Week-end-ul ăsta suntem chemați iar în stradă, pentru două evenimente deja cu tradiție și pe la noi: Noaptea albă a muzeelor - eveniment european ajuns la a 11-a ediție - și Festivalul luminii - eveniment organizat de Cercetașii României, în București, Râmnicu Vâlcea, Arad și Alexandria.
Festivalul luminii și al schimbului de cărți
La Festivalul luminii poți să mergi doar ca să te bucuri de miile de lampioane colorate ce se vor aprinde în Parcul Carol, dar dacă vreți să și participați cu propriile surse de lumină găsiți aici un scurt video cu modul în care se confecționează o gulguță.
Ca o noutate, în acest an cercetașii au anunțat completarea evenimentului cu o acțiune menită și ea să „facă lumină” într-un sens metaforic, în mințile oamenilor: schimbul de cărți. Concret, ce aveți de făcut este să împachetați o carte pe care ați citit-o, să scrieți un mesaj pentru viitorul cititor pe un post-it sau chiar pe ambalaj și să o aduceți la festival, în locurile unde acesta se desfășoarîă în orașul vostru.
Cercetașii se vor asigura că nicio carte nu va rămâne fără stăpân.În București, Festivalul Luminii are loc sâmbătă, 16 mai, începând cu ora 19:00, în Parcul Carol. Tot în apropiere de Carol va exista cu porțile deschise și Castelul lui Vlad Țepeș, în jurul căruia se vor întâmpla toată ziua de sâmbătă diverse ceremonii organizate de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor. Găsiți deetalii și programul evenimentelor aici.
Muzeele, deschise toată noaptea
În continuarea Festivalului luminii puteți să alegeți un muzeu, două pe care să le vizitați în cadrul Nopții albe a muzeelor, eveniment care se desfășoară în toată țara, în pas cu Europa. Așa cum ne-am obișnuit deja în anii trecuți, noaptea asta a muzeelor deschise va fi un prilej de promenadă, mai mult, decât de vizitat efectiv muzee.
Numărul mare de vizitatori va face practic imposibilă vizitarea pe îndelete a exponatelor, dacă nu cumva cozile uriașe îi vor descuraja de tot pe unii să participe.Totuși, dacă vă încumetați, găsiți aici un instrument ce vă va fi util - o aplicație pe care o puteți descărca pe telefonul mobil, cu harta muzeelor ce pot fi vizitate în noaptea cu pricina.
Nu e muzeu, dar este una dintre cele mai vechi școli din București, așa că se alătură nopții albe și Școala Centrală din Bucureşti, care îşi deschide cu ocazia asta porţile publicului, printr-o serie de evenimente inedite. Sub numele „Noaptea Albă de la Pensionatul Domnesc de Fete”, de la ora 19:30, vizitatorii vor avea parte de tururi ghidate speciale ale Şcolii Centrale (în galeria principală), care vor cuprinde istoria pensionatului de fete, povești despre elevele pensionului, despre femeile din perioada interbelică, educate la Școala Centrală, și explicații privind arhitectura neo-românească, inaugurată de arhitectul Ion Mincu.
În acest an, Grădina interioară a Școlii Centrale va fi deschisă pentru prima dată publicului, loc unde vor exista o serie de instalații de lumină, muzică și un maraton de lectură din „Jurnalul unei fete greu de mulțumit”, de Jeni Acterian. 5 artiști contemporani vor expune o serie de lucrări și instalații, în cadrul expoziției: „Școala: memoria experiențelor”.
Dacă nu aveți treburi ce nu suferă amânare în acest week-end, sigur veți găsi în oraș ceva care să vă lumineze noaptea de sâmbătă spre duminică.
Posteaza comentariu