În aparență lucrurile sunt simple, dar ca de fiecare dată practica ne omoară. Există mai multe curente de opinie: unii care vor să-l demită pe Traian Băsescu - și merg la referendum ca să voteze DA - alții care nu vor să fie demis - și fie merg la vot ca să ștampileze NU, fie nu se duc, ca să nu aibă cvorum referendumul - iar alții care cred că referendumul nu merită să irosești timp pe el, pentru că e o falsă problemă, deci nu se duc deloc.
Ca să înțelegeți ceva din toate variantele astea, iată o schemă simplă și logică a posibilelor scenarii care se pot întâmpla dacă lumea merge sau nu la referendum și dacă votează pentru sau împotriva demiterii lui Băsescu.
Referendumul este valid sau nu în funcție de câți votanți participă
Valid: Referendumul pentru demiterea președintelui României este validat numai dacă se prezintă la vot 50%+1 din numărul total de alegători din România – adică aproximativ 9 milioane de persoane cu drept de vot.
Referendumul valid are două urmări posibile: președintele e demis sau nu. Vom vedea mai jos cum.Invalid: Dacă nu merg la vot jumătate plus unu dintre alegători, referendumul este invalidat și Traian Băsescu rămâne președinte.
Dacă referendumul este valid, avem două variante posibile ale votului:
- Mai mult de 50%+1 votează DA – atunci președintele este demis din funcție.
- Mai mult de 50%+1 votează NU – atunci președintele rămâne în funcție.
Ce se întâmplă dacă votul majoritar este DA
- Traian Băsescu este demis - Guvernul stabilește data scrutinului pentru alegerea unui nou președinte în maximum trei luni de la data demiterii – deci în luna octombrie 2012;
- Până la organizarea de alegerei Crin Antonescu rămâne președinte interimar.
Ce se întâmplă dacă votul majoritar este NU
- Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni ca președinte.
- Conform Constituției nu are voie să-l demită pe primul ministru, deci va fi silit să coabiteze cu acesta până la alegerile generale din toamnă, când se va constitui un alt Parlament, și va fi numit un nou guvern în funcție de noua majoritate parlamentară rezultată din alegeri.
- Dacă primul ministru Victor Ponta își dă demisia după confirmarea lui Traian Băsescu la Cotroceni, acesta trebuie să numească un alt premier pe care să-l prezinte Parlamentului pentru învestire.
Ce se întâmplă dacă mergeți la vot, dar vă anulați votul
Dacă decideți să mergeți, totuși, la vot, dar nu doriți să votați nici DA, nici NU pentru demiterea președintelui, este bine să știți că veți contribui la stabilirea cvorumului necesar referendumului (adică prezența obligatorie de 50%+1) și la validarea acestuia.
Este posibil ca prin această decizie să contribuiți și la demiterea președintelui, deoarece numărul de DA-uri necesar va fi mai mic decât dacă nu vă veți anula votul.Exemplu practic:
- dacă merg 100 de persoane la vot, este ncesar ca 51 de persoane să voteze DA și 49 NU, ca președintele să fie demis.
- dacă din cele 100 de persoane prezente, 10 își vor anula votul, vor fi necesare numai 46 de voturi DA (jumătate plus 1 din 90) pentru demiterea președintelui.
Prin urmare, doamnelor, dacă vreți ca Băsescu să rămână președinte, stați acasă că e mai sigur ca să invalidați referendumul. Dacă vreți să-l demiteți, mergeți și puneți ștampila pe DA. Nu vă încurcați cu detalii de locație, pentru că de data asta puteți vota oriunde, nu numai în localitatea de reședință.
Puteți s-o faceți și la piscină, dacă vine cineva cu urna mobilă la voi ;)Mai multe de și despre mine, pe Dollo zice bine