La sfârșitul ultimei cărți a lui Stephen Hawking, acesta spune că nu există Dumnezeu
Alte lucruri interesante pe care omul de știință britanic le-a lăsat scrise pentru cititorii săi includ credința că există viață extraterestră, inteligența artificială ar putea depăși oamenii și călătoriile în timp nu pot fi excluse. Hawking, considerat unul dintre cei mai străluciți oameni de știință din generația sa, a murit în martie, la vârsta de 76 de ani.
Acesta a spus că nu există Dumnezeu și că nu conduce nimeni universul în cartea "Brief Answers to the Big Questions". Acesta a mai spus că, vreme de secole, se credea că persoanele cu dizabilități ca el trăiesc cu un blestem cauzat de Dumnezeu.
Însă omul de știință a spus că preferă să creadă că totul poate fi explicat într-un alt mod, prin legile naturii. Hawking a suferit de scleroză laterală amiotrofică, o tulburare neurodegenerativă, cunoscută și sub numele de Boala lui Lou Gehrig, pentru cea mai mare parte a vieții sale adulte. Omul de știință a murit în timp ce scria ultima sa carte, pe care familia și colegii săi au reușit să o termine cu ajutorul arhivelor sale personale.În timp ce Hawking a vorbit despre lipsa credinței în Dumnezeu în timpul vieții sale, câteva dintre răspunsurile sale sunt surprinzătoare. Acesta a scris că există forme de viață inteligentă în univers și că trebuie să fim atenți cum le răspundem până ajungem să ne dezvoltăm mai mult.
Și lasă deschisă și posibilitatea altor fenomene. Călătoria înapoi în timp nu poate fi exclusă din cauza înțelegerii noastre actuale a conceptelor. Acesta a prevăzut, de asemenea, că în următoarea sută de ani vom putea călători oriunde în sistemul solar. Și-a dat seama că oamenii au vrut răspunsuri în mod explicit la aceste întrebări.
Hawking vedea lumea la marginea unei schimbări profunde atunci când a murit. Le cerea oamenilor să nu meargă spre viitor legați la ochi. Cât de bun este istoricul rasei umane în utilizarea progreselor tehnologice pentru binele oamenilor obișnuiți?
În remarcile pregătite de Hawking, omul de știință și-a îndreptat atenția asupra lumii pe care o lăsase în urmă.
Odată cu Brexit și Trump au fost exercitate noi forțe în ceea ce privește imigrația și dezvoltarea educației, iar noi suntem martorii unei revolte globale împotriva experților, în care sunt incluși și oamenii de știință, după cum a afirmat Hawking. Acesta a criticat decizia Regatului Unit al Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană și l-a numit demagog pe Donald Trump în 2016. Cea mai mare grijă a lui Hawking era reprezentată de cât de divizați au devenit oamenii, deoarece credea că ne-am pierdut abilitatea de a privi înainte și ne privim din ce în ce mai mult pe noi înșine. Mesajul final al lui Hawking pentru cititori este, totuși, unul plin de speranță. În încercarea de a răspunde la întrebarea "Cum putem modela viitorul?" din capitolul final al cărții sale, omul de știință ne-a recomandat să ne uităm la stele, nu la picioarele noastre.