Cu ajutorul acestui nou test se poate descoperi simplu și precis cât de avansată este boala, dar şi riscul de a se răspândi în corp.
Un simplu test de sânge ar putea fi folosit pentru a identifica pacienții al căror cancer de piele s-a extins, anunță BBC, citând o prezentare făcută la conferința organizată de Institutul Național pentru cercetarea Cancerului din Marea Britanie. Depistarea melanomului (alunițele care se pot extinde în cancer) printr-o simplă analiză de sânge este prezentată de medici ca o mare descoperire, dat fiind că până acum cancerul de piele era considerat destul de greu de depistat la timp pentru a fi și vindecat.
Cercetătorii de la Universitatea Dundee spun că indicii din măsurarea unei gene numite TFP12 în ADN ar putea fi cheia pentru această depistare precoce, iar asta va conduce și la tratamente noi mai eficiente.
Doctorul Tim Crook, autorul studiului și consultant oncolog la Universitatea din Dundee, spune că „Prin utilizarea acestui test de sânge putem descoperi simplu și precis cât de avansată este boala.
Analiza poate fi folosită la fel de bine și ca un semn de avertizare timpurie dacă boala a început să se răspândească.”La nivel mondial mai mult de opt din 10 de oameni supraviețuiesc acum cancerului de piele cel puțin 10 ani de la diagnosticare, dar experții spun că există încă multe de făcut pentru pacienții cu cancer nedepistat la timp și care s-a răspândit la alte organe, cum ar fi plămâni, creier și alte organe.
Așadar, probabil ne vom mai bronza câteva sezoane până când această analiză de sânge se va dovedi eficientă, dar dacă va fi așa poate vom trăi vremurile alea când la saloanele de bronz artificial sau la corturile de prim ajutor de pe plajă se vor vinde și teste din astea ca să iei cancerul din pripă, încă de la primele ultraviolete.