Cine a facut posibila aparitia acestui film?
Crescut in Sheffield, Anglia, unde si-a luat diploma in Arte Frumoase, DAVID SLADE (regizor) a fost intotdeauna un autodidact.
Posteaza comentariu