Ce puteți face din cinci sticle goale de apă

M-am întors după câteva zile petrecute în Deltă, la Sfântu Gheorghe, unde a avut loc, pentru al cincilea an consecutiv, o adunare a oamenilor din țările dunărene, și nu numai. „Do

M-am întors după câteva zile petrecute în Deltă, la Sfântu Gheorghe, unde a avut loc, pentru al cincilea an consecutiv, o adunare a oamenilor din țările dunărene, și nu numai. „Do something that will last!” a fost motto-ul din acest an și i-a îndemnat pe participanți să fie grijulii cu resursele, arătându-le posibilele urmări ale acțiunilor lor. Pentru că nu se vede nicăieri mai bine rezultatul indiferenței locuitorilor de pe cursul unei ape decât acolo unde ea se varsă în mare: murdară, poluată, afectând fauna și flora din ea și din jur.

Printre informațiile primite acolo, de la organizatorii evenimentului - Apa Nova București, care a deschis la Sfântu Gheorghe și o stație de tratare a apei potabile pentru cei 1000 de locuitori ai zonei  - au fost multe referitoare la importanța colectării selective a deșeurilor și reciclare.

Pentru că, ați ghicit, prea multe din deșeurile pe care le aruncăm la groapă sau necontrolat ajung din păcate să polueze râurile din care beau apă alți oameni, situați mai în aval de noi.

Așadar, iată câteva date despre cele mai răspândite deșeuri din epoca modernă: PET-urile. Adică ambalajele din plastic despre care niște străini care au venit acum câțiva ani prin România au crezut că ele cresc pe câmpurile noastre, pentru că le-au văzut aruncate pe acolo.

* studiile arată că nici 500 de ani nu sunt de ajuns pentru ca plasticul să reintre în circuitul natural, de aceea e nevoie să fie colectat separat și prelucrat corespunzător pentru recilcare.

* arderea sticlelor sau cutiilor din plastic în gospodării - cum se întâmplă la țară - este nocivă pentru sănătate.

Substanțele emanate prin ardere afectează plămânii, ficatul, rinichii și chiar sângele.

* atunci când depozitați sticlele din plastic pentru colectarea separată este indicat să le turtiți înainte, ca să încapă mai multe într-un sac și transportarea lor la prelucrător să fie mai eficientă.

* în fabricile în care se reciclează plasticele, acestea se sortează după culori, li se scot capacele, sunt presate, spălate apoi tocate în fulgi mici.

* în România nu există fabrici care să topească fulgii și să producă altceva din ei, dar există firme care se ocupă cu colectarea și tocarea PET-urilor, iar fulgii în exportă, cu 400 de euro/tona.

* din cinci butelii de 2 litri se pot face fibre pentru un tricou bărbătesc

* din 20 de PET-uri se poate face umplutură pentru o jachetă de iarnă

* din 35 de butelii din plastic se poate face un sac de dormit

* din 60 de PET-uri se face un metru patrat de carpetă.

* din plastic reciclat se mai pot face cutii pentru mâncare, folii de izolare a acoperișurilor, componente pentru industria auto, corpuri de iluminat și o mulțime de alte obiecte.

Data viitoare când aruncați la gunoi sticla din care tocmai ați băut apa gândiți-vă înainte unde va ajunge ea dacă nu o depuneți într-un loc special de unde poate fi reciclată.

Mai multe de și despre mine, pe Dollo zice bine

dollores-benezic