Neil LaBute este un regizor, scenarist si dramaturg american de succes. “Faptul ca ne-a permis sa jucam acest spectacol (Wrecks / Derapaje - n.red) pe care el l-a lucrat in intimitate artistica undeva in Irlanda, impreuna cu Ed Harris, nu numai ca ne onoreaza, dar ne si responsabilizeaza enorm”, spune Radu Iacoban, care a avut ocazia sa-l cunoasca pe LaBute anul acesta, la workshop-ul de teatru pe care dramaturgul american l-a sustinut la Sibiu. “E un text care de la prima citire m-a rascolit, emotionat, fascinat si provocat. Asa cum ii spuneam si lui, la Sibiu, imi doresc sa spun povestea asta publicului intr-un mod memorabil”.
In perioada 12-15 iunie, Radu Iacoban a fost selectat pentru a participa la workshop-ul extraordinar cu titlul De ce sa n-o facem in drum?/ Why Don't We Do It In The Road?, sustinut de Neil LaBute - dramaturg si regizor american deopotriva foarte apreciat si controversat - in cadrul celei de-a XXI-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), destinat dramaturgilor/scenaristilor si actorilor profesionisti. La atelier au mai participat actorii: Cosmina Stratan, Alexandru Ion, Ionut Grama, Liviu Romanescu, Camelia Pintilie, Eliza Paun, Oana Hodade si Floarea Cristina. Workshop-ul a fost condus de Neil LaBute si s-a axat pe constituirea unui spectacol format din noua monoloage avand ca tema singuratatea.
Spectacolul international de succes Wrecks a devenit Derapaje
“Inainte sa incep efectiv lucrul la spectacolul pe care urma sa il prezentam la final, am avut o discutie cu Neil”, povesteste Radu Iacoban. “I-am vorbit de text (piesa Wrecks / Derapaje), i-am spus ca imi place foarte foarte mult si ca mi-as dori sa il fac. Si el, ca un om generos si direct, mi-a spus: <<Do it!>>. Zilele astea o sa-i trimit inregistrarea video si o sa ma rog la toate zeitatile sa ii placa”, spune Radu.
Iacoban a avut ocazia sa-l cunoasca mai bine pe Neil LaBute, anul acesta, la Sibiul. “Neil e genul care nu bea, nu fumeaza, dar e un om caruia, in ciuda acestor pocainte, ii place sa stea printre oameni si sa observe. Si, cel mai important, sa scrie. E un dramaturg foarte jucat la noi si foarte apreciat de actori pentru partiturile pe care le creeaza. Are un umor cretin. Asta am apreciat cel mai mult la el.”
In momentul de fata, Radu Iacoban face ultimele retusuri pentru spectacolul Derapaje, dupa LaBute. “Spre exemplu, pana acum am repetat impreuna cu regizoarea Iris Spiridon prin subsolul Teatrului Mic, unde sunt angajat”, ne-a raspuns Radu. “Printre stafii de gandaci defuncti, loviti de deratizare. Beam cafele si Cola Zero si reptam acolo. De maine ne mutam la Godot, sa dam bice, pentru ca premiera bate la usa”.
Carpathian Garden, sambata 19, de la 19 - la Godot Cafe-Teatru
Pana atunci, il puteti vedea pe Radu Iacoban miercuri, 30 iulie, ora 20, in piesa Carpathian Garden, o satira contemporana in care joaca alaturi de actorul Tudor Istodor.
Carpathian Garden este un happening teatral prezentat de actorii Radu Iacoban si Tudor Aaron Istodor, intr-un spectacol 100% romanesc. O ora si douazeci de minute de tiplogii umane din realitatea romaneasca actuala. O satira contemporana in care veti gasi un meniu complet de specii urbane din realitatea noastra imediata: de la preotul intreprinzator la actorul porno si baiatul din parcare, de la copilul de bani gata si prezentatorii de stiri, pana la politicieni si moguli de presa.
Regia si scenariul: Radu Iacoban
Scenografia: Irina Moscu
Video si sound design: Dan Ionescu
Costume: Sarto Made To Measure
Durata spectacolului: 80 de minute
Rezervari: 021 31 61 682, 0736 414 244
Pretul biletului: 30 lei
Actorul, regizorul si scenaristul Radu Iacoban
Carpathian Garden este primul text scris de Radu Iacoban - inainte de piesa In parc, cu Ana Ularu / Rodica Lazar si Istvan Teglas, care se joaca tot la Godot Cafe-Teatru - si al patrulea spectacol a carui regie o semneaza. Prima piesa regizata a fost (Cu)cuienfrunte, foarte premiata la festivaluri de teatru, urmata de Asta-i tineretea noastra.
Radu Iacoban a absolvit UNATC in 2005, sectia Arta actorului. Angajat la Teatrul Mic, este o prezenta constanta atat in teatrul de stat, cat si in productii underground.
