Dacă ai urmărit serialul "Cernobîl", ai înțeles proporțiile dezastrului pe care l-a provocat accidentul nuclear din 1986. Efectele acestei catastrofe se resimt și astăzi. După 30 de ani, nivelul radiațiilor din zona de excludere se menține ridicat.
Undeva, în pădurea din preajma orașului Pripiat, "gheara" ruginită a unui excavator zace părăsită - dovada sinistră a eforturilor uriașe de curățare a zonei după accidentul nuclear. Aceasta a fost folosită la îndepărtarea grafitului radioactiv din miezul reactorului distrus de explozie.
Arheologul australian Rob Maxwell, specialist în "fenomenul Cernobîl", a declarat pentru site-ul News.com că gheara este "extrem de radioactivă și periculoasă". El spune că obiectul a intrat în contact cu materialele ultraradioactive în zilele de după producerea accidentului. Bucățile de grafit și bolovanii de piatră contaminați care au fost aruncați pe acoperișurile centralei după explozia reactorului au fost îndepărtate cu această "gheară".
"Această cupă a preluat materialele foarte radioactive și le-a mutat înapoi în miez", a declarat Maxwell. "Încă sunt multe lucruri în zonă pe care dacă le atingi mai mult timp te pot ucide, iar gheara este clar unul dintre cele mai periculoase dintre ele. Zace în pădure, urmând să fie curățată odată cu trecerea timpului, dar este extrem de letală", a mai spus specialistul australian.
Rob Maxwell a efectuat cercetări academice în două călătorii pe care le-a întreprins în zona de excludere, în 2010 și 2011. Când a descoperit gheara, a măsurat nivelul de radiații cu un aparat Geiger și s-a retras îngrozit. El a povestit că a găsit în pădure și câteva vehicule și utilizaje robotizate, pe care autoritățile le-au abandonat în eforturile disperate de a limita proporțiile dezastrului.
Posteaza comentariu