Că e dimineaţă, că e prânz, că e seară, că plouă afară sau e senin, mereu vei vedea o mare de oameni adunată la picioarele turnului sau pe peluza dinspre Champ de Mars. Unii vor să urce în turn, alţii stau la picnic pe iarbă, alţii doar cască gura sau fac poze.
Chiar mă întrebam cam câtă lume trece anual prin preajma Turnului Eiffel, ţinând cont de faptul că aproximativ 5,5 milioane de turişti îl şi vizitează. Şi să ştii că nu e chiar floare la ureche să te urci în turn.
Îţi voi explica imediat de ce.Până atunci, vreau să îţi dau câteva date statistice şi istorice despre turn, apoi trecem la ponturile propriu-zise:
- înălţime – 324 de metri
- construit între 1887-1889 pentru Expoziţia Universală de la Paris din 1889
- turnul are 3 nivele la care poţi ajunge (la primele două cu liftul sau pe scări, în vârf numai cu liftul)
- turnul este revopsit o dată la 7 ani (se folosesc 50 de tone de vopsea)
- în 1991 Turnul Eiffel a fost inclus în patrimoniul UNESCO.
În legătură cu turnul, circulă numeroase poveşti.
Se spune că Gustave Eiffel, când a proiectat mastodontul, s-ar fi inspirat din tehnica brevetată de inginerul român Gheorghe Panculescu. Acesta descoperise modul de îmbinare a plăcilor de oţel cu ajutorul niturilor.De asemenea, Eiffel ar fi vizitat România cu 10 ani înainte de a ridica turnul şi ar fi “furat” idei de la construcţia caii ferate Ploieşti-Predeal. O altă ipoteză ar fi că tot metalul folosit la ridicarea turnului, ar fi provenit de la Uzinele Reşiţa. Francezii nu fac nicio referire însă la acest aspect.
Citeşte mai mult pe blogul meu The Guide sau urmăreşte-mă pe Facebook.
Posteaza comentariu