40 de imagini rare din culisele Titanic. Detaliile pe care nici fanii înfocați nu le-au observat

22 Iulie 2020

Au trecut mai bine de 20 de ani de la lansarea lungmetrajului lui James Cameron, bazat pe călătoria nefastă a Titanicului din 1912.

Povestea acelei nopți tragice și relațiile de iubire apărute la bordul navei au reușit să cucerească inimile publicului cu un succes răsunător. Filmul Titanic a câștigat 11 Oscaruri, inclusiv premii pentru cea mai bună imagine și cel mai bun regizor și a fost rampa de lansare a celor mai străluciți actori de la Hollywood.



Dar, să reproduci această poveste și să transmiți dezastrul care s-a produs nu a fost un lucru ușor. Din fericire, distribuția și echipa au fost lăsate în mâinile lui James Cameron, care este celebru pentru determinarea sa de a atinge perfecțiunea. Filmările au fost o experiență incredibilă pentru toți cei implicați.

Iată cele mai fascinante descoperiri din spatele filmului Titanic:

 

Sursă: hepta/hypegalore

Regele improvizației

Atunci când Jack și prietenul său Fabrizio pășesc pentru prima oară pe Titanic, tânărul oportunist nu poate să nu împărtășească tuturor ce simte. Se ridică pe arcul navei, ridică brațele și strigă: "Eu sunt regele lumii!" Această replică a ajuns să fie una dintre cele mai memorabile din film. Surprinzător, această replică nu era inclusă în scenariul original. Leo a decis să o adauge pe cont propriu, iar Cameron a fost un mare fan și a păstrat-o.

Machiaj special

În timp ce actorii făceau o treabă grozavă pretinzând că sunt blocați în frigul oceanului Atlantic înghețat, ei stăteau, de fapt, într-un rezervor construit în studio. Pentru a părea că înghețau în apă, makeup artiștii au fost nevoiți să fie creativi. Pentru a crea actorilor acel aspect înghețat, aceștia au folosit o pudră pe fețele lor care se cristaliza atunci când intra în contact cu apa. Acest lucru a creat iluzia apei care se transforma în gheață pe pielea lor. Pentru a face părul și hainele să pară înghețate, au aplicat ceară.

Fără costum de scafandru pentru Kate

Pentru a face reprezentarea în studio a Atlanticului cât se poate de reală, rezervoarele au fost umplute cu apă adevărată, rece și înghețată. Pentru a combate frigul când filmează acele scene, distribuția și echipajul au purtat costume umede pe sub hainele lor. Kate a fost, însă, singura care nu a purtat un astfel de costum. Reacția ei când intră prima dată în apă în film este cât se poate de reală. Actrița chiar s-a ales cu pneumonie după aceste scene.

Cireașa de pe tort

Cei mai mulți dintre noi am văzut filmul de nenumărate ori de când a fost lansat. Cu toate acestea, există un mic detaliu pe care nici măcar cei mai înfocați fani nu l-au observat. După cum se dovedește, Cameron a lăsat ce e mai bun în scena finală, unde Rose urcă scara mare în ceea ce pare a fi un vis sau o amintire. În scenă, în timp ce Rose se apropie de Jack care o așteaptă, el îi întinde mână pentru a o lua cu el. Veți observa că ceasul din spatele lui Jack indică ora 2:20, exact momentul în care adevăratul Titanic s-a scufundat cu ani în urmă.

Cum s-au schimbat vremurile

În plus față de construirea unei replici în miniatură a navei, echipa de efecte vizuale a creat și alte seturi de miniaturi pentru a obține anumite unghiuri în timpul scenelor de scufundare. Astăzi, aceste metode sunt considerate învechite, deoarece majoritatea filmelor de acțiune se bazează pe tehnologia CGI. Directorul de efecte vizuale, Erick Nasj, a explicat că astăzi, probabil, nu s-ar fi bazat atât de mult pe miniaturi, ci ar fi creat camerele și nava digital.

Petreceri între filmări

Să lucrezi sub ochiul atent al lui James Cameron a fost stresant, în special pentru tinerii și membrii care au făcut parte din distribuție. Au fost nevoiți să muncească ore întregi pentru ca acele scene iconice să iasă perfect. După cum vă puteți imagina, distribuția a profitat de orice moment liber pentru a se relaxa. Danny Nucci, care l-a interpretat pe Fabrizio, a dezvăluit că, pentru a contracara stresul din timpul filmărilor, distribuția și echipajul dădeau câteva petreceri sălbatice pe platou. Ori de câte ori li se oferea o pauză, ei se adunau pentru puțină distracție.

