Despre „Demonul amiezii. O anatomie a depresiei“, volum finalist la Premiul Pulitzer

Vă aşteptăm miercuri, 2 aprilie, ora 19.30 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o întâlnire cu Mircea Cărtărescu, Corina Şuteu, Vlad Stroescu şi Lidia Bodea despre fascinanta carte a lui Andrew Solomon, Demonul amiezii. O anatomie a depresiei, volum finalist la Premiul Pulitzer, câştigător al National Book Awards şi inclus în lista The Times a celor mai bune o sută de cărţi ale deceniului.
„M-am simţit îmbogăţit interior parcurgând, pasionat, cartea lui Andrew Solomon. Mai mult decât ştiinţă şi mai mult decât literatură, ea este o mărturie despre suferinţă, o meditaţie despre scandalul etern al faptului că o conştiinţă trebuie să simtă durere şi să moară. Traducerea în limba română a acestei opere, nominalizată în anul publicării ei la Premiul Pulitzer, trebuie  privită drept ceea ce este cu adevărat: un eveniment.“ – Mircea Cărtărescu

„O călătorie de o sinceritate sfâşietoare printr-una dintre cele mai sumbre încăperi ale sufletului omenesc“  – Daniel Goleman

„O imagine caleidoscopică şi fascinantă a depresiei“
– James Watson, Premiul Nobel pentru medicină, descoperitorul ADN-ului

„O carte fascinantă şi empatică… Captivantă, de largă respiraţie, lipsită de prejudecăţi, utilă, o mărturie a forţei de care poate da dovadă mintea omenească în confruntarea cu provocările cele mai cumplite, o carte care ne aduce tuturor o rază de speranţă“ –  Erica Wagner, The Times

„Demonul amiezii explorează, cu imagini grăitoare şi până în străfunduri, fenomenul melancoliei şi al spaimei.
E o mărturie cuprinzătoare, în toate sensurile —personal, ştiinţific, istoric şi politic —, asupra depresiei clinice, a originilor ei, a modalităţilor de manifestare şi a tratamentului necesar. O lucrare importantă care vorbeşte despre suferinţă, dar şi — chiar într-o mai mare măsură —despre speranţă“
– Kay Redfield Jamison, profesor de psihiatrie, Johns Hopkins School of Medicine

Andrew Solomon s-a născut în 1963. Şi-a făcut studiile la Yale şi Cambridge. Trăieşte la New York şi Londra. Este doctor în psihologie şi scrie literatură de factură politică, culturală, psihologică şi de ficţiune.
Apare în mod regulat – cu o largă şi diversificată sferă de subiecte despre depresie, artiştii sovietici, renaşterea culturală afgană, politica libiană şi altele – în New Yorker, New York Times Magazine, Artforum, Travel and Leisure şi în alte publicaţii. Cartea sa The Noonday Demon: An Anatomy of Depression a câştigat în 2001 Premiul Naţional al Cărţii, în 2002 a figurat printre finalistele pentru Premiul Pulitzer, fiind inclusă în lista publicaţiei The Times a celor mai bune o sută de cărţi ale deceniului.
Opera: The Irony Tower: Soviet Artists in a Time of Glasnost, Alfred A.
Knopf, New York, 1991; A Stone Boat, Faber & Faber, New York, 1994; The Noonday Demon: An Anatomy of Depression, Scribner, New York, 2001; Far from the Tree: Parents, Children, and the Search for Identity, Scribner, New York, 2012.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod