Actul de reciclare a fost răsplătit prin artă, astfel, sutele de becuri, neoane și alte instalații de iluminat colectate în centrul comercial, s-au transformat în instalații artistice supradimensionate, cu ajutorul studenților de la Universitatea Națională de Arte București, departamentul Modă.
“Obiectele veșmânt” inspirate de Ora Pământului, pot fi admirate de astăzi pe coridorul Champs Elysees al centrului comercial, într-o expoziție fascinantă. Cele 5 exponate înalte de peste 3 metri, au la bază povești impresionante imaginate de masteranzii anului I ai UNAB.
Sub îndrumarea profesorului coordonator, Prof. Univ. Dr. Doina Lucanu, cunoscută pentru zecile de proiecte artistice desfășurate la nivel național și internațional, tinerii creativi au realizat instalațiile în peste 200 de ore, folosind materiale convenționale și neconvenționale, de la textile, sfoară, mătase, tifon medicinal, până la structuri metalice, sârmă, plase de sârmă și multe altele.
“Nu suntem la prima colaborare cu AFI Palace Cotroceni și ne bucurăm foarte mult că am fost provocați din nou. Iubim proiectele noi și apreciem deschiderea pentru artele frumoase. Sperăm ca aceste lucrări, la care studenții au lucrat cu atât de mult entuziasm, să fie admirate de toți cei care vor avea posibilitatea să le vadă.”, declară Dna. Prof. Univ. Dr., Doina Lucanu.
Instalațiile artistice au la bază mituri și povești încântătoare. Lucrarea de artă numită ELYSIUM, are ca sursă de inspirație, câmpiile elizee, concept provenit din mitologia greacă care prezintă o câmpie frumoasă situată la capătul pâmântului, unde își găseau pacea eternă sufletele celor buni, aleși de zei. Obiectul de artă, reproduce această poveste printr-o celulă secționată în două, una reprezentând pământul, iar cealaltă, locul divin.
ELYSIUM transmite ideea de a ne bucura de viață și de a prețui fiecare clipă pe acest pământ.Lucrările ILLE și ILLUD, inspirate de ‘mitul androginul” al lui Platon, oferă o explicație a iubirii și a formării acesteia. Potrivit legendei, la început trăiau pe pământ ființe androgine, ce arătau ca doi oameni lipiți spate în spate: două femei, doi bărbați sau un bărbat și o femeie. Aceștia dețineau o putere foarte mare și realizau aproape tot ce gândeau. Pentru că se temeau de puterea lor aproape infinită, Zeii i-au despărțit. Separați însă, părțile nu mai fac nimic, iar mulți mor de tristețe și dor. Astfel ia naștere Eros, cu scopul de a semăna iubire în lume. In acest fel, oamenii își petreceau viața, căutându-și jumătatea. Obiectele de artă prezentate în cadrul expoziției, prezintă desprinderea omului de androgin și drumul făcut în căutatrea jumătății.
AUTENTICA este o altă creație ce poate fi admirată în AFI Palace Cotroceni. Aceasta a fost inspirată de veșmântul tradițional românesc și prezintă o femeie care poartă șorț, iar pe cap o coroană de flori realizată din becuri.
Instalația RENAȘTEREA, pleacă de la o formă angelică, în ideea de a exprima bătălia divină între bine și rău, pur și impur.
La acet proiect au lucrat Elena Cazacu, Andreea Constantin, Daniela Popa, Răzvan Buruiană, Amăriuței Cosmin, Mădalina Ioniță, Marius Stan, Andreea Ciungan, Alexandra Simion, Victoria Butuc, Mihaela Mareș, Ramona Danilescu, Andrada Mangu, studenți anul I Master UNAB, departamentul Modă, sub atenta îndrumare a doamnei Prof. Conf.Univ. Dr, Doina Lucanu.
Pentru mai multe informaţii despre noutăţile din AFI Palace Cotroceni puteţi accesa pagina de web www.aficotroceni.ro sau pagina oficială de Facebook AFI Palace Cotroceni.