19 filme care au câștigat Oscarul pentru cel mai bun design de costume

30 Iulie 2020

În secolul 21, doar 19 filme au câștigat un Oscar pentru cel mai bun design de costume. 


De cele mai multe ori, premiul este câștigat de filmele cu ținute realizate și alese corect din punct de vedere istoric. Dar nu doar hainele contează în film, ci și coafurile și machiajul. Acesta este motivul pentru care astfel de producții primesc adesea mai multe nominalizări la Oscar.

În unele cazuri, filmul în sine poate fi unul de nivel mediu și nu primește alte premii precum pentru cel mai bun actor sau pentru cel mai bun scenariu.

 

Citește și: 40 de imagini rare din culisele Titanic. Detaliile pe care nici fanii înfocați nu le-au observat


Iată 19 filme cu ținute care au câștigat un Oscar pentru cel mai bun design de costume:

 

Sursă: brightside
 

The Duchess, 2008

Designer de costume - Michael O´Connor

Au fost realizate atât de multe costume pentru acest film, încât a fost nevoie de o cameră separată pentru a le depozita. 30 dintre costume au fost realizate pe baza unor prototipuri exacte din punct de vedere istoric.

Fantastic Beasts and Where to Find Them, 2016

Designer de costume - Colleen Atwood

Elementul central al tuturor ținutelor din acest film este, desigur, ținuta lui Newt Scamander. Au fost realizate 12 versiuni identice pentru film. Are culoarea petrolului. Deci, în general, haina aduce foarte mult cu hainele anilor 1920.

The Artist, 2011

Designer de costume - Mark Bridges

În cazul în care nu ați văzut filmul, trebuie să știți că este un film mut și alb-negru. Toate detaliile, inclusiv interiorul și costumele au avut rolul de a arăta respect pentru epoca filmelor mute.

Black Panther, 2018

Designer de costume - Ruth E. Carter

Pentru a crea look-uri de super-erou, designerul a trebuit să combine elemente futuriste, haine tradiționale africane și accesorii haute couture. Acesta s-a inspirat din fotografii cu ținute autentice africane, accesorii rare realizate din cochilii, precum și modele de piercinguri și artă corporală.

Elizabeth: The Golden Age, 2007

Designer de costume - Alexandra Byrne

Toate costumele Reginei simbolizează un anumit moment din viața ei. Rochiile roșii și portocalii sunt pentru încoronare și domnie. În scenele în care Regina este tristă sau îngrijorată, rochiile ei au nuanțe mai verzi.

The Young Victoria, 2009

Designer de costume - Sandy Powell

Criticii au fost foarte nemulțumiți de faptul că s-au cheltuit atât de mulți bani pentru film și că nu au existat deloc efecte speciale. Majoritatea banilor au fost cheltuiți pentru costume. 3 rochii au fost copii exacte ale rochiilor reale ale reginei Victoria - una pentru doliu, una pentru nuntă și una pentru încoronare. Destul de amuzant, fiecare dintre aceste rochii a apărut doar câteva secunde pe ecran.

Alice in Wonderland, 2010

Designer de costume - Colleen Atwood

Detaliile costumelor au fost extrem de importante în acest film. Dacă priviți cu atenție rochia albastră a lui Alice, puteți vedea detalii negre și grele care nu au nicio legătură cu țesătura ușoară din jur. Este vorba despre un element gotic al lui Tim Burton, care le spune în mod subtil telespectatorilor că personajul principal nu este atât de copilăros cum îi sugerează inițial rochia.

Anna Karenina, 2012

Designer de costume - Jacqueline Durran

Pentru a găsi inspirație, Durran a analizat imagini din anii 1850 în care exista un echilibru perfect între strictețe și romantism în ceea ce privește vestimentația. Cu alte cuvinte, nu a existat o corectitudine istorică atunci când a creat costumele pentru acest film. Dar, chiar și așa, costumele arătau minunat!

The Great Gatsby, 2013

Designer de costume - Catherine Martin

Interesant este că filmul original care a fost filmat în 1974 a obținut și el un Oscar pentru cel mai bun design de costume. Companii de îmbrăcăminte de înaltă calitate precum Prada, Tiffany & Cо. și Brooks Brothers au luat parte la crearea costumelor pentru filmul din 2013.

