Adriana Iliescu, Omkari Panwar, Elizabeth Adeney... lista continua
Maria Carmen del Bousada a detronat-o pe romanca Adriana Iliescu, cea care a nascut doua fetite (dar a supravietuit doar una), in 2005, la varsta de 66 de ani. Contactata de presa britanica, Iliescu s-a declarat indurerata la auzul vestii despre moartea Mariei Carmen del Bousada. “Este foarte trist cand raman copiii orfani, dar societatea civila ii va ajuta”, a spus ea.
Conform Evenimentul Zilei, initial s-a anuntat ca Adriana Iliescu avea in momentul nasterii 67 de ani, dar, potrivit datelor obtinute in urma investigatiilor facute de spitalul din Barcelona., unde a nascut Maria del Carmen, romanca avea numai 66 de ani.
Anul trecut, indianca Omkari Panwar, in varsta de 70 de ani, a nascut si ea gemeni, primind astfel titlul de cea mai batrana mama din lume.
La inceputul acestei luni, Elizabeth Adeney, care a nascut un baietel in luna mai, a implinit 67 de ani. Este cea mai batrana mama din Marea Britanie. La fel ca si Maria Carmen del Bousada, Elizabeth Adeney este necasatorita si fara alti copii.
In Marea Britanie, la fel ca si in Spania, nu exista nicio limita de varsta pentru femeile care vor sa faca fertilizare in vitro, dar autoritatile in domeniu recomanda “nu mai mult de 40 de ani”. In practica insa, majoritatea clinicilor private nu fac FIV femeilor peste 50 de ani, varsta medie la care se instaleaza menopauza.
Exista pareri cum ca nu ar trebui sa li se dea voie mamelor in varsta sa apeleze la FIV, la fel cum exista si altele care spun ca si parintii tineri pot sfarsi tragic, inainte de vreme, si sa-si lase copiii orfani. Ambele tabere recunosc insa ca riscurile sunt cu mult mai mari atunci cand o femeie aflata deja la menopauza se decide sa aduca pe lume un copil fara a avea macar un sot alaturi.
Pe toate aceste mame curajoase le puteti vedea in galeria foto atasata articolului.
Comentarii (2)
Traind intr-o societate libera, cu drepturi de necontestat, nimeni n-are dreptul sa interzica cuiva de a fi parinte indiferent de varsta. Daca o persoana tanara are dreptul de a procrea cu toate ca nu dispune de conditiile materiale necesare, atunci de ce n-ar avea dreptul o persoana in varsta? Nu exista si nici n-ar trebui sa existe lege in sensul acesta. Bine ca sunt permise vaccinuri si alte "bunatati" ca acestea, si ne punem noi sa decidem pana la ce varsta ar trebui permis sa fi parinte... Hai ca-mi vine sa rad... Prioritatile fiecaruia s-au schimbat in ultimii 30 de ani, iar a avea un copil nu mai este pe primul loc. Pe primul loc e realizarea profesionala, care cu siguranta nu mai lasa timp pentru crearea unei familii... Hai c-am lungit-o... Sanatate maxima!!!
Daca in societatea noastra, si aici ma refer nu numai la societatea din Romania, ar exista cu adevarat preocupari pentru satisfacerea unor nevoi personale de afectiune, cu aplicare personala, de la caz la caz, atunci probabil nu ar mai aparea cazuri din acestea de mame intarziate. A fost dorinta lor de a avea copii, in fapt nu sunt proprii copii, ci copiii crescuti de ele. Am avut o colega de servicu care a suferit imers ca nu facea copii si de modul in care era tratata de medicii din Romania. A plecat in Australia si cand a revenit pentru a scurta perioada de timp in Romania era de nerecunoscut. NU am pastrat legatura cu ea ca sa stiu daca acum la peste 40 de ani, dar sub 50, are un copil crescut de ea. Raspuns posibil: probabil ca da.
Posteaza comentariu