Trupa byron a sustinut in februarie un concert la Chisinau, avandu-i ca gazde pe basarabenii de la Cuibul in cadrului unui prim eveniment din seria Acoustic Mixed Emotions. Vineri, la Bucuresti, rolurile se vor schimba, iar trupa din Republica Moldova este invitata speciala in partea a doua a concertului, ce va avea loc la Colectiv, asa ca i-am luat la intrebari pentru a-i cunoaste mai bine. Ne-au raspuns Igor Dinga, membru fondator, si Lidia Scarlat, solista.
Recunoastem ca prea multe nu stiam despre ei, insa nu ne erau complet necunoscuti. Anul trecut, trupa, care de ceva timp o are la voce pe Lidia Scarlat, un fosta 'adolescenta-vedeta' in Chisinau intoarsa recent de la studii in UK, a deschis concertul de lansare a albumului "Basta Mafia" de la Zdob si Zdub, organizat de Bestmusic.ro in Hard Rock Cafe. I-am intrebat de legatura cu acestia, istoria trupei si schimbarea de componenta si stil muzical, dar si despre cum au ajuns sa deschida pentru Morcheeba si Cardingans in Moscova.
Daca v-a starnit curiozitatea ceea ce cititi mai jos, nu trebuie sa ii ratati vineri seara, la Colectiv, cand vor canta alaturi de byron. Bilete gasiti pe www.iabilet.ro, dar si in seara concertului, la intrare.
--------------------------------------------------------------------------------------------
In Romania se stiu putine despre voi. Trupa a fost infiintata in 1991, insa dupa o pauza ati revenit intr-o formula reinventata. Vorbiti-ne putin despre istoria voastra si directia muzicala pe care o abordati in componenta actuala.
Da, formatia si-a inceput activitatea in 1991, exact cand s-a destramat URSS-ul si intr-un timp scurt a devenit foarte populara la Chisinau. Toti membrii formatii s-au nascut in Moldova, insa provin din familii mixte (unul din parinti e vorbitor de limba rusa), la acel moment erau mai multe formatii ce cantau in rusa decat in romana si noi, bineinteles, ne orientam spre tarile vecine ca Ucraina si Rusia, unde muzica rock beneficia de o piata larga si aveam ocazia sa sustinem des concerte la Kiev sau Moscova.
In anii 90, doar o singura data am evoluat la Bucuresti in cadrul unui eveniment mai mare, si anume Rock Live Night, organizat de Paul Nanca. Au fost adunate la un loc cele mai in voga trupe rock din Romania, am cantat o noaptea intreaga la Sala Polivalenta.
Rock Night Live a fost cel mai grandios eveniment din 1995, a fost filmat de TVR 1, respetiv evoluatia noastra a fost urmarita de milioane de telespectatori, inclusiv din Republica Moldova, intr-o singura noapte am devenit populari. Din pacate, la acel moment, aveam doar cateva piese in romana... si acelea in dialectul nostru moldovenesc, asadar aveam putine sanse sa evoluam pe plan artistic in Romania.De-a lungul a 20 de ani, am inregistrat 6 albume, insa activitatea noastra muzicala nu a avut niciun ecou peste Prut si cativa ani in urma mi-a venit ideea sa invit in formatie inca un vocalist, cel mai bine o vocalista, ce ar putea adapta materialul nostru pentru publicul romanesc, traducand cele mai bune piese pentru ca ulterior a le include pe un album lansat in Romania. Activez in valitate de producator al trupei Zdob si Zdub, respectiv de-a lungul a multi ani urmaresc evolutia pietei muzicale romanesti, pot spune ca acum nu e cel mai oportun moment de a te (re)lansa, insa sunt sigur ca muzica noastra se va bucura de atentie din partea publicului romanesc si sa fiu sincer imi place sa urmaresc asa zisa “a doua viata” a pieselor mele. Plus, nu as avea acelasi entuziasm daca nu ar fi Lidia Scarlat, care s-a dovedit a fi nu doar o vocalista deosebit de talentata, dar si un artist capabil sa adapteze piesele intr-o maniera originala, oferndu-i trupei un suflu nou si un colorit aparte.
Cuibul - Sleigh Ride Cover (acustic)
De unde si pana unde numele "Cuibul"?
La sfarsitul anilor 80, inceputul anilor 90, noua generatie de artisti alegea nume destul de simple, dar cu o semnificatie aparte. Eram fanii unor trupe ca The Cure, the Swans, INXS, Midnight Oil si eu imi doream un nume la fel de simplu, dar totodata, reprezentativ. La inceput am ales Cuibul Randunicii, in Crimeea este un castel, situat pe un varf de stanca, ce poarta acest nume, insa apoi am decis ca pur si simplu Cuibul suna mai bine.
Cum ati ajuns sa cantati in deschiderea concertelor The Cardigans si Morcheeba la Moscova?
Aici am avut noroc de niste vechi cunostinte.
