Legea adoptată în iulie de Parlament, prin care se prevedea că din 2015 nu se vor mai putea vinde cartele de telefon pre-pay decât în baza unui buletin de identitate, a fost declarată azi neconstituțională în integralitatea ei, de către Curtea Constituțională a României. Asta este o veste bună, mai ales că legea cuprindea și alte câteva prevederi aberante. De exemplu dacă voiați să vă conectați la o rețea de Internet WiFi în oraș, cu telefonul sau alt dispozitiv electronic, ar fi trebuit, conform noii legi, să primiți acces la acea rețea numai după ce vă dădeați datele din buletin.
Printre altele, legea a fost declarată neconstituțională pentru că modul în care ea prevedea să se facă această colectare masivă de date personale era neclar, nu se știa cine are acces la ele și cum pot fi securizate. Legea fusese cerută de serviciile de securitate, sub pretextul combaterii eventualelor acțiuni teroriste (vezi Doamne nu pot fi prinși teroriștii care folosesc cartele preplătite, decât dacă toți cei zece milioane de utilizatori de pre-pay vor fi băgați într-un tabel cu nume, prenume și serie de buletin).
„Curtea a constatat că dispoziţiile legii criticate nu au un caracter precis şi previzibil, iar modalitatea prin care sunt obţinute şi stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice pentru care plata se face în avans, respectiv a utilizatorilor conectaţi la puncte de acces la internet nu reglementează garanții suficiente care să permită asigurarea unei protecții eficiente a datelor cu caracter personal faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a acestor date”, se spune în comunicatul de presă remis astăzi de CCR, după anunțarea deciziei de neconstituționalitate.
Este bine de știut, totuși, că aceasta nu este prima tentativă a politicienilor de a ne controla comunicațiile și Internetul. În ultimii ani Curtea Constituțională a mai declarat neconstituționale alte câteva legi similare, printre care, numai celebra Big Brother a beneficiat de două astfel de verdicte. Deci este posibil ca și această lege să fie rapid urmată de o nouă tentativă.
Posteaza comentariu