Hilary Swank, Jamie Foxx si Clint Eastwood au stralucit in noaptea Oscarurilor

Cea de-a 77-a editie a Premiilor Academiei Americane de Film s-a aflat sub semnul incertitudinii, putini fiind aceia care s-au hazardat sa indice un posibil castigator la principalele categorii. Aceasta cu atat mai mult cu cat cele cinci pelicule care au concurat pentru categoria cel mai bun film al anului au constituit subiectul unei aprinse controverse, nici unul dintre ele nefiind considerat de critici demn de a primi mult ravnita statueta.

"The Aviator"? Nu se ridica nici pe departe la nivelul altor productii regizate de celebrul Martin Scorsese. "Million Dollar Baby"? Unii l-au considerat cliseu, iar in opinia altora finalul a fost lamentabil. "Sideways"? Nu atat de bun precum se spune. "Ray"? Prestatia lui Jamie Foxx este memorabila, dar filmul in sine nu a fost considerat o capodopera a genului. Cat despre "Finding Neverland"... sa fim seriosi, criticii au apreciat ca nici nu merita sa vorbim despre el, cu atat mai putin sa fie considerat un posibil castigator!

Mai mult decat atat, nici una dintre peliculele nominalizate nu a avut incasari mai mari de 100 de milioane de dolari, ceea ce a constituit o sursa serioasa de ingrijorare pentru producatorii spectacolului, referitor la audienta de care se va bucura gala de decernare a premiilor Oscar. Este un fapt stiut ca audienta Oscarurilor depinde in mod proportional de succesul de box-office si de profitul inregistrat de peliculele nominalizate...

Cu toate acestea, festivitatea din acest an a fost asteptata cu nerabdare pentru a se vedea care dintre cei doi titani ai cinematografiei mondiale isi va adjudeca statueta pentru cel mai bun film si pentru cel mai bun regizor. Martin Scorsese sau Clint Eastwood?

Cu cateva zile in urma, pelicula "Million Dollar Baby" era considerata principalul favorit. Astfel, potrivit site-ului de pariuri GoldDerby.com, filmul despre o jucatoare de box avea patru sanse din cinci sa castige Oscarul pentru cel mai bun film - si pe buna dreptate, Eastwood obtinand cele doua prestigioase premii: atat pentru regie, cat si pentru cea mai buna pelicula a lui 2004. De asemenea, pelicula a mai primit doua statuete - cea mai buna actrita in rol principal (Hilary Swank) si cel mai bun actor in rol secundar (Morgan Freeman).

Pelicula "Aviatorul" a primit cinci statuete, dar la categorii mai putin importante, cu toate ca a avut 11 nominalizari. Astfel, filmul lui Martin Scorsese si-a adjudecat Oscarul pentru cea mai buna actrita in rol secundar (Cate Blanchett), cele mai bune costume, cea mai buna imagine, montaj si scenografie.

Jamie Foxx a obtinut Oscarul readucandu-l la viata pe Ray Charles

La categoria Cel mai bun actor in rol principal, geniul regretatului Ray Charles l-a inspirat pe Jamie Foxx si i-a purtat noroc, acesta fiind marele invingator al serii, in detrimentul lui Clint Eastwood ("Million Dollar Baby"), Leonardo DiCaprio ("The Aviator"), Johnny Depp ("Finding Neverland") si Don Cheadle ("Hotel Rwanda").

Demn de mentionat este faptul ca Jamie Foxx a fost nominalizat si la categoria Cel mai bun actor intr-un rol secundar, pentru prestatia sa din pelicula "Collateral". Altfel spus, dintre doua Oscaruri, si l-a adjudecat pe cel mai bun!

Cu siguranta, spun criticii, Foxx a meritat sa castige. "Ray Charles"-ul sau, din filmul biografic ce reda viata si activitatea marelui pianist, este atat de real, incat Quincy Jones si fiul lui Charles spun ca este foarte greu de facut diferenta intre personaj si realitate. Pentru acest rol, Jamie Foxx a mai castigat Globul de Aur si un premiu la gala Screen Actor Guild Awards.

Pentru a doua oara, Hilary Swank a castigat in detrimentul lui Annette Bening

In ceea ce priveste Oscarul pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal, istoria se repeta... dupa cinci ani, Hilary Swank si Annette Bening s-au reintalnit in competitie si, la fel ca in anul 2000, mult ravnita statueta i-a revenit lui Hilary Swank, pentru rolul lui Maggie Fitzgerald din pelicula "Million Dollar Baby". Considerata principala favorita, Swank a obtinut cel de-al doilea Oscar din cariera, dupa cel primit in urma cu cinci ani pentru prestatia din filmul "Boys Don't Cry".

Annette Bening, nominalizata pentru rolul interpretat in "Being Julia", si-a adaugat in palmares cea de a treia nominalizare, dar a ratat din nou prestigioasa statueta. In anul 2000, ea fusese principala favorita pentru rolul din "American Beauty", iar Hilary Swank a fost considerata surpriza absoluta a celei de a 72-a editii a premiilor Oscar.

