Evenimentul are loc la Casa Capşa (Sala de Marmură), la ora 19, iar expoziția care anticipează Licitația este deschisă doritorilor de frumos în perioada 23-25 februarie, între orele 11 și 19.
În cadrul licitației vor fi prezentate 16 tablouri ce au în prim-plan aranjamente florale. Ștefan Luchian, Dumitru Ghiață, Constantin Artachino, Nicolae Dărăscu și Octav Băncilă sunt numai câțiva dintre pictorii care semnează tablouri ce surprind frumusețea petalelor catifelate de bujori, trandafiri, garoafe sau flori de câmp, într-o explozie de culoare și vitalitate.
Dintre acestea, o atenție aparte merită cele două lucrări semnate Francisc Șirato, care reușește să transpună în cele două tablouri un autoportret sufletesc prin intermediul florilor, așa cum poate numai florile dramatice ale lui Luchian au mai izbutit să exprime. Florile lui Șirato izbucnesc explozive, concentrând o culoare solară în nebănuita lor materialitate.
Detalii florale regăsim și în categoria obiectelor decorative. Dintre acestea amintim: set de porțelan Minton cu modele florale, fructieră cu vas de flori din sticlă opalină și bronz Modern Style sau triplă aplică de perete și oglindă de toieltte cu elemente florale din bronz, stil Art Nouveau.
În ton cu exuberanța anotimpului în care viața renaște, diverse fațete ale feminității sunt puse în valoare de către pictori renumiți, în lucrări ce sensibilizează și fascinează privitorul. AraArt propune în Licitația 23 o selecție de astfel de lucrări care pun accent pe inefabilul frumuseții feminine: de la portretul intitulat Baticul Roșu, semnat de Ștefan Luchian și până la fascinantele ipostaze din lucrările Nud, semnat Nicolae Tonitza, Somnul, semnat de Constantin Artachino sau Initimitate, semnat de Nicolae Vermont. La acestea se adaugă tipologii cu amprentă culturală provocatoare: de la Totoroaica lui Iosif Iser, la Gheișa cu evantai a lui Samuel Mutzner.
Încheim lista celor mai reprezentative lucrări ale Licitației 23 cu ceea ce se preconizează că va fi vedeta licitației, lucrarea Marginea satului la apus de soare, de Ion Andreescu, pictorul al cărui destin, deși curmat la numai 32 de ani “inaugurează perioada de maturitate în pictura românească”, după cum remarca în 1938 Octavian Goga.
Lucrările şi detaliile tehnice pot fi studiate pe site-ul Galeriei de Artă şi Casei de Licitaţii AraArt, www.araart.ro.
© Copyright:
De Mărțișor, dăruiește artă de la AraArt: tablouri ce surprind frumusețea feminină sau gingășia florilor!
Miercuri, 25 februarie 2015, AraArt organizează o licitaţie cu peste 150 de lucrări de artă plastică şi decorativă, anticipând sosirea primăverii cu lucrări ce evocă fragilitatea diafană a naturii sau inefabilul frumuseții feminine, cadouri perfecte cu ocazia Mărțișorului sau a zilei de 8 Martie. Astfel, colecția de lucrări semnate de Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Ștefan Luchian, Samuel Mutzner, Nicolae Vermont, Jean Alexandru Steriadi sau Arthur Verona devine o veritabilă sursă de inspirație pentru idei de cadouri inedite pentru sărbătorile primăverii.
Posteaza comentariu