Ce poți să faci în turul 2, dacă n-ai votat în turul 1

Alegerile prezidențiale au stârnit multă pasiune - din păcate negativă - mai ales în rândul celor care au pierdut sau a celor care nu au reușit să voteze, din varii motive. Principala

Alegerile prezidențiale au stârnit multă pasiune - din păcate negativă - mai ales în rândul celor care au pierdut sau a celor care nu au reușit să voteze, din varii motive. Principala problemă a fost existența declarațiilor pe proprie răspundere, pe care alegătorii aflați în tranzit sau în altă localitate decât aia de domiciliu, sunt obligați să le completeze ca să „jure” că nu votează de mai multe ori. Așa s-a făcut că procesul electoral a fost mult întârziat în special în secțiile din străinătate, și câteva mii de români nu au reușit să voteze, deși au stat cu orele la cozi, în turul 1.

În același timp, însă, au existat și suspiciuni cum că aceste sincope de organizare ar fi fost făcute special pentru ca voturile să fie furate.

Dacă este sau nu așa avem toți posibilitatea să verificăm, trimițând o simplă cerere de informații la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Mai ales cei care au votat „în deplasare” sau nu au reușit să voteze deloc sunt îndemnați să scrie AEP și să întrebe dacă CNP-ul lor a votat sau nu fără ei, pe liste suplimentare sau pe listele electorale din localitatea de domiciliu.

Modelele de astfel de cereri pot fi descărcate de aici, iar procedura este următoarea:

1. Trimiteți o solicitare de informație către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și întrebați dacă există în dreptul CNP-ului dumneavoastră o semnătură pe listele electorale.

În baza Legii 544/2001, a liberului acces la informații, instituția este obligată să vă răspundă în termen de 10 până la maximum 30 de zile, dacă este prea asaltată de solicitări.

2. Dacă răspunsul la prima întrebare este afirmativ, faceți o altă cerere pentru obținerea unei copii după acea filă unde apare semnătura dumneavoastră. Pe baza acestei copii puteți face o plângere penală pentru fals în înscrisuri oficiale și fraudă electorală. Eventual vă putem ajuta noi să redactați o astfel de plângere penală, după ce obțineți respectiva dovadă.

registrul electoral

Pentru aceia care au schimbat adresele mai des în ultimii ani și nu știu exact la ce adresă mai figurează pe listele electorale, există site-ul registrului electoral unde puteți afla la ce secție de vot sunteți oficial arondați.

Se introduce CNP-ul și numele de familie într-un motor de căutare și vă afișează secția de vot. Cu această informație puteți face cererea numărul 1 către AEP, ca să știți dacă nu cumva în timp ce voi stăteați la coadă la vot în Paris sau Londra, CNP-ul vostru o fi votat singurel în Teleorman ;)

Succes și mergeți la vot duminică, în turul 2.

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod