Ora de religie la școală continuă să fie o chestiune controversată, chiar dacă obligativitatea ei a fost tranșată de decizia Curții Constituționale a României încă din noiembrie 2014. Curtea a stabilit că Legea educației este neconstituțională în privința prevederii care obliga părinții să facă cerere pentru a-și scoate copiii de la ora de religie, când firesc ar fi fost invers, să facă cerere doar cei care vor ca odraslele lor să facă religie la școală.
Prin urmare, conform deciziei CCR, Parlamentul trebuie să modifice Legea educației, iar părinții care vor ca ora de religie să le rămână copiilor în program trebuie să facă o cerere scrisă către școală.
Modelul de cerere îl găsiți aici, termenul limită de depunere a cererii la școală este data de 6 martie, pentru anul școlar următor, după cum au stabilit oficialii din Ministerul Educației.Controversa rămâne, însă, din cauza presiunilor pe care ambele tabere le exercită asupra ministerului. Pe de-o parte Biserica Ortodoxă Română, care dorește păstrarea orelor în programă, și deci menținerea posturilor de profesori de religie plătite de la buget - 6000 în tot sistemul - pe de altă parte organizațiile civice care luptă pentru separarea bisericii de stat, politică și școală.
Teoretic decizia rămâne, cum era și firesc, la latitudinea părinților sau a copiilor majori, dacă vor face sau nu ora de religie, însă e de așteptat ca părinții sau copiii să fie influențați sau chiar constrânși să facă cererile respective, în anumite școli sau localități, unde influența bisericii asupra directorilor sau a părinților este mai mare.
Cel puțin așa se tem organizațiile civile, care deja au formulat o petiție online prin care încearcă să determine statul să respecte Constituția, înaintea Bibliei.Dacă aveți copii pe care abia îi înscrieți la clasa pregătitoare sau la școală trebuie, așadar, să fiți atente la ce vi se dă la semnat din partea școlii, în următoarea perioadă. E bine să semnați întotdeauna în cunoștință de cauză, mai ales că e vorba de viitorul copiilor voștri. La ora de religie nu vor studia istoria religiilor ci, așa cum prevede chiar cererea, vor fi inițiați în cultul pe care voi îl alegeți din lista celor recunoscute de stat.
Vă doriți asta sau nu?
Posteaza comentariu