Cancerul ovarian va putea fi depistat printr-o simplă analiză de sânge

Se știe că tumorile ovariene sunt greu de depistat în fazele incipiente ale bolii, prin urmare adesea femeile ajung prea târziu la medic pentru ca tratamentul să fie eficient. Dar două

Se știe că tumorile ovariene sunt greu de depistat în fazele incipiente ale bolii, prin urmare adesea femeile ajung prea târziu la medic pentru ca tratamentul să fie eficient.

Dar două studii clinice efectuate în SUA și în Marea Britanie au avut, se pare, rezultate încurajatoare, așa că oamenii de știință avansează deja ipoteza că un screening pentru cancerul ovarian ar putea fi făcut din 2015 printr-o simplă analiză de sânge.

Știrea e serioasă, anunțată de BBC, și prezintă un studiu efectuat în Marea Britanie, pe un lot de peste 4000 de femei, studiu ce se va încheia în 2015. Medicii implicați vorbesc despre o rată de supraviețuire de 90% în cazurile de cancer ovarian, comparativ cu mai puțin de 30% cât este acum, din cauza depistării târzii a bolii.

Cancerul ovarian este greu de depistat deoarece simptomele lui – dureri abdominale sau pelvine, sângerări abundente – sunt adesea greșit interpretate ca fiind banale. Oamenii de știință au depistat că există în sânge o proteină – numită CA125 – corelată adesea cu riscul crescut de cancer ovarian. Totuși, simpla depistare în sânge a unor valori crescute din această proteină nu echivalează cu o diagnosticare precoce, așa că cercetătorii care conduc acest studiu până în 2015 au decis să împartă femeile supuse testărilor în grupe, astfel: cele cu risc scăzut de cancer sunt testate din nou după un an, cele cu risc mediu sunt testate după trei luni, iar cele cu risc ridicat fac un test cu ultrasunete care poate depista eventuala tumoare.

În studiul făcut deja în SUA pacientele ajunse la menopauză au fost urmărite astfel timp de 11 ani, așa încât s-a ajuns la rezultatul că din cele zece femei testate cu ultrasunete, toate au fost depistate cu cancer în faza incipientă, deci au putut fi tratate.

Desigur că nu există garanții că acest studiu, ca și altele, ar putea fi replicat sută la sută la scară mare, dar e un început. Până atunci, dacă vă aflați în grupele de vârstă de risc, mergeți periodic la medic și testați-vă.

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod