Moartea ei redeschide dezbaterea internationala a unui subiect delicat: ar trebui sa nu mamele in varsta sa aiba dreptul la fertilizare in vitro (FIV)? Moartea pensionarei din Spania mai inseamna, in acelasi timp, ca cei doi baietei au ramas orfani inainte de a o cunoaste cu adevarat si ca vor fi crescuti de niste rude indepartate.
Propria familie a considerat-o “egoista si iresponsabila”
Maria Carmen del Bousada a murit la 69 de ani, in orasul Cadiz din sud-vestul Spaniei, dupa ce a luptat cu boala incurabila declansata imediat dupa ce a nascut (decembrie 2006). Medicii o prevenisera ca medicamentele folosite in timpul tratamentului de fertilizare vor face cancerul sa avanseze mai repede. Se stie ca anumite tipuri de cancer sunt sensibile la hormonii asociati cu sarcina si tratamentul de fertilizare.
Dar nu fusese niciodata casatorita si decisese sa faca un copil dupa moartea mamei sale. A trecut deci peste toate avertismentele, si-a vandut apartamentul in valoare de 46.000 de euro, a plecat in SUA, i-a mintit pe doctorii de la Pacific Fertility Center din Los Angeles declarand ca are doar 55 de ani si a facut un FIV folosind ovule si sperma de la donatori (mama – o bruneta de 18 ani, tatal – blond cu ochi albastri).
Criticii, chiar si propria familie, au considerat-o pe pensionara, care era deja de 18 ani la menopauza, “egoista si iresponsabila”. Dupa nastere a recunoscut si ea ca a mintit in legatura cu varsta, dar a prezis ca va trai 101 ani, la fel ca mama sa. “Am toate motivele sa cred ca longevitatea e la moda in familia mea. Toata viata mi-am dorit sa fiu mama, dar nu am avut ocazia si nu am intalnit barbatul potrivit”, declara ea atunci.
In decembrie 2007 a recunoscut insa ca sufera de “o boala foarte grava”, adica avea cancer la san. Intrebata cine va avea grija de gemeni in eventualitatea in care ea moare, a spus: “Am un nepot, mai am si pe nasul lor, care se poarta foarte frumos cu copiii... Nu vor ramane singuri. Foarte putini copii au parte de dragostea de care se bucura copiii mei, acesta este adevarul”.
Totusi, viitorul copiilor a ramas acum neclarificat. Fratele ei s-a rezumat sa anunte presei ca gemenii “se simt foarte bine”, dar chestionat in legatura cu persoana care ii va creste a raspuns evaziv ca “vor sta in sau foarte aproape de familie”.
Comentarii (2)
Traind intr-o societate libera, cu drepturi de necontestat, nimeni n-are dreptul sa interzica cuiva de a fi parinte indiferent de varsta. Daca o persoana tanara are dreptul de a procrea cu toate ca nu dispune de conditiile materiale necesare, atunci de ce n-ar avea dreptul o persoana in varsta? Nu exista si nici n-ar trebui sa existe lege in sensul acesta. Bine ca sunt permise vaccinuri si alte "bunatati" ca acestea, si ne punem noi sa decidem pana la ce varsta ar trebui permis sa fi parinte... Hai ca-mi vine sa rad... Prioritatile fiecaruia s-au schimbat in ultimii 30 de ani, iar a avea un copil nu mai este pe primul loc. Pe primul loc e realizarea profesionala, care cu siguranta nu mai lasa timp pentru crearea unei familii... Hai c-am lungit-o... Sanatate maxima!!!
Daca in societatea noastra, si aici ma refer nu numai la societatea din Romania, ar exista cu adevarat preocupari pentru satisfacerea unor nevoi personale de afectiune, cu aplicare personala, de la caz la caz, atunci probabil nu ar mai aparea cazuri din acestea de mame intarziate. A fost dorinta lor de a avea copii, in fapt nu sunt proprii copii, ci copiii crescuti de ele. Am avut o colega de servicu care a suferit imers ca nu facea copii si de modul in care era tratata de medicii din Romania. A plecat in Australia si cand a revenit pentru a scurta perioada de timp in Romania era de nerecunoscut. NU am pastrat legatura cu ea ca sa stiu daca acum la peste 40 de ani, dar sub 50, are un copil crescut de ea. Raspuns posibil: probabil ca da.
Posteaza comentariu