Bere falsă la filmări

În scenele în care personajele sunt văzute consumând alcool, ele nu beau, de fapt, alcool. În acele scene în care îi vedem pe Jack și pe Rose consumând bere și dansând toată noaptea, ei nu beau bere. În schimb, li s-a dat Root beer, o băutură nealcoolică, aromată cu sirop din extract de rădăcini. De aici și izbitoarea asemănare în ceea ce privește aspectul și culoarea.

Realitatea este totul

Cameron s-a atașat foarte mult de povestea Titanicului și a vrut să facă referire la evenimentul real cât de des a putut pe tot parcursul filmului. Acest lucru presupunea includerea unor persoane specifice care erau pe navă la acel moment, cât și reflectarea perfectă a timpului necesar pentru ca nava reală să se scufunde. Cameron a realizat întregul film, fără deschidere și scenele din zilele noastre, la două ore și patruzeci de minute. Acesta a fost exact timpul necesar pentru ca adevăratul Titanic să se scufunde în 1912. Mai mult decât atât, coliziunea cu aisbergul atât în viața reală, cât și în film, a durat exact 37 de secunde.

Planet Ice

Este ceva obișnuit ca atunci când realizatorii lucrează la un film de profil înalt să vină cu un nume de cod pe care distribuția și echipajul să-l folosească pentru a evita orice atenție a presei. Acest lucru împiedică, de asemenea, apariția oricăror spoilere. Pentru Titanic, numele de cod a fost Planet Ice. Un titlu care i-a entuziasmat cu siguranță pe anumiți fanatici ai science-fictionului mai mult decât titlul propriu-zis al filmului. Restul, cel mai probabil, sunt fericiți că a fost doar un nume de cod.

O singură șansă să iasă perfect

În realizarea Titanicului a existat o anumită scenă care avea nevoie de o cantitate suplimentară de grijă și atenție. Când s-a filmat distrugerea sălii principale, Cameron și echipa sa au avut o singură șansă ca lucrurile să iasă perfect. Construirea încăperii a presupus o cheltuială uriașă și, odată distrusă, nu ar mai fi putut fi refăcută. Nu și-ar fi permis un eșec, astfel că presiunea a fost imensă. Din fericire, totul a ieșit cum a fost planificat.

Construirea Titanicului

Recrearea navei nu a fost o treabă ușoară, mai ales când ești cineva ca James Cameron care voia ca toate detaliile să fie cât mai precise. Pentru a finaliza treaba, Cameron a apelat la White Star Line, compania britanică de transport maritim care era responsabilă de construirea navei reale în 1912. Nu numai că au creat replica navei pentru film, dar au recreat și mobilierul și decorul original.

O poveste de dragoste sfâșietoare

Deși povestea de dragoste dintre Jack și Rose a fost creată special pentru film, Cameron s-a asigurat să includă personaje și povești care reprezentau oameni reali din călătoria pe Titanic. Unul dintre cele mai sfâșietoare exemple este inclus în scena scufundării vasului, arătându-i pe diverși pasageri în timp ce își dau seama de soarta lor. Cuplul în vârstă care se îmbrățișează în timp ce camera lor începe să se inunde se bazează, de fapt, pe pasageri reali, Ida și Isidor Straus. Erau proprietarii magazinului Macy din New York, dar care, din păcate, nu au supraviețuit tragediei. Idei i s-a oferit un loc pe o barcă de salvare, dar a refuzat-o spunând: "așa cum am trăit împreună, așa vom muri împreună."

Kate Winslet a primit rolul fără audiție

Când Kate, în vârstă de 20 de ani, a auzit de rolul lui Rose, filma pentru Hamlet de Kenneth Branagh. Deși considera că rolul i se potrivește perfect, nu credea că James Cameron o va accepta. Cu toate acestea, ea a primit rolul fără să fie nevoie de o audiție în fața regizorului. În schimb, i s-a cerut să pregătească câteva scene și a fost îmbrăcată în costum pentru o serie de teste de cameră. După aceea, a primit rolul.

Animalul de companie al lui DiCaprio

Astăzi, cu toții știm că DiCaprio se implică în respectarea naturii și combaterea schimbărilor climatice. Ei bine, se pare că această dragoste pentru natură a început la o vârstă fragedă. Tânărul Leu venea la filmări cu animalul său de companie, o șopârlă. Într-o zi, aceasta a scăpat și s-a rănit grav. Leo a fost copleșit când a aflat și și-a dedicat tot timpul pentru vindecarea ei. Poate acesta a fost începutul căilor sale de salvare a animalelor.

