Festivalul va fi lansat joi printr-un concert incendiar susținut de Robin and the Backstabbers și Alternosfera de la ora 20.00, pe Strada Franceză din Centrul Istoric al Bucureștiului. Timp de trei zile, de la Biblioteca Centrală Universitară până la Piața Națiunilor Unite, Calea Victoriei se va aprinde, transformându-se într-o expoziție-gigant, iar spațiile publice vor fi revitalizate prin intermediul instalațiilor interactive și al spectacolelor de lumini.
Pentru alegerea celor mai captivante instalații luminoase, ARCUB a lansat la începutul lunii martie un call for projects pentru tineri artiști, arhitecți sau designeri aflați la început de drum.
Au fost înscrise aproximativ 30 de proiecte inovatoare ce au la bază lumina și tehnologii bazate pe lumină, cu accent pe interacțiunea publicului cu lucrarea. După procesul de jurizare, în cadrul căruia au fost analizate toate proiectele, s-a desemnat instalația câștigătoare: Urban Neon Forest, aparținându-le lui Antonio Păun și Thomas Herrera, studenți ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu‟. Proiectul câștigător își propune să transpună o simplă plimbare prin Centrul Vechi, pe Str. Lipscani, într-o experiență inedită: o promenadă printr-o „pădure de lumină”. Instalația va fi compusă din 80 de stâlpi de neon, dispuși aleatoriu în fața clădirii Băncii Naționale a României, oferindu-le trecătorilor atât prilejul de a interacționa cu obiectele arhitecturale, cât și un spectacol urban inedit.Detalii și program pe www.spotlightfestival.ro.
Noaptea Albă a Galeriilor
Tot lumină va fi și în galeriile de artă.
Vineri, 24 aprilie 2015, începând de la ora 19.00 până, hăt, către dimineață, la ora 4.00, Bucureștiul petrece o nouă Noapte Albă a Galeriilor. Patruzeci de galerii și treizeci și patru de spații alternative își vor deschide porțile în noaptea de 24 aprilie, oferind în buna tradiție a Nopții Albe a Galeriilor, un program dinamic de expoziții și evenimente dedicate artei contemporane. Aflată la cea de-a noua ediție, Noaptea Albă a Galeriilor, proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair și susținut de Raiffeisen Bank, animă scena culturală locală, galeriile de artă, spațiile alternative și instituțiile culturale alcătuind împreună o nouă hartă a Bucureștiului, o rețea fluidă care se extinde de la o ediție la alta, incluzând noi spații și zone din oraș tot mai îndepărtate de centru. Astfel, cultura contemporană acționează nemijlocit, influențează structuri sociale, își asumă implicarea directă în schimbarea orașului, nu doar prin acțiuni pasagere, ci printr-o prezență consecventă și vie, dublată de responsabilitatea față de publicul vizat.Și în acest an publicul e invitat să parcurgă traseul galeriilor pe bicicletă.