Cum ne afectează dietele creierul

Ce mâncăm influențează ce gândim și viceversa. Asta au descoperit cercetătorii neurologi în urma studiilor efectuate pe mai multe grupuri de cetățeni dispuși să se lase investigați

Ce mâncăm influențează ce gândim și viceversa. Asta au descoperit cercetătorii neurologi în urma studiilor efectuate pe mai multe grupuri de cetățeni dispuși să se lase investigați înainte sau după îngurgitarea micului dejun.

Obezitate, diabet, sau pofte nestăvilite pentru mese cu multe calorii, toate stau ascunse în creierul nostru, deși nu suntem conștienți de asta. Rezultatele cercetării au fost publicate recent, la „Neuroscience 2012”, întâlnirea anuală de Societății de Neurologie care a avut loc la New Orleans în decembrie 2012.

Cine dorește poate să citească pe larg rezultatele științifice, aici. Pe scurt noutățile sunt următoarele:

* Obezitatea pare că afectează funcțiile cognitive și cere mai mult efort în luarea deciziilor - adică cu cât ești mai gras cu atâta creierul gândește mai lent;

* La oamenii care sar peste micul dejun partea din creier responsabilă cu căutarea plăcerii se activează mai rapid în fața imaginilor ce reprezintă alimente cu multe calorii.

Iar asta pare să conducă ulterior la consumarea la prânz a mai multor alimente decât era normal. Așadar, dacă săriți peste micul dejun în speranța iluzorie că veți slăbi în felul ăsta, e foarte posibil să mâncați mai mult la prânz, fiind mai sensibili (vizual) la imaginea unui hamburger suculent în oraș, decât dacă v-ați fi servit cuminți omleta acasă. Deci n-ați câștigat nimic. Cercetătorii recomandă totuși ca prima masă din zi trebuie să fie una consistentă.

* Studii făcute pe șobolani arată că pofta de mâncare exagerată poate fi strunită cu același gen de medicație folosită în tratarea altor dependențe, gen alcool sau droguri - deci dacă ați scăpat deja de astea două știți cum se face și în cazul mâncatului în exces ;);

* O dietă bogată în zahăr poate afecta receptorii de insulină din creier și poate afecta astfel relaționările spațiale ale corpului, dar și memoria.

Vestea bună e că astfel de neajunsuri pot fi compensate cu ajutorul suplimentelor cu omega-3 - adică după fiecare baclava înghițită cu vinovăție băgați rapid și o pastilă cu omega 3 ca să contracarați zahărul, și să vă creșteți șansele să vă amintiți mai târziu câte baclavale ați mâncat;

Studiile neurologice arată, așadar, că deși în accepțiunea generală creierul este adesea corelat cu orice altceva decât cu alimentația, el este mai des decât ne imaginăm o „victimă” a tulburărilor alimentare, după cum spune Paul Kenny, doctor la Institutul de Cercetări Scripps din Florida, un expert în dependențe și obezitate.

„Multe dintre aceste constatări au potențialul de a duce la noi intervenții care pot ajuta la modificarea obiceiurilor la persoanele obeze, ajutându-i pe cei care se luptă zilnic cu deciziile dietetice  să recapete controlul asupra a ceea ce mănâncă.”, a mai spus doctorul amintit.

După ce au descoperit aceste legături nebănuite între pofta de mâncare și creier, cercetătorilor le rămâne acum să găsească și moduri propice de a trata aceste probleme, nu? ;)

Mai multe de și despre mine, pe Dollo zice bine

dollores-benezic