De ce avem vise erotice și ce semnificație au ele

Celebrul Sigmund Freud era convins, la 1900, că visele reprezintă neîmpliniri/frustrări din viața reală sau dorințe încă nerezolvate. Alții spun că visele au caracter premonitoriu, că

Celebrul Sigmund Freud era convins, la 1900, că visele reprezintă neîmpliniri/frustrări din viața reală sau dorințe încă nerezolvate. Alții spun că visele au caracter premonitoriu, că visezi noaptea ce ai plănuit sau urmează să faci în timpul zilei. În realitate domeniul ăsta oniric este destul de puțin cunoscut științific, dar există echipe de oameni de știință care lucrează (și) la așa ceva.

De exemplu Patrick McNamara, un neurolog de ​​la Universitatea din Boston, Facultatea de Medicină, studiază ce se întâmplă din punct de vedere biologic în creier, când visăm. O primă informație ar fi că în timpul somnului este mai activă partea emoțională a creierului, în timp ce partea responsabilă de acțiune intră în repaus.

Așa că s-a stabilit că visele au un caracter emoțional, deci trebuie căutate semnificațiile lor în posibilele dezechilibre emoționale pe care le avem în viața reală. Rezultatele parțiale ale cercetărilor sale au fost popularizate recent în Time.

McNamara crede că visele ne ajută creierul să proceseze și să transfere amintirile emoționale în „secțiunea” destinată amintirilor de lungă durată. De exemplu în cazul coșmarurilor pe care oamenii le au după ce au suferit o traumă, ar fi posibil ca prin ele creierul să reușească să depășească stresul posttraumatic prin „clasarea” amintirilor. Sau prin vise oamenii să reușească să se pregătească pentru a face față evenimentelor care urmează să se întâmple în viața reală.

Cercetările făcute în acest domeniu au vizat și stabilirea zonelor din creier responsabile cu anumite categorii de vise sau imagini.

Mai mulți oameni au fost puși să doarmă într-un aparat RMN care le-a scanat creierul în timp ce visau și când au fost treziți au fost întrebați ce anume au visat în acele momente. Cercetarea are șanse să se extindă nesperat de la câteva sute de subiecți voluntari într-un laborator, la mii sau milioane de voluntari care sunt invitați să-și transmită visele printr-o aplicație de telefon.

Grație acestor aplicații, cercetătorii au putut să stabilească niște modele de vise, diferențiat pe sexe, și sunt încrezători că vor avansa mai eficient în operațiunea de descifrare a semnificației viselor.

De exemplu, până acum s-a stabilit că numai 10% dintre vise sunt erotice sau au legătură cu sexul, însă McNamara consideră că procentul nu este real, întrucât oamenii au rețineri să-și împărtășească, cu niște cercetători în halate albe, aceste vise până la urmă intime.

Speranța este că prin intermediul aplicației telefonice subiecții vor fi ceva mai deschiși și vor vorbi despre visele lor (erotice sau nu) fără inhibiții.

Se pare că una din aplicațiile respective deja a adunat în ultimii doi ani peste 165.000 de experiențe onirice, și cercetătorii au putut să tragă anumite concluzii din ele: de exemplu că două treimi din visele bărbaților sunt despre bărbați, în timp ce femeile visează în egală măsură femei și bărbați; sau că bărbații visează mai multe chestii agresive (bătăi, altercații fizice), în timp ce femeile au cel mult vise triste sau care conțin agresivitate verbală.

Cert e că deocamdată știința nu este capabilă să descifreze concret semnificația viselor, dar se lucrează la asta.

Dar până atunci nu are cum să ne strice, măcar din când în când, câte un mic vis erotic, nu? :)

dollores-benezic