Morgan Freeman si Cate Blanchett, secundarii de aur

Morgan Freeman, castigator la categoria Cel mai bun actor in rol secundar pentru rolul lui Eddie "Scrap Iron" Dupris, interpretat in filmul "Million Dollar Baby", nu a constituit nici o surpriza, fiind considerat principalul favorit la aceasta categorie. Aflat la cea de patra nominalizare din cariera, Freeman afirmase inainte de festivitate ca, mai mult decat un eventual premiu, pentru el important este faptul ca se afla in elita celor 5 nominalizati.

Actrita Cate Blanchett, aflata la primul Oscar din cariera pentru rolul Katharinei Hepburn din filmul "The Aviator", a reprezentat prima alegere a lui Martin Scorsese - si iata ca instinctul nu l-a inselat! Pentru acest rol, Blanchett a studiat primele 15 filme ale lui Hepburn, pentru a se familiariza pe deplin cu jocul dramatic al acesteia si a lucrat cu un logoped, reusind astfel sa adopte perfect accentul cu totul deosebit al marii actrite. In discursul de acceptare a premiului, Blanchett i-a multumit, printre altii, regizorului Martin Scorsese, spunandu-i: "Sper ca fiul meu se va casatori cu fiica ta".

Simplitate, stil si eleganta pe covorul rosu

In afara de negru, care ramane un etern arbitru al elegantei, principalele culori care au predominat in tinutele afisate in acest an la festivitatea de decernare a premiilor Oscar au fost albastru si galben. Tom Julian, criticul de moda al site-ului Oscar.com, a apreciat ca anul acesta au fost preferate modelele simple, dar cu accesorii pretioase aplicate, in detrimentul bijuteriilor "grele". Rezultatul este, considera Julian, o combinatie fastuoasa, moderna si sofisticata.

Actrita Hilary Swank a fost apreciata de majoritatea criticilor de moda drept cea mai eleganta si moderna aparitie. Ea a optat pentru o rochie simpla, de culoare albastru inchis, creata de designerul Guy Laroche, fara decolteu si cu maneci lungi, care i-a subliniat in mod ideal liniile fine ale corpului. Rochia a avut si o nota de extravaganta, Swank fiind cu spatele gol. "Stiam ca astazi vremea va fi ceva mai racoroasa si rochia mi s-a parut deosebit de frumoasa", a spus Hilary Swank la intrarea in Kodak Theatre, unde a avut loc festivitatea.

La sfatul stilistului sau, Hilary Swank a ales un machiaj in care ochii au fost foarte bine evidentiati. Vedeta a optat pentru nuante de culoarea prunei si mult mascara, prin care s-a urmarit crearea unei aparitii in stilul anilor 1940 si realizarea unui echilibru armonios in raport cu tinuta aleasa de actrita.

Principala ei contracandidata, Annette Bening, a ales o tinuta din ultima colectie Armani, o creatie simpla, dar foarte eleganta, din jerseu negru, fara umeri, cu maneci lungi si cu trena, a carei simplitate a fost in mod fericit contracarata de un colier.

Cate Blanchett a ales o rochie cu trena creata de Valentino, de culoare galben-pal si prinsa pe un singur umar. Iata ca nuanta a constituit un fel de prevestire fericita a statuetei Oscar pe care si-a adjudecat-o Blanchett. "Valentino a creat-o special pentru mine. Pur si simplu iubesc aceasta tinuta", a spus actrita.

Tot pentru galben a optat si Penelope Cruz, care a ales o creatie decoltata si cu trena a lui Oscar de la Renta, de care s-a declarat foarte multumita. "Este eleganta si confortabila", a spus actrita.

Kate Winslet, nominalizata la categoria Cea mai buna actrita in rol principal pentru prestatia din "Eternal Sunshine Of The Spotless Mind", a ales o rochie albastra creata de Badgley Mischka, la care a asortat diamante Neil Lane.

Alegerea unei tinute de Oscar (si nu numai) este intotdeauna mai usoara pentru barbati. Un smoking sau un frac sunt elegante si stilate, avantajand orice barbat, iar singura dificultate o constituie optiunea pentru casa de moda. Spre exemplu, Clive Owen - nominalizat la categoria Cel mai bun actor in rol secundar pentru interpretarea din filmul "Closer", a optat pentru o tinuta semnata Giorgio Armani. "Este intotdeauna o alegere fericita", a spus Owen.

Aceasta a fost cea de-a 77-a noapte a Oscarurilor, cea mai asteptata festivitate cinematografica anuala, care dateaza din 1929... Cortina a cazut pana anul viitor, cu explozie de fericire si lacrimi pentru castigatori, tristete pentru "marii invinsi", dar, dincolo de acestea, ramane bucuria inegalabila pe care numai manifestarea artei o poate conferi.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod