Teatrul Metropolis si-a propus sa promoveze voluntariatul in randul tinerilor si in acest scop te invita sambata, 19 iulie, la spectacolul "Avioane, trenuri si oameni in viteza". Daca iti doresti sa intelegi mai bine arta, participa duminica la programul "Opera sub clar de… lupa" de la Muzeul National de Arta.
"Avioane, trenuri si oameni in viteza"
Un spectacol care are ca tema de dezbatere lipsa de comunicare dintre oameni, pentru ca voluntariatul inseamna nu doar distractie, ci sansa de a relationa veridic cu semenii nostri, devenind mai responsabili si mai constienti de implicarea in actiunile noastre.
Un spectacol care vorbeste despre bucuria de a nu fi singur, de a avea alaturi o echipa, despre sansa de a câstiga tot ce este mai important pentru tineri: experienta.
Spectacolul "Avioane, trenuri si oameni in viteza" face parte din Campania de promovare a voluntariatului in Bucuresti care se va desfasura in perioada 14 – 19 iulie si care are ca scop incurajarea dialogului intrecultural, tolerantei, solidaritatii si promovarea tinerilor cu capacitati deosebite.
"Avioane, trenuri si oameni in viteza"
Sambata, 19 iulie, ora 19.00
Teatrul Metropolis
Intrarea este libera.
Opera sub clar de... lupa: Antonello da Messina – "Portret de barbat"
Acest program este focalizat asupra unei singure opere de arta, reprezentativa din punctul de vedere al autorului si al locului ei in creatia acestuia.
Prezentarea are in vedere chestiuni legate de istoria obiectului (de unde provine, in ce colectii a figurat, atributii, restaurare), de autorul ei (ce reprezinta el pentru istoria artei, cum se raporteaza lucrarea la ansamblul operei) dar si de analiza stricta a imaginii (subiect, compozitie, simbolism, cromatica) sau de expunerea ei (cum intra in dialog cu celelalte opere expuse, cum este pus in valoare).
Exceptionala lucrare "Portret de barbat" de la Galeria Borghese, expusa la MNAR timp de o luna, este caracterizata de un puternic realism si este ilustrativa pentru tehnica folosita de Antonello da Messina. Aceasta opera se va afla astfel in dialog cu picturile expuse in salile dedicate Scolii italiene din Galeria de Arta Europeana a MNAR, datorate la randul lor unor nume sonore precum: Domenico Veneziano, Antonello da Saliba, Bernardino Luini, Bernardino Licinio sau Tintoretto.
In general, figurile pe care Antonello le picteaza sunt scaldate de o lumina puternica, evidentiind trasaturile lor, precum si fiecare detaliu al vesmintelor.
in portretele sale foloseste cu precadere semi-profilul, tipic scolii flamande de pictura, spre deosebire de majoritatea artistilor italieni renascentisti care pictau personajele din profil.Antonello da Messina (1430-1479) este cel mai important pictor al sudului Italiei din secolul al XV-lea si o figura marcanta a Renesterii italiene. El a fost influentat de lucrarile pictorilor flamanzi, acordand o atentie speciala detaliilor si jocului luminii pe suprafete.
De la maestrul flamand Jan van Eyck Antonello a preluat tehnica picturii in ulei pe care a introdus-o la Venetia. Cunostintele lui au fost transmise mai multor pictori contemporani, influentand in mod semnificativ scoala de pictura venetiana.
Opera sub clar de...
lupa: Antonello da Messina – "Portret de barbat"Duminica, 20 iulie, ora 11.30
Muzeul National de Arta al Romaniei