10 tipuri de relații pe care oamenii inteligenți le evită

Dacă despre educația sexuală unii mai învață în familie sau pe cont propriu, despre ce tip de relație ți se potrivește nu te învață nimeni. Doar experiențele bune sau ratate prin care

Dacă despre educația sexuală unii mai învață în familie sau pe cont propriu, despre ce tip de relație ți se potrivește nu te învață nimeni. Doar experiențele bune sau ratate prin care trecem fiecare ne arată - dacă suntem dispuși să învățăm ceva din ele - ce ar trebui să căutăm pe viitor.

Pentru aceia care nu știu să tragă singuri concluzii din propriile greșeli, există site-uri care le pun la un loc pe ale altora, și așa iese de un top 10 cele mai toxice relații pe care oamenii inteligenți ar trebui să le evite:

1. Relația condusă de unul dintre parteneri - dacă nu te întâlnești la jumătatea distanței cu celălalt, asta înseamnă că unul dintre voi a preluat lesa, în timp ce celălalt poartă zgarda. Se întâmplă asta de multe ori în realitate, când unul îl lasă pe celălalt să ia toate deciziile, doar că la un moment dat cineva se va sătura.

2.

Relația care ar trebui să te completeze - asta e în capul tuturor, din cauza nenumăratelor influențe exercitate de cultura în care trăim, și care ne spune că trebuie să-l găsim pe ACELA care ne va face fericite. Realitatea e că nu celălalt e responsabil de fericirea noastră, ci noi înșine. Dar e drept că și partenerul contribuie din greu la asta ;)

3. Relația bazată pe dependență - când te bazezi prea mult pe celălalt, relația va deveni apăsătoare pentru ambii parteneri. Totuși există încă suficient de multe cupluri ținute artificial în viață de dependența financiară sau emoțională. Principalul cadou pe care i-l poți face celuilalt este propria dezvoltare personală - zice un clasic în viață ;)

4. Relația bazată pe așteptări idealiste - perfecțiunea nu există. Și cu asta s-a cam spus tot despre o astfel de relație. Totuși, în practică fiecare iubește de fapt ceea ce crede el despre celălalt, nu ceea ce celălalt este cu adevărat.

5. Relațiile în care se reproșează trecutul - teoria spune că o relație începe ca o coală albă de hârtie, în care contează doar ce scriu cei doi după ce se cunosc.

Practica ne arată că mulți avem resentimente în legătură cu trecuturile cunoscute sau bănuite ale celuilalt.

6. Relația bazată pe minciunile cotidiene - și omisiunile sunt minciuni, iar o relație în care nu se spune totul până la capăt lasă loc la interpretări sau neînțelegeri. Cică un adversar care-ți spune adevărul e de preferat unui iubit care te minte. Totuși, câte dintre noi nu preferăm să fim mințite frumos, decât să suferim știind adevărul? E greu de tras linia între o minciună nevinovată sau utilă și practica minciunilor zilnice.

7. Relația din care lipsește iertarea - cum spuneam mai sus, nimeni nu e perfect, deci toți greșim. În relația în care se mai greșește, dar nu se iartă, nu poate fi reconstruită încrederea. Dacă se dorește asta.

8. Relația în care comportamentul pasiv-agresiv distruge comunicarea - comportamentul ăsta e atunci când în loc să spună deschis ce vrea sau ce-l deranjează, partenerul face aluzii, tace sau adoptă atitudini agresive chiar dacă non-verbale.

Și dacă comunicare nu e... nimic nu e ;)

9. Relația bazată pe șantaj emoțional - relația în care celălalt te determină să-ți schimbi comportamentul prin șantaj emoțional. Asta înseamnă că dacă nu ar exista acest șantaj, tu de fapt ai face altfel, așadar prin șantaj te obligă să te conformezi unei situații în care nu te simți bine. La un moment dat vei renunța. Sau nu ;)

10. Relația în care se amână mereu lucrurile - când toți ne dorim ca lucrurile să se întâmple la timpul și calitatea dorite, a amâna din diverse motive are efecte distructive asupra relației. Job-ul, cariera, copiii sau dificultățile financiare, toate ne pot împiedica să ne trăim viața la momentul potrivit, iar a aștepta să trăim după ce le rezolvăm pe toate înseamnă că vom afla la un moment dat că viața a trecut, în timp ce noi eram ocupați să rezolvăm diverse chestii „urgente”.

Acum că tot le-am trecut în revistă pe astea, lista ar putea fi completată cu experiențele fiecăruia.

Cineva ar putea spune, însă, că dacă cauți să bifezi toate aceste condiții ajungi să nu mai ai nicio relație. De aia probabil că fiecare ajungem să facem câte un compromis (sau pe toate zece) ca să nu fim singuri. În fond în dragoste nu poate nimeni să se considere inteligent, nu? ;)

dollores-benezic