Enya a ratat barca

Când se afla în stadiul incipient al creării filmului, James Cameron spera ca Enya să compună coloana sonoră. Cu toate acestea, din diverse motive, Enya a respins oferta regizorului. Atunci Cameron l-a angajat pe James Horner, care a compus și muzica pentru filmul Aliens din 1986. Se pare că cei doi nu rămăseseră în relații prea bune după ultima lor colaborare, motiv pentru care nu a fost prima lui alegere. Din fericire, au reușit să lase totul de-o parte de dragul filmului.

În onoarea lui Molly Brown

După cum am menționat, unele dintre personajele prezentate în film s-au bazat pe oameni reali care se aflau la bordul Titanicului. Un personaj cheie a fost interpretat de actrița Kathy Bates. Bates a jucat rolul lui Margaret Brown, cunoscută sub numele de "Nescufundabila Molly Brown". După cum arată filmul, Brown era un pasager de primă clasă pe navă. Dar, despre ea, există mai multe lucruri decât dezvăluie filmul. Brown a fost un pion important care a ajutat la încărcarea bărcilor de salvare, în timp ce Titanicul începea să se scufunde. De asemenea, a ajutat ca barca ei să ajungă în siguranță, încurajând femeile să vâslească până vin ajutoarele.

Un DiCaprio autentic

În ciuda scenariului, tânărul actor a reușit să spună doar "over on the bed… the couch". James Cameron s-a bucurat de autenticitatea vocii lui DiCaprio, așa că a decis să o păstreze în film. A fost o alegere bună, având în vedere cât de nervos și agitat a părut Jack în film.

Filmul nu a fost tăiat

Titanicul este cunoscut pentru multe lucruri, printre care și lungimea sa. Filmul durează trei ore și treizeci de minute. În anii 90, acest lucru înseamna două benzi VSH. Când era în faza de producție, mulți directori executivi au fost preocupați de lungime. Erau îngrijorați că oamenii nu vor rezista atât timp în fața ecranului și l-au îndemnat pe Cameron să-l scurteze. Cameron, dedicat viziunii sale, a refuzat și a afirmat că dacă va fi obligat să taie din filmări, el va renunța la proiect.

Jocuri de oglinzi

James Cameron și echipa sa au fost nevoiți să folosească mai multe tehnici creative pentru a face să pară că personajele se aflau, de fapt, la bordul Titanicului. O astfel de tehnică a fost folosită în camera boilerelor. Pentru a face ca încăperea să pară cât mai realistă, proiectanții au poziționat mai multe oglinzi care au creat iluzia că există de două ori mai multe boilere decât existau, de fapt. Scena a cuprins doar 3 boilere, dar în film apar 6.

100 de ani

Un personaj esențial al distribuției Titanic a fost actrița Gloria Stuart. Stuart a oferit o perspectivă unică, deoarece ea a fost singura apariție de acolo care a supraviețuit scufundării navei. Când a jucat-o pe Kate, în versiunea îmbătrânită, Stuart avea 86 de ani. Personajul ei, însă, trebuia să aibă 100 de ani, așa că actrița a trebuit să poarte machiaj astfel încât să pară mai în vârstă. Stuart a murit în 2010, la vârsta de 100 de ani, acceași vârstă cu Rose în film.

Un buget impresionant pentru Titanic

Nu numai că a fost nevoie de mult timp, efort, creativitate, talent și ambiție din partea lui Cameron și a întregii echipe, dar a costat și o mulțime de bani. Filmul a fost atât de scump încât a depășit efectiv costul construirii adevăratului Titanic în 1912. Nava a costat aproximativ 150 de milioane de dolari pentru construcție. Dar, asta reprezintă aproximativ trei sferturi din cât a costat filmul. Din fericire, a meritat din plin.

Kate a spart gheața

Din prima clipă în care s-au întâlnit, Kate și Leo au început o prietenie foarte frumoasă. Kate, știind că, în cele din urmă, va trebui să filmeze o scenă iminentă cu noul ei coleg de platou, a decis să spargă gheața mai devreme. Ea a filmat scena nud foarte devreme în etapele de producție, tocmai pentru că a vrut să scape de această povară de pe umeri cât mai curând posibil.

Prietenie de excepție

Nu este un secret că James Cameron este deosebit de strict în stilul său de regie. Cu toate acestea, a existat o singură actriță pe platoul de filmare care a reușit să-i găsească latura blândă. Gloria Stuart, care a interpretat-o pe Rose în prezent a primit o atenție deosebită din partea lui.

