Cui dăm 2% din impozit anul ăsta

În 2012 numai 1,6 milioane de români au direcţionat cei 2% din impozit către o organizație neguvernamentală, deși România are cam cinci milioane de salariaţi. Este o posibilitate pe care

În 2012 numai 1,6 milioane de români au direcţionat cei 2% din impozit către o organizație neguvernamentală, deși România are cam cinci milioane de salariaţi.

Este o posibilitate pe care românii o au deja de câțiva ani și totuși prea puțini o folosesc – direcționarea a 2% din impozitul pe care oricum îl plătesc statului către o organizație care face ceva cu acești bani tot în folosul cetățenilor. Pe noi nu ne costă nimic, dar pentru o organizație acești 2% pot face diferența.

Pentru că termenul limită de depunere a declarațiilor pe venit pe 2012 este și în acest an 25 mai, vă dau câteva sugestii de organizații care ar putea primi cu onoare cei 2% de la voi. Ordinea este alfabetică:

APADOR-CH - Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului din România  - Comitetul Helsinki este una dintre cele mai vechi organizaţii din România şi mulţi dintre cei care au ajuns cu diverse treburi la CEDO au auzit de ea sau au primit ajutor. Eu am colaborat cu ei anul trecut pentru modificarea câtorva legi şi colaborez în continuare pe alte proiecte.

APADOR-CH nu primeşte niciun ban de la stat, toate proiectele lor sunt derulate cu finanţări externe. Dacă vreţi să întăriţi drepturile cetăţeneşti în România, asta ar fi o cale.

ASUR – Asociaţia Secular Umanistă din România s-a înfiinţat în 2010 şi promovează secularismul, gândirea critică, ştiinţa şi separarea statului de biserică. Despre câteva din campaniile lor trebuie să fi auzit, dacă nu auziţi acum: Stop îndoctrinării religioase în şcoli, Nu-ţi lăsa banii în plata Domnului sau scrisoarea comună adresată marilor primării din ţară prin care li se cerea să nu direcţioneze bani pentru Catedrala Neamului.

Asociatia de protectie a animalelor ROBI –  are zeci de maidanezi la adăpostul de la Glina şi organizează campanii de adopţii pentru câini şi pisici, precum şi evenimentele din categoria „Donează o conservă” pentru aceleaşi patrupede din adăpost.

ApTI – Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet susţine o lume digitală liberă şi un Internet asemenea, cu respectarea dreptului la exprimare şi la viaţă privată.

Eu am aflat de ei în 2011 când am scris mai mult despre Big Brother şi cum vrea el să ne cotropească vieţile.

Clubul Câinilor Utilitari – este asociaţia care dresează câini de rasă sau maidanezi pentru operaţiuni de căutare şi salvare din dărâmături sau alte situaţii speciale. Eu i-am cunoscut cu ocazia portretului pe care i l-am făcut lui Codruţ, maidanezul antrenat să fie Saint Bernanrd.

Make a Point – Este o organiaţie culturală care vrea să ducă arta şi la periferie, mai exact în Pantelimon. Eu am colaborat cu ei anul trecut pentru reabilitarea Turnului de apă şi artă, despre care v-am povestit la Revelion. Gătirea turnului încă nu e gata, dar Make a Point mai organizează seri de filme sau expoziţii şi seminarii de regenerare urbană.

Miliţia Spirituală – Am participat la câteva proteste care ar fi fost mult mai plicticoase dacă n-ar fi beneficiat de tuşa de spontaneitate a băieţilor de la Miliţia Spirituală. Misiunea organizaţiei este de a mobiliza conştiinţa civică activă şi spiritul solidarităţii cetăţenilor, plecând de la următoarele valori: libertatea de conştiintă; militantismul şi determinarea pentru consolidarea spiritului civic; solidaritatea; demnitatea persoanei umane; curajul de a asuma o opinie si de a o susţine  prin acţiuni concrete.

Samusocial din Romania –  Organizaţie înfiinţată după modelul Samusocial International (care are 10 filiale pe 4 continente), care derulează programe pentru oamenii străzii.

Ei colectează anual haine groase pentru iarnă şi se străduiesc să ajute oamenii străzii în condiţiile în care Bucureştiul nu are vreun azil de noapte susţinut de primărie şi nici biserica nu dă pe afară cu ospitalitatea când e ger.

SMURD – Serviciu Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare - înfiinţat în anii 90 de doctorul Raed Arafat, s-a extins în toată ţara şi acum înglobează pompieri, personal medical, beneficiază de finanţări publice centrale şi locale, dar are nevoie şi de contribuţii private. Probabil că am avut sau vom avea nevoie toţi mai devreme sau mai târziu de el. Decât să fie prea târziu pentru noi, mai bine donăm din timp.

CE TREBUIE SĂ FACEŢI:

Dacă pe site-rile organizaţiilor către care vreţi să dirijaţi cei 2% nu găsiţi formularele aferente  (eu v-am dat link-uri către acele formulare la fiecare ONG) le puteţi descărca de pe site-ul ANAF unde vi se explică şi cum să faceţi. Formularul 200 pentru venituri obţinute din activităţi independente şi 230 pentru venituri obţinute din salariu.  Tot aici găsiţi şi adresele administraţiilor fiscale în funcţie de localitatea de reşedinţă, la care trebuie să trimiteţi fişele respective completate.

Nu uitați termenul limită - 25 mai.

Și nu uitați că 2% din impozitul vostru poate părea o sumă mică, dar în contul unei organizații contează.

dollores-benezic