Proprietarul clubul Glavclub din Moscova este Igor Tonkih, cel care s-a ocupat de lansarea primelor albume Cuibul si Zdob si Zdub, cu alte cuvinte, el a fost cel care a facut ca muzica din Moldova sa fie auzita in Rusia, ii datoram o mare parte din succesul nostru.Dupa aparitia Lidie Scarlat in componenta trupei, m-am adresat lui Igor Tonkih cu propunerea de a canta in deschidere la formatiile straine, la acel moment, erau deja stabilite concertele celor de la Morcheeba si The Cardigans, asa s-a intamplat ca exact aceste trupe se preteaza perfect genului, mai exact mixului de genuri muzicale, interpretat de noi. El ne-a sustinut, insa bineinteles avem nevoie de aprobarea managementului formatiilor, am avut noroc si in final am ajuns sa cantam in fata unui public foarte numeros, o experienta unica si foarte utila, unde mai pui ca am primit si cateva recenzii foarte bune.
Anul trecut ati deschis concertul Zdob si Zdub de la Hard Rock Cafe si stim ca si-au inregistrat albumul Basta Mafia la studioul vostru. Care este relatia voastra cu aceasta trupa?
Formatia Zdob si Zdub s-a format, avand ca fundament, formatia Cuibul. In anul 1994 am inregistrat pentru Zdubi primele piese in studiou, baietii erau inca incepatori, nu avea instrumente profesionale, eu i-am ajutat cu tot ce tine de echipamentul muzical si asa s-a intamplat ca ii sustin si pana in ziua de azi, fiind directorul si co-proprietarul brandului Zdob si Zdub. Cuibul si Zdob si Zdub sunt o familie, suntem buni prieteni, organizam impreuna evenimente si activam in cadrul aceleiasi organizatii, Societatea Republicana Muzicala Cuibul. Asa s-a intamplat ca Zdubii au devenit in scurt timp un proiect mult mai popular, astfel daca 20 de ani in urma Zdob si Zdub canta in deschidere la Cuibul, acum rolurile s-au inversat. La multe concerte din Romania, Rusia, Ucraina, Cuibul canta in deschidere, dar cine stie... poate vom face iarati un switch...
Ce inseamna Acoustic Mixed Emotions si cum ati ajuns sa colaborati cu byron?
Anul trecut am facut o schimbare majora in maniera noastra de interpretare, am trecut la formatul acustic.
Aceasta schimbare tine nu doar de intentia de a experimenta, dare si o strategie, Acum avem ocazia de a evolua pe mai multe scene. Nu ne dorim sa depindem mereu de cluburile rock, atmosfera underground, momentan, suntem interesati in evouatia pe scenele de teatru, salile pentru muzica acustica si pur si simplu ne dorim sa sustinem cat mai multe concerteLidia, stim ca matusa ta, Cristina Scarlat, este cea care reprezinta Moldova la Eurovision anul acesta, iar
versurile au fost scrise chiar de tine. Vei face si tu pasul acesta la un moment dat, cu sau fara trupa Cuibul?
Eurovisionul e tentant ca experienta, dar o buna parte din aceasta experienta - atmosfera din culise, am sa reusesc s-o traiesc pe deplin odata cu Cristina Scarlat. Daca voi simti vreodata nevoia de a fi si artist in scena mare a Eurovisionului, voi participa. Deocamdata invat ce se intampla in culise.
Sunteti la curent cu ce se intampla in scena muzicala din Romania si ce artisti va plac? Cum ati compara-o cu cea din Moldova? Dar din Rusia?
Piata muzicala din Romania este una diversa si complexa, noua generatie de muzicieni fiind una interesanta. Multe trupe vin la Chisinau si dau concerte asemenea artistilor din Europa de vest, si daca nu am si ca sunt de fapt, de-aproape, din Romania, i-am putea liber confunda cu artisti din Olanda, de exemplu. Aceeasi tendinta e valabila si pentru Ucraina si Rusia, unde noua generatie vorbeste si canta perfect in limba engleza, pe langa asta posedand nuantele sunetelor vintage de chitara. Dintr-un punct de vedere, nivelul de maiestrie muzicala a adus noi standarde, din alt punct de vedere, toti au inceput sa semene unii cu altii. Noua, totusi, ne plac trupele ce canta in limba romana, asta face artistii mai plini de indibidualitate si mai usor de inteles.
Cuibul - Episod (acustic)
Aveti emotii pentru intalnirea cu publicul roman?
In luna august a anului trecut am cantat in fata unui public de mii de oameni la festivalul Folk You!, in Vama Veche.
Bineinteles, am avut multe emotii pentru ca nu stiam ce public avem. Acum, insa, vom canta in fata publicului prietenos al trupei byron, suntem siguri ca toti vor fi multumiti.Transmiteti-ne un mesaj pentru cei care fac acum cunostina cu voi.
Speram sa stabilim o relatie frumoasa cu publicul ce va veni la concert, e primul concert in care stim ca oamenii vin sa asculte muzica apropiata stilului nostru, de asta vom fi foarte sensibili si vulnerabili in fata reactiilor din sala. Va fi superb daca vom revedea aceleasi fete si la alte concerte in viitor. Publicului ii dorim simplu: auditie placuta.
In final, cateva intrebari pe scurt:
Limba rusa sau limba romana? Depinde de melodie
Obsesia muzicala a momentului:
Anouk. Fink. Melody Gardot.
Fink - Perfect Darkness
Piesa preferata de la byron:
Pentru Igor, "Annoying detail (Acoustic drama)"
Pentru Lidia, "Ploaie in luna lui Marte", pe care a cantat-o alaturi de byron la Chiinau.
Gazda sau musafir? De ce?
La etapa actuala, musafir. Pentru ca avem ocazia sa cunoaatem un public nou.
Cuibul - Ne Vom Topi (acustic)
Posteaza comentariu