Menținerea fanilor fericiți

Titanic a avut atât succes după lansarea sa, încât cinematografele au întâmpinat chiar probleme în a ține pasul cu cererea. Pentru a evita revolta fanilor, multe cinematografe din întreaga lumea au decis să prelungească durata de rulare mai mult decât obișnuitele patru săptămâni. De asemenea, unele cinematografe au avut chiar nevoie să solicite role de înlocuire de la Paramount, deoarece originalele s-au uzat din cauza folosirii excesive. Titanic a fost unul dintre primele filme lansate pe VSH.

Fără pauze de baie

Cameron a fost supus presiunii de a respecta programul de filmare astfel încât filmul să fie terminat la timp. Acest lucru înseamna că trebuia să fie foarte strict. Unele scene, care au durat mai mult decât altele, l-au obligat să impună reguli extreme. La filmarea scenelor cu bărcile de salvare, distribuției și echipajului nu li s-a permis nici măcar să facă pauze de baie. A amenințat că va amenda pe oricine părăsește setul pentru a folosi toaleta.

O garderobă adevărată din 1912

Angajamentul lui Cameron față de autenticitate nu s-a oprit la recuzită și scenariu. De asemenea, departamentul de costume a fost sfătuit să fie foarte atent la precizia istorică. Pentru a analiza acest lucru, a fost nevoie de aproape un an pentru a crea îmbrăcămintea pentru întreaga distribuție. Unele dintre hainele folosite în film au fost chiar piese originale din 1912. În ciuda fragilității acestor ținute vintage, Cameron și-a asumat riscul distrugerii. Actorii au fost nevoiți să intre în apa rece în costumația completă.

Jack, fără talent la desen

În timp ce Leonardo DiCaprio ar putea fi unul dintre cei mai talentați actori de la Hollywood, se dovedește că talentul său la desen este îndoielnic. Nu a reușit să intre în pielea desenatorului pentru a o portretiza pe Kate în film, așadar James Cameron a preluat problema în propriile mâini, la propriu. Mâna pe care o vedeți desenând-o pe Rose în film aparține lui Cameron. Toate schițele văzute în cartea lui Jack au fost desenate de Cameron.  

Alegerile vestimentare ale lui Kate

Iluziile vizuale au existat și în ceea ce privește garderoba, în special în cazul hainelor pe care le-a purtat Kate în scenele finale. Deși Kate purta o anumită dimensiune la haine, ea a fost pusă să poarte intenționat o mărime dublă pentru a o face să pară mai vulnerabilă în acele scene dramatice.

Jack în mai multe variante

Deși e greu să-ți imaginezi pe altcineva care să joace rolul lui Jack în afară de Leo, trebuie să știi că el nu a fost singurul care a fost luat în considerare. De fapt, nici nu a fost prima alegere. Rolul aproape că i-a revenit lui Matthew McConaughey. Cu toate acestea, Cameron era convins că DiCaprio va câștiga. Alți actori cunoscuți care au fost, la un moment dat, luați în considerare au fost Christian Bale, Johnny Depp și Jeremy Sisto.

Eforturi și pericole reale

Când a vorbit despre filmări, Kate a menționat adesea despre cât de solicitant fizic a fost rolul lui Rose. Potrivit acesteia, majoritatea vânătăilor văzute în film au fost reale și a fost nevoie să fie recreate ulterior pentru scenele viitoare. În afară de vânătăi, aproape că s-a înecat când a filmat o scenă. Aparent, haina sa a fost prinsă de un obiect și a fost trasă sub apă.

My Heart Will Go On

Dacă inițial Cameron renunțase la ideea de a include o melodie în film, James Horner a reușit să îl facă să se răzgândească. Horner a fost cel care s-a adresat textierului Will Jennings și cântăreței Celine Dion și i-a rugat să scrie o melodie pentru film. Apoi i-au prezentat melodia lui Cameron, care a iubit-o de la început și a acceptat să o includă în încheiere. Muzica a fost compusă de James Horner, versurile îi aparțin lui Will Jennings, regia este semnată de către Walter Afanasieff, iar interpretarea aparține lui Céline Dion.

Problema părului roșcat

Pe lista actorilor care trebuiau să joace în Titanic a fost și Lindsey Lohan. Lohan a dat o audiție pentru rolul Corei Cartmell, atunci când avea doar opt ani. Era foarte aproape să îl obțină, doar că regizorul s-a răzgândit în ultimul moment. Cameron se temea că părul roșcat al lui Lohan ar putea crea confuzie în rândul publicului. Nu voia ca acesta să o vadă și să presupună că are legătură cu Kate sau mama ei, care aveau o nuanță similară la păr. Rolul a fost dat apoi actriței Alexandrea Owens.