Chicago, 2002

Designer de costume - Colleen Atwood

Întregul muzical este o reprezentare estetică a epocii jazzului, iar rochiile nu fac decât să evidențieze acest lucru. Principala caracteristică a îmbrăcămintei a fost renunțarea la formele feminine tipice și utilizarea mai multor piese masculine. Accesoriile însoțitoare erau flori și broderii diferite.

Mad Max: Fury Road, 2015

Designer de costume - Jenny Beavan

Interesant este că, în afară de Oscarul pentru cel mai bun design de costume pe care l-a câștigat, filmul a obținut premii în alte 5 categorii, printre care cel mai bun machiaj. Toate personajele poartă, în principal, piele uzată, murdară plus numeroase accesorii.

The Aviator, 2004

Designer de costume - Sandy Powell

Întregul film a recreat stilul cinematografic din prima jumătate a secolului XX. În această perioadă, culorile roșu, verde și albastru erau dominante pe ecran. Mergând pe această temă, culorile costumelor au inclus și aceste culori. Este interesant faptul că Sandy Powell a avut acces doar la fotografii vechi alb-negru atunci când a proiectat ținutele.

Marie Antoinette, 2006

Designer de costume - Milena Canonero

Acest film prezintă în mare măsură stilul rococo, chiar dacă rochiile nu sunt exacte din punct de vedere istoric. Canonero a păstrat aspectul general al costumelor, dar a scăpat de elementele de decor în exces. Este interesant să afli că designerul a avut ideea să realizeze costumele în culori pastelate după ce a văzut un pachet de biscuiți cu migdale care arătau similar.

Memoirs of a Geisha, 2005

Designer de costume - Colleen Atwood

Costumele din acest film nu sunt corecte din punct de vedere istoric, așa că este evident de ce multor japonezi nu le-au plăcut. Costumele și coafurile nu aveau nicio legătură cu aspectul propriu-zis al gheișelor. În plus, dansurile pe care personajele principale le-au interpretat nici nu erau reale.

The Grand Budapest Hotel, 2014

Designer de costume - Milena Canonero

Cele 5 culori principale utilizate au fost roșu, roz, galben, auriu și violet. Cea mai folosită țesătură din film a fost fetru/pâsla. Canonero a spus într-un interviu că această țesătură a fost folosită mai ales pentru confecționarea uniformelor militare și a ales-o pentru a-i face pe cei mai pretențioși și atenți spectatori să simtă că ceva rău urma să se întâmple.

The Lord of the Rings: The Return of the King, 2003

Designer de costume - Richard Taylor și Ngila Dickson

Numărul de costume realizate pentru acest film este cu adevărat uimitor: 19.000! Frodo a avut 64 de seturi de haine, iar Aragorn 32. O parte din costume erau practic capodopere, în special armura. Toate piesele au fost realizate manual și chiar și cea mai simplă armură de plasă cu 13.000 de inele a avut nevoie de 3 zile.

Phantom Thread, 2017

Designer de costume - Mark Bridges

Acțiunea acestui film se desfășoară în lumea modei din Londra în 1954. Bridges a studiat mai multe biografii ale unor designeri englezi nu foarte populari, Peter Russell, Hardy Amies și Michael Donnellan și a combinat talentele și caracteristicile lor.

Gladiator, 2000

Designer de costume - Janty Yates

Creatorul de costume al acestui film a găsit toate informațiile necesare din Coloana lui Traian din Roma. Coloana prezintă un număr mare de războinici care poartă armuri. Și o sursă suplimentară de inspirație pentru Yates au fost picturile istorice realizate de Alma Tadema.

Moulin Rouge!, 2001

Designer de costume - Catherine Martin și Angus Strathie

Au existat până la 80 de tipuri de costume și un număr total de 300 de costume. Hainele au fost puse laolaltă într-un stil foarte jucăuș și seducător folosind rochii scurte, pene, lenjerie intimă și, bineînțeles, pantalonii dantelați.