In film, Radu a colaborat, printre altii, cu Sharon Stone si Andy Garcia in What about love?, a jucat in Zero Theorem, al lui Terry Gilliam si a detinut unul dintre rolurile principale in Amintiri din epoca de aur, segmentul Vanzatorii de aer, in regia lui Cristian Mungiu.
Anul acesta a prezentat Gala Premiilor Gopo alaturi de Amalia Enache.
Actor de film si teatru, pe Tudor Aaron Istodor l-ati putut vedea recent in Domnisoara Christina (2013). Din filmografia lui fac parte lungmetraje ca: Weekend cu mama (regia: Stere Gulea, 2009), Blood and Chocolate (regia: Katja von Garnier, 2007), Hartia va fi albastra (regia: Radu Muntean, 2006), Tertium non datur (regia: Lucian Pintilie, 2006), precum si serialele de televiziune Baieti buni (PRO TV, 2005), sau Lombarzilor 8 (B1 TV, 2006). A jucat in numeroase scurtmetraje.
Tudor este fiul actorilor Maia Morgenstern si Claudiu Istodor. A terminat un liceu de informatica, unde a descoperit ca e pasionat de teatru. Este unul dintre cei mai buni actori ai tinerei generatii.
Atunci cand nu joaca in piese de teatru sau in filme, Tudor spune ca joaca jocuri pe calculator: Starcraft, Dota, Diablo. “Apropo”, spune Tudor, “rusine Blizzard pentru cel mai boring joc: Diablo 3! M-am plictisit atat de tare incat nu ma mai joc deloc. Abia imi vad si eu de spectacole.” Cand nu se joaca pe calculator, citeste sau isi duce surorile mai mici la filme 3D.
Concept. Godot Cafe-Teatru este un spatiu indelung asteptat – si, mai ales, necesar – in peisajul cultural bucurestean, in special in zona teatrului independent. De aici si denumirea sa, aluzie la personajul din piesa Asteptandu-l pe Godot, de Samuel Beckett. Conceptul de cafe-teatru pastreaza fizionomia unui teatru clasic, fiind singura sala cu aceasta structura din Bucuresti.
Unul dintre putinele spatii din oras dedicate exclusiv evenimentelor culturale independente, Godot prezinta in fiecare seara pe scena sa artisti tineri: se joaca piese de teatru contemporan, au loc concerte, spectacole de stand-up comedy, impro-show-uri, proiectii de film, expozitii de fotografie sau lansari de carte.
Spectacole. De cand si-a deschis portile, Godot Cafe-Teatru a devenit cunoscut pentru repertoriul sau variat, mare parte dintre spectacolele prezentate fiind productii proprii – de la comedii cu umor intelectual in stilul Woody Allen (Bullets over Lipscani de Eugen Gyemant, cu Dan Radulescu, Smaranda Caragea si Catalin Babliuc), la radiografii ironice ale relatiilor amoroase (Barbatii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus, regia Doina Antohi, cu Andreea Gramosteanu, Mirela Zeta, Ioana Barbu, Andreea Samson, Doina Antohi, Constantin Dita, Alexandru Conovaru, Pavel Barsan, Andrei Mateiu si Serban Gomoiu; Cupluri, regia Vlad Zamfirescu, cu Diana Cavaliotti, Andreea Vasile, Tudor Aaron Istodor, Mihai Conrad Mericoffer, Irina Velcescu si Cristina Florea) sau ipostaze ale omului contemporan (The Position, regia Daniel Popa, cu Mihai Calin, Laurentiu Banescu, Istvan Teglas, Lucian Pavel, Catalin Neamtu, Daniel Popa si Alexandra Salceanu).
Spatiul de pe Blanari nr. 14 a fost gazda unui numar impresionant de artisti care au sustinut spectacole cu sala plina. Dintre ei, nume consacrate precum Vlad Ivanov, Dorina Chiriac, Mihai Calin, Anca Sigartau, Lia Bugnar, Ada Milea sau Florin Piersic Jr; s-au jucat spectacole independente ca Gunoierul lui Mimi Branescu, Cu(cu)ienfrunte – two-men show cu Radu Iacoban si Tudor Istodor, No One, de Carmen Vioreanu, si spectacolele de improvizatie sau stand-up comedy ale deja “clasicilor” Micutu, Bobo, Catalin Neamtu, Tania Popa; au concertat nume importante ca Zdob si Zdub, Otros Aires, A.G. Weinberger, Amaro Del (in cadrul turneului In Quest for the Gipsy Soul of the World), Shukar Collective, Suie Paparude, The Amsterdams, Nightlosers - Hanno Hoefer, Irina Sarbu si Marius Mihalache, Teodora Enache.