A renunțat la salariul său

Încadrarea în buget nu a fost o sarcină ușoară. De fapt, producția a depășit bugetul, astfel încât Cameron a decis să-și distribuie câștigurile către film.

Apusuri reale

"Zbor, Jack!", aceasta a fost una dintre cele mai memorabile replici din film. Scena romantică în care Jack o ține pe Rose în timp ce stau împreună pe arcul navei a fost filmată în lumina naturală. O parte din ceea ce face ca scena să fie atât de romantică este apusul superb. Contrar celor spuse, acest apus nu a fost realizat folosid CGI. James a programat-o perfect pentru a surprinde cel mai romantic moment al zilei.

O experiență care a unit oamenii

Chiar și astăzi, la mai bine de 20 de ani de la lansarea filmului, membrii distribuției nu au rupt legăturile. DiCaprio și Kate Winslet au lucrat din nou împreună în 2008, pentru filmul Revolutionary Road și sunt prieteni extrem de buni. Dar nu doar Kate și Leo au o astfel de legătură, Billy Zane de asemenea este în relații bune cu DiCaprio.

Relația platonică dintre Kate și Leo

Fiind atât de tineri și destul de noi în lumina reflectoarelor, între Kate Winslet și Leonardo DiCaprio s-a format o legătură instantanee. S-au sprijinit încă din prima clipă și sunt foarte apropiați chiar și astăzi. A fost un lucru bun ținând cont de cât de intime au fost unele dintre scenele lor. Ambele vedete au spus întotdeauna că între ei nu a fost nimic mai mult decât o strânsă prietenie.

Povestea lui Jack Dawson

Se pare că pe Titanic a existat un pasager de clasa a treia care avea o poveste foarte asemănătoare cu cea a lui Jack Dawson. Sau cel puțin povestea lui de la începutul filmului. În film, Jack este un pasager de clasa a treia care se strecoară la primă clasă. Aparent, un pasager real din clasa a treia, cu numele de Hilda Maria Hellstrom, chiar s-a strecurat în zona clasei superioare și nu l-a prins nimeni niciodată. Din fericire, Hilda a supraviețuit pentru a-și spune povestea.

Să devii John Jacob Astor

Unul dintre celelalte personaje văzute în film care s-a bazat pe o persoană reală la bordul Titanicului a fost John Jacob Astor, interpretat de Eric Braeden. Astor nu era un pasager oarecare, el era cel mai bogat de la bordul navei, dacă nu chiar din lume în acel moment.

Premii peste premii

Filmul a fost nominalizat la 14 premii Oscar și a câștigat 11. Personajul lui Rose, interpretat atât de Kate Winslet, cât și de Gloria Stuart, a primit două nominalizări la premiile Oscar. Este prima dată când un singur personaj a primit două nominalizări diferite pentru un premiu Oscar. Gloria, la 87 de ani, a fost, de asemenea, cea mai în vârstă persoană nominalizată la Oscar.

Citând supraviețuitorii

Când Rose și Jack se întâlnesc pentru prima dată în film, Jack este însărcinat să o convingă pe Rose să nu sară de pe navă. Dacă vă amintiți, pentru a o convinge să îi dea mâna și să se întoarcă în siguranță, Jack îi spune lui Rose o poveste din copilărie. În poveste, el îi spune lui Rose despre o perioadă în care a mers la pescuit cu tatăl său și a căzut în apa rece înghețată. El a descris sentimentul ca și cum ar fi fost înjunghiat cu o mie de cuțite pe tot corpul său. Ei bine, se pare că această descriere a fost, de fapt, un citat direct al unui supraviețuitor din Titanic care și-a descris experiența în momentul în care Titanicul s-a scufundat în Atlantic.

Amator de scufundări

Nu este de mirare că James Cameron a preluat acest proiect de dimensiuni titanice. Regizorul avea deja o fascinație profundă pentru scufundări și epave. Înainte de a începe să lucreze la film, el a participat la numeroase expediții de scufundări pentru a vedea ce a rămas din Titanic. În total, James a participat la 12 astfel de expediții care i-au permis să petreacă mai mult timp cu nava decât pasagerii reali înainte de tragedie. Cameron descrie aceste scufundări ca o experiență emoțională și este ceea ce l-a inspirat să creeze un film atât de frumos. În imagine este Cameron alaturi de oceanograful Bob Ballard.