Lumea s-a indignat, Biserica rusă și căpetenia ei au fost catalogați drept retrograzi, s-au făcut trimiteri la islamism, fundamentalism și alte ... isme. Adevărul e că tovarășul Kiril nu a făcut decât să exprime niște opinii care reafirmă ceea ce biserica a susținut întotdeauna.
Ceea ce și a noastră susține (că doar sunt surori) și ceea ce poate fi citit chiar în neaoșă limbă română pe toate site-urile creștin ortodoxe de la noi, care învață tinerimea cum să ducă o viață evlavioasă, fără păcate. Nu e nimic nou, doar că pare, într-adevăr, revolut pentru secolul 21. Și asta pentru că în Europa, cel puțin, cultele creștine au cam eșuat în păstrarea acestui statut al femeii în limitele casnicei, a mamei, soției, gospodinei desăvârșite. Uitați-vă că nici măcar casnica de la Masterchef nu reușește să-și joace prea bine rolul ăsta, deși asta se dorește de la ea ;)Creșterea nivelului de trai, educația, libertățile individuale au fost factori mult mai puternici decât biserica în evoluția omenirii. Cineva scria la un moment dat că de fapt totul s-a dus de râpă odată cu inventarea mașinii de spălat.
Când femeia nu a mai fost obligată să spele de mână a câștigat mult timp pe care l-a folosit ca să citească - bine că nu existau pe atunci televiziunea și Internetul, că nici cartea n-ar mai fi avut succes ;)Cu sau fără mașină de spălat, însă, emanciparea femeii s-a produs, educația, cariera, dorința de a acumula - nu neapărat cunoștințe, ci mai degrabă bani sau statut social - au avut printre altele o urmare foarte ușor de măsurat: femeia modernă a amânat tot mai mult momentul căsătoriei și al facerii copiilor. Uneori atât de mult încât n-a mai fost nevoie să folosească contraceptive, pentru că ceasul ei biologic rămăsese deja fără baterie. La asta, probabil, face referire și patriarhul rușilor, pentru că evident această tendință duce implicit la o scădere a natalității în „patria mamă” și deci la o slăbire a fibrei naționale, întotdeauna apărată de orice biserică xenofobă cum e și a noastră.
Un studiu comparativ făcut de Banca Mondială, bazat pe raportări din aproape toate statele lumii, demonstrează cu cifre reci ceea ce biserica se chinuie să predice: legătura dintre educație și fertilitate.
Iar exemplul cel mai grăitor este cel al Ghanei, unde în 1991 rata fertilității era de 5,5 - în timp ce numai 57% dintre fete terminau școala primară - iar în 2011 rata fertilității a scăzut la 4,1 - în timp ce 91% dintre fete reușesc să termine studiile primare.Pentru România desigur că nu e relevant acest studiu, pentru că la noi rata fertilității a scăzut din alte cauze, și era crescută în comunism pe baze coercitive, dar pentru țările africane sau asiatice se pare că teoria este demonstrată.
În privința emancipării femeii, însă, cred că lucrurile nu prea mai pot fi întoarse înapoi, după cum nici Eva nu s-a mai putut întoarce în Eden, nu? Cel puțin nu până când nu-și atinge fiecare punctul critic. Odată mușcat mărul cunoașterii poți decide singur ce cale alegi, dar trebuie să mănânci oricum prea multe mere până să ajungi la celebra „câtă luciditate atâta suferință”.
Până atunci suntem toate sclavele emancipării și feminismului, pe care le-am căpătat în schimbul sclaviei casnice de care s-au bucurat mamele și bunicile noastre.Mai multe de și despre mine pe Dollo zice bine