Deşi sunt 27 de grade afară, atmosfera este plăcută. Grade multe în Qatar (pana în 30-32), nu înseamnă automat şi disconfort termic, din cauza/datorită faptului că umiditatea este foarte scăzută. În această vară, spre exemplu, în Doha au fost până la 48 de grade, temperatura raportată la staţia meteo. Deci probabil că în soare, la nivelul asfaltului erau peste 70! Am întrebat un localnic – de câte ori ploua la voi în Qatar? Dacă ai noroc, de 3 ori pe an! Iar dacă plouă zdravăn, totul se dă peste cap în oraş din cauza lipsei sistemului de canalizare.
Învăţătura numărul 2 – aproape nimeni nu merge în Doha cu transportul în comun sau pe jos, ci cu maşina personală sau taxiul.
Şoselele sunt impecabile, cu multe benzi pe sens, iar la unele semafoare te uită sfântul. Cred că au fost intersecţii mai mari în care am stat şi 5-6 minute. În trafic nu se (prea) semnalizează şi nu se păstrează distanţa faţă de cel din faţă. Majoritatea accidentelor sunt tamponări în trafic. Dacă treci pe roşu iei 6000 QR amendă (6900 lei). Radarul se “pedepşeste” cu 500-700 QR (570-800 lei).
În Qatar convieţuiesc aproximativ 2,3 milioane de suflete. În total, aproximativ 180 de naţionalităţi. Şi deşi peste tot vezi bărbaţi şi femei îmbrăcaţi în straie arăbeşti, aveam să aflu cu surprindere că cei mai mulţi dintre ei nu sunt qatarezi (nativi). Din totalul populaţiei, doar 12-13% sunt persoane născute în Qatar. Cei mai mulţi locuitori ai oraşului Doha sunt indieni, urmează nepalezii, de abia apoi qatarezii, apoi filipinezi, egipteni, imigranţi din Bangladesh, Sri Lanka şi Pakistan.
Citeşte mai mult pe blogul meu www.mihaijurca.ro sau urmăreşte-mă pe Facebook.
Posteaza comentariu