O vizita la Harrods este ca o vizita la muzeu. Ai nevoie de ceva timp pentru a vizita toate nivelele, ai nevoie de pauze si intariri, iar unele "exponate" sunt la fel de greu accesibile. Cladirea este situata pe Brompton Road, la iesirea din statia de metrou Knightsbridge.
Inca de pe strada se simt aromele parfumurilor de lux, iar la intrare sunt prezenti la datorie angajatii de la securitate, care se asigura si ca esti imbracat corespunzator. Esti nevoit sa respecti eticheta: nu esti admis in pantaloni scurti, bermude sau slapi.
Intri, putin ametit de arome, direct in paradisul parfumurilor si al cosmeticelor. Sunt numai produse exclusiviste si nu stii ce sa testezi mai intai. Te intampina langa scarile rulante Sfinxul, una dintre piesele de rezistenta ale tematicii egiptene a magazinului. Se pare ca portretul Sfinxului ar fi, de fapt, cel al lui Mohamed Al-Fayed, proprietarul magazinului, care a vrut sa evidentieze originea sa egipteana printr-un stil opulent, traditional si luxos.
Efectul general este putin cam kitsch, asa cum sunt si unele produse pentru decoratiuni interioare, la care ma voi referi mai tarziu. Totul in jur e auriu, sunt statui de inspiratie egipteana, vitralii colorate si coloane antice. In fata Sfinxului se afla altarul comemorativ pentru Diana si Dodi Al-Fayed.
Magazinul este foarte diversificat in ceea ce priveste produsele. De aici iti poti decora apartamentul, iti poti achizitiona animale de companie, iti poti completa garderoba sau umple frigiderul. Colectiile de haine sunt coborate de pe podiumul prezentarilor de moda.
Daca apreciezi lucrurile vechi, poti achizitiona o masa cu fosile de animale marine sau fildes de mamut, totul cu certificat de autenticitate. Pentru traditionalisti, exista vitrine cu bibelouri sau decoratiuni pretentioase, cum ar fi paunii si lebedele din colectiile prohibitive de argintarie.
Un palier este rezervat pentru "Christmas World". Nu e prea devreme nici in august sa cumperi globuri, beteala, un Mos Craciun aproape in marime naturala sau tone de ciocolata.
Din galeria de arta poti cumpara fotografii originale cu Marilyn Monroe sau litografii de Dali.
Iti mai revii din atatea minunatii la o ciocolaterie sau cafenea, ori la unul dintre restaurantele de lux. La parterul cladirii vei gasi zona cu branzeturi, fructe si mancaruri exotice. Tot aici exista standuri cu mancare chinezeasca, indiana si tot felul de produse despre care nu ai mai auzit.