Ce stim despre ziua Sfantului Valentin?

Sfantul Valentin este sarbatorit in fiecare februarie aproape in intreaga lume. Pe 14 ale lunii, indragostitii isi ofera flori, cadouri si cutii de bomboane de ciocolata in numele sfantului Valentin. Te-ai intrebat vreodata de ce se sarbatoreste aceasta zi si care este semnificatia ei?


Desi sarbatoarea este cunoscuta in intreaga lume, istoria Sfantului Valentin este cuprinsa inca de mister. Cine este Sfantul valentin si cum a ajuns sa ii fie asociat numele cu traditiile care au loc pe 14 februarie?

Astazi, Biserica Catolica recunoaste cel putin trei sfinti cu numele de Valentin sau Valentinus, toti trei fiind martirizati. Una dintre legende spune ca Velentin a fost un preot care a servit Biserica romana in cel de-al treilea secol. Cand imparatul Claudius al II-lea a decisa ca barbatii necasatoriti sunt mai buni soldati decat cei cu sotie, a interzis prin lege casatoria. Sfantul Valentin, dandu-si seama de injustetea acestei decizii, l-a infruntat pe Claudius si a continuat sa oficieze casatorii intre tinerii indragostiti in secret.

Cand a fost descoperit, imparatul a ordonat sa fie batut pana la moarte, dupa care se i se taie capul. Ziua in care preotul Valentin a fost supus acestei pedepse a fost tocmai ziua de 14 februarie, in jurul anului 270.

 

Pe vremurile acelea, romanii sarbatoareau pe 14 februarie Lupercaliile, o sarbatoare veche prin care se celebra un zeu ceresc. Cu aceasta ocazie, se obisnuia, printre alte obiceiuri pagane, sa fie puse numele barbatilor tineri intr-o cutie din care se trageau la sorti doar cateva nume de catre barbatii mai in varsta.

Potrivit unei alte legende, se spune ca Valentin, in timpul in care se afla in inchisoare, si-a trimis lui insusi o felicitare pe 14 februarie.

Cat statuse in inchisoare, Valentin se indragostise de o tanara - se pare ca era fata gardianului inchisorii - care il vizitase de mai multe ori. Inainte de a muri, se spune ca i-ar fi trimis o scrisoare pe care a scris "De la al tau Valentin", o expresie care este inca folosita astazi. Cu toate ca adevarul despre Valentin nu se cunoaste in totalitate, povestirile despre el accentueaza, cu siguranta, latura sa eroica si, mai ales, romantica. Nu este de mirare ca, in timpul evului medieval, Valentin era unul dintre cei mai cunoscuti sfinti in Anglia si Franta.

Conform altei legende, ziua Sfantului Valentin este comemorata la mijlocul lunii februarie ca urmare a incercarii Bisercii Crestine de a eradica sarbatoarea pagana a Lupercaliei.
In Roma antica, februarie era inceputul oficial al primaverii, o perioada propice purificarii. Casele erau curatate, maturate si la sfarsit, se presarau pe jos sare si grau. Lupercaliile, inchinate fertilitatii, erau dedicate lui Faun, zeul grec al agriculturii, precum si fondatorilor orasului Roma, Romulus si Remus. Pentru a da start festivitatii, preotii unui anumit ordin roman se adunau la pestera unde copiii Romulus si Remus se considera ca au fost crescuti de lupoaica.. Preotii sacrificau o capra, pentru fertilitate, si un caine, pentru purificare.


Tinerii taiau in bucati pielea animalelor, inmuiau fasiile in sangele de sacrificiu si le luau apoi pe strazi, pleznind cu blandete femeile si pamanturile cu rod.

Departe de a fi speriate, femeile romane chiar asteptau sa fie atinse cu bucatile de piele, deoarece se considera ca pielea animalului sacrificat le facea mai fertile pe viitor. Mai tarziu in timpul zilei, potrivit unei legende, toate tinerele isi puneau numele intr-o urna. Fiecare barbat necasatorit tragea din urna numele unei femei, care ii era sortita. De multe ori, astfel de perechi formate oficiau relatia cu o casatorie.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod