Mai multe organizații neguvernamentale europene și din România au inițiat o petiție prin care îi cer Parlamentului European să adopte măsuri care să uniformizeze legislația europeană în materie de avorturi și contracepție. Această campanie în care oamenii sunt invitați să semneze pentru susținerea petiției, s-a născut ca urmare a faptului că în tot mai multe țări europene statele încep să restricționeze accesul liber la avort și contracepție, sub diverse pretexte.
Și România a trecut la câteva voturi distanță de o astfel de tentativă, în 2012, mascată într-un proiect de lege care prevedea obligativitatea ședințelor de așa zisă consiliere psihologică înainte de avort. În alte țări politicienii au fost mai deciși, așa că femeile au ajuns să apeleze la mijloace ilegale de avort, prin care-și riscă viața. O situație prin care România a trecut înainte de 1989 se petrece azi în diverse țări din UE, pe care le credem democrate.
„Interzicerea avortului sau transformarea acestuia într-un serviciu care, deși e teoretic legal, e în practică imposibil de accesat, nu face decât să îngreuneze și mai mult situația stresantă și complexă a femeilor aflate deja în dificultate. Mai mult, astfel de atitudini pun în pericol vieți. Orice femeie poate fi strânsă cu ușa și huiduită, dar asta nu o va face, cel mai probabil, să își schimbe decizia, ci o va face să își riște sănătatea și viața sau să fugă în străinătate pentru a face avort. Dacă vă pasă de viețile femeilor și viețile copiilor nenăscuți, vă sfătuim să vă adresați Parlamentului European și să îi cereți să adopte măsuri pentru a garanta că statele membre respectă standardele privind drepturile omului, inclusiv cele cu privire la facilitarea și asigurarea accesului, pentru toate femeile, la servicii de avort permis de lege și efectuat în condiții de siguranță. Fiecare stat membru al UE ar trebui să garanteze accesibilitatea contraceptivelor și să ofere servicii de sprijin pentru femeile din toate statele membre; iar atunci când avortul este opțiunea aleasă de către o femeile, statele trebuie să se asigure că aceasta are acces, efectiv și în timp util, la efectuarea acestei proceduri într-un mediu sigur și profesionist, fără bariere nejustificate și fără prejudecăți.”, se spune în petiția semnată deja de oameni din toată Europa, și pe care o puteți citi și semna și voi aici.
Posteaza comentariu