Teoretic, spun oamenii de știință de la Universitatea din Maastricht, citați de BBC, temperatura optimă din casă ar fi de 19 grade.
Creșterea ei, iarna, sau răcirea, vara, pentru confortul uman, are acest rezultat al sedentarizării corpului care nu-și mai îndeplinește funcțiile de bază - una dintre ele fiind aceea de a arde caloriile ca să se încălzească. Cum omul petrece cam 90% din timp acasă sau la serviciu, deci într-o încăpere, rezultă că în aproape tot timpul corpul nu-și face treaba. Aceste date au fost desprinse dintr-un studiu care leagă endocrinologia și metabolismul de controlul energiei produse și consumate de corpul uman pentru o funcționare echilibrată.Există, firește, și contraopinii la această descoperire.
Unii care spun că dimpotrivă, frigul îi face pe oameni să mănânce mai mult, deci tot la o creștere în greutate ajungem. Un cercetător englez, de la Universitatea din Stirling, susține chiar că temperatura de 23 de grade, constantă, ar fi cea optimă pentru a menține un corp subțire, pentru că la acea temperatură oamenii mai încep să și transpire, și astfel mai slăbesc.Între cele două curente „științifice” rămân, totuși, de bază mișcarea și mâncatul cu măsură, iar dacă nu se dovedesc eficiente, încercați și să faceți mai frig în casă sau la birou și...
să mai puneți o haină în plus, cum ne îndemna Ceaușescu. Că doar s-a descoperit acum că și soia are unele beneficii, de ce nu ar fi și frigul din case o binecuvântare pentru omenire? ;)