Scoate copilul din tine și du-l la Mall la Băneasa

Pe 140 de metri pătrați sunt puse câteva dintre cele mai banale, dar misterioase lucruri care se petrec în natură sau sunt făcute de mâna omului. Dintr-un tub iese un jet puternic de aer care

Pe 140 de metri pătrați sunt puse câteva dintre cele mai banale, dar misterioase lucruri care se petrec în natură sau sunt făcute de mâna omului. Dintr-un tub iese un jet puternic de aer care ține captivă deasupra lui o minge. Miști tubul, se plimbă și mingea după aerul din el.

Pe un panou sunt puse câteva tuburi pline cu diverse lichide de densități diferite. Înăuntru au câte o bilă. Când rotești panoul cu susul în jos, bila cade prin lichid mai repede sau mai încet în funcție de vâscozitatea lui. De jos urcă spre bilă o bulă de aer. Întâlnirea dintre cele două e haioasă.

Cel mai greu coboară bila din tubul cu... gel de duș :)

Puteți să vedeți cum „funcționează” o gaură neagră într-un sistem planetar creat de voi. Sau să aflați de ce hublourile de la avioane nu au colțuri, ci sunt rotunjite. Puteți să învățați cum funcționează forța centrifugă încercând să aruncați un săculeț cu fasole într-o roată care se învârte și-l scuipă mereu afară. Sau să vă jucați cu un vaporaș pe un sistem de canale și ecluze, ca să înțelegeți ce veți vedea la vară pe Dunăre, când o veți traversa pe drum spre mare.

Expoziția Xperiment s-a deschis azi și poate fi vizitată aproape toată vara.

O găsiți în Mall-ul Băneasa, chiar lângă casa de bilete a cinematografului. Eu am fost azi și m-am jucat cu toate exponatele și mi-am dorit să fi avut și „pe vremea mea” astfel de expoziții care să mă ajute să înțeleg cumplitele formule de la fizică sau matematică pe care nu le-am înghițit toată adolescența. Expoziția asta se adresează deopotrivă copiilor care abia dau cu nasul de misterele lumii, dar și nouă, adulților, chiar dacă am fost sau nu pasionați la școală de revistele „Știință și tehnică”.

Toată desfășurarea de forțe e organizată de Asociația Secular Umanistă din România (ASUR) - o asociație care promovează cunoașterea științifică și gândirea critică - în colaborare cu postul de televiziune DaVinci Learning, pe care dacă nu-l aveți în grila de programe TV vă sfătuiesc să-l cereți pentru, nici nu știți ce pierdeți.

Expoziția poate fi vizitată gratuit de luni până joi și duminică între orele 10.00-20.00, iar vinerea și sâmbăta până la 22.00.

Câțiva voluntari ASUR sunt permanent la fața locului ca să vă explice cum funcționează lucrurile și să vă asiste dacă vreți când faceți personal experimentele respective. Pentru vizitele școlare, cu clasa, este recomandat să vă programați cu 24 de ore înainte la adresa de email office@asur.ro, ca să se evite aglomerația.

Vă sfătuiesc să nu ratați ocazia asta, e o premieră pentru România, iar copilul din voi sau copiii voștri sigur vor gusta experiența.

Mai multe de și despre mine, pe Dollo zice bine

dollores-benezic