Cercetătorii americani au descoperit că screeningul anual împotriva cancerului cervical a fost inutil, de aceea recomandă testări mai rare, la 3-5 ani, pentru femeile între 21 și 65 de ani.
Nu cred că există femeie care să meargă cu plăcere la ginecolog, știind că trebuie să-și expună cele mai intime părți anatomice unor necunoscuți. Totuși majoritatea o facem cu gândul că astfel ne protejăm de eventuale boli care pot fi prevenite sau tratate dacă sunt descoperite din vreme. Examenul ginecologic și testul Babeș Papanicolau făcute anual, așa cum recomandă medicii mai ales după o anumită vârstă, e o neplăcere necesară. Așa ni s-a tot spus în ultimele decenii.
Dar vin cercetătorii americani acum și spun că de fapt totul a fost o corvoadă inutilă, deoarece studiile făcute în ultimele decenii ne arată că, statistic, frecvența acestor examene medicale nu a ajutat la descoperirea mai multor boli decât în mod normal. Nu există o evidență științifică a faptului că banii cheltuiți an de an pe screeningul împotriva cancerului cervical ar fi dus la o reducere a incidenței acestuia în rândul populației feminine. Asta raportat la continentul american, că la noi nu se fac astfel de studii. Drept e că nici femeile nu sunt atât de conștiincioase cu prevenția medicală.
Cercetătorii americani, așadar, susțin că testul Babeș Papanicolau anual nu mai este recomandat. Noul ghid pentru screening-ul de cancer de col uterin, lansat în luna martie de către Serviciile americane de medicină preventivă și de Societatea Americană de Cancer (ACS) recomandă schimbarea testărilor anuale de rutină cu unele făcute la trei ani. Pentru femeile cu vârste cuprinse între 21 și 65 de ani. Pentru cele mai tinere și cele peste 65 de ani testarea de rutină nu mai este recomandată deloc, susțin aceleași surse medicale.
De asemenea, în interiorul acestui extins grup de paciente, cercetătorii afirmă că intervalul de testare ar trebui să fie la cinci ani pentru femeile de peste 30 de ani.
Și când te gândești că la noi se câcâie Ministerul sănătății și Casa de asigurări de sănătate de câțiva ani să instituie aceste testări anuale decontate de CNAS. Să le spună cineva că până se decid ei, lumea află că nu mai e nevoie.
Posteaza comentariu