Totuși, dacă vă numărați printre acelea conștiincioase, care vor să știe că și de votul lor a depins alegerea unuia sau a altuia, poate vă interesează care anume partid are mai multe femei pe lista cu locuri eligibile.
Adică acele 3-5-10 locuri din capul listei care chiar au șanse să prindă un loc în parlament. Că așa listele de partid sunt lungi, dar dincolo de locurile din față, restul sunt de umplutură.Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki, a făcut o analiză comparativă pe sexe, vârste și ocupații a candidaților cu șanse de pe listele partidelor. Găsiți aici și alte informații utile pentru alegeri.
Așadar, partidul cu cele mai multe femei pe lista candidaților este Partidul Național Liberal (PNL) – cu 5 femei din 8 candidați cu șanse. Urmează Forța Civică și PPDD cu procente egale de femei și bărbați, Alianța PSD-UNPR-PC cu 3 femei din 18 candidați cu șanse și UDMR cu o femeie din patru candidați cu șanse. Cele mai puține candidate sunt la PMP și PDL – câte una din șase candidați cu șanse.
Partidul cu cea mai mare medie de vârstă a candidaților este PDL – 57 de ani, urmat de UDMR – 46 de ani, PNL și PMP – 43 de ani, FC – 44 de ani și 45 de ani PPDD și Alianța PSD-UNPR-PC.
În privința independenților, Biroul Electoral Central (BEC) a validat opt candidaturi la alegerile europarlamentare. Singura femeie din lista independenților este și cel mai tânăr candidat independent – fosta gimnastă Corina Ungureanu, acum antrenor, în vârstă de 34 de ani. Ceilalți șapte candidați independenți au vârste între 46 și 66. Doi dintre ei sunt medici, doi juriști, doi artiști (un actor și un artist plastic) și unul este inginer.
Candidații aflați pe listele de partid sau independenți au toți studii superioare și vârste cuprinse între 28 (Claudia Benchescu, PNL) și 71 de ani (Theodor Stolojan, PDL).
Cu puține excepții, majoritatea sunt bugetari (actuali parlamentari sau europarlamentari, inspectori guvernamentali, consilieri locali sau parlamentari, cadre didactice etc).Ca profesii, partidele au pus pe liste 12 ingineri, 10 economiști, 9 juriști, 4 profesori, un artist, un analist politic, un doctor în științe politice, un matematician, doi politologi, doi medici și tot atâția veterinari, un filolog, un preot, un jurnalist și un diplomat.
*Fotografia face parte din campania de informare derulată de Fundația pentru o societate deschisă, pentru alegerile europene.