De ce persoanele cu ochii verzi sunt speciale

Potrivit unei statistici, doar 2% din populația globului are ochii verzi. Fiind una dintre cele mai rare culori, este lesne de înțeles de ce persoanele cu ochii verzi sunt speciale.
Ochii sunt oglinda sufletului și adesea remarcăm imediat culorile care sunt speciale, nu foarte frecvent întâlnite. Când faci cunoștință cu o persoană nouă, probabil că nu vei reține culoarea ochilor dacă aceasta este una obișnuită, însă cu siguranță te va frapa privirea ei dacă are nuanțe de verde, albastru sau violet. 

Chiar dacă poate că deja cunoști cel puțin o persoană cu ochii verzi, trebuie să știi că este una dintre cele mai rare culori, fiind întâlnită la doar 2% din populația mondială. Astfel că, te poți considera norocoasă dacă cunoști pe cineva cu ochii verzi sau ești fericita lor posesoare. 

Nuanțele ochilor verzi pot să fie extrem de diferite, de la smarald, jad până la albastru-verzui, iar în cele mai rare cazuri se întâlnește și nuanța de chihlimbar verde.
Cu toate aceste nuanțe de verde, dacă sunt luate în considerare procentul persoanelor cu ochii verzi crește puțin ajungând până la 8% din populația mondială. 


Care este cea mai atractivă culoare a ochilor?


În urma unui sondaj realizat de site-ul Guy Counseling pe un eșantion de 90.000 de persoane s-a constatat că mai mult de 42,8% dintre ele preferă persoanele cu ochi verzi. Următorii în lista preferințelor sunt ochii în nuanță de albastru deschis cu un procent de 22,59%.

Doar 17,33% dintre respondenți au considerat atrăgători ochii căprui și 10,2% ochii în nunațe de un albastru închis.


De ce au unii oameni ochii albaștri sau verzi?


Nuanțele frumoase de verde și albastru sunt rezultatul unui fenomen care are legătură cu dispersia luminii pe straturile din care este alcătuit irisul. Multă lume crede că nuanțele de verde și albastru sunt determinate de pigmenții din iris, însă acest lucru nu este întrutotul adevărat.

În cazul ochilor verzi, pigmenții dau o ușoară nuanță de brun, însă aceasta se combină cu nuanța albastră generată prin dispersia luminii prin fibrele de colagen, rezultând astfel acea nuanță de verde.

Astfel că, în general aceste nuanțe variate ale ochilor sunt rezultatul dintre cantitatea de pigment și colagenul care se regăsește în stratul exterior al irisului. 


Un copil se poate naște cu orice culoare a ochilor, indiferent de cele ale părinților


În urmă cu mai mulți ani se pare că părerea specialiștilor era cu totul alta. Ei considerau că o culoare a ochilor este determinată de o genă predominantă.
Astfel că dacă tatăl avea ochii căprui și mama ochii albaștri, copilul se năștea sigur cu ochii căprui. De asemenea, ei susțineau că din doi părinți cu ochii verzi, copilul va avea și el ochii verzi.

O nouă teorie apărută în 2008 răstoană cu totul situația. Studiul publicat în American Journal of Human Genetics, arată că nu mai puțin de 16 gene ar putea să influențeze culoarea ochilor. Asta înseamnă că un copil se poate naște cu orice culoare a ochilor, indiferent de ce culoare a ochilor au părinții lui. Mai jos ai un video care explică foarte bine cum se face că oamenii au atât de multe nuanțe ale ochilor. 


O altă teorie susținută de antropologi arată faptul că orice rasă de pe glob poate să aibă ochii verzi. 
6 Septembrie 2017