În top 3 cele mai frecvente întrebări pe care le primesc intră şi “cum va fi vremea la mijlocul lunii aprilie, în Copenhaga? Să merg sau nu?”. Şi e perfect justificată de dorinţa omului de a nu se aduce într-o destinaţie în care să tremure de frig şi să numere băltoacele prin oraş.
Sunt multe surse de inspiraţie meteorologică atunci când vine vorba de plecat în vacanţă.
Poate cele mai des utilizate sunt Weather.com şi Accuweather. Şi ca să înţelegi mai bine cum trebuie procedat atunci când vrei să afli dacă e bine sau nu să mergi într-o perioadă anume într-un loc, voi exemplifica. Hai să luăm Oslo, capitala Norvegiei. Este un oraş în nordul Europei, acolo unde vremea e destul de imprevizibilă, mai ales primăvară.Accuweather.com
Intri pe Accuweather.com, cauţi oraşul Oslo, apoi bifezi opţiunea “month”, ca să vezi cum este vremea într-o lună întreagă.
Dacă vei călători într-acolo în luna martie, să zicem, alegi din calendarul disponibil pe site luna “martie 2015”. Ştii de ce spun asta? Pentru că vei vedea ce temperaturi s-au înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi maximele şi minimele normale pentru această perioadă (acele avg. – averages). Acum să ne înţelegem, nu e musai să fie aceleaşi valori când vei merge şi tu, că de aceea se numeşte prognoza probabilă a vremii. Dar ai un punct de plecare în planificarea city-breakului dorit.Wunderground.com
Pe Weather Underground se procedează cam la fel. Alegi oraşul, te duci la “full forecast”, apoi la “history”. Aici ai date statistice din 1998 până azi, deci îţi poţi face o idee şi mai bună asupra vremii posibile într-o anumită săptămână/lună. Poţi vedea date statistice zilnice, pe o anumită săptămână, pe o lună, sau pe o dată definită de tine.
Citeşte mai mult pe blogul meu www.mihaijurca.ro sau urmăreşte-mă